Креаторите на Metroid Dread – Mercury Steam работат на две нови игри

Девелоперите на Metroid Dread, Mercury Steam, работат на два целосно нови и ненајавени проекти.

Тоа е според најновиот финансиски извштај од Nordisk Games, која поседува малцински удел во развивачот. Според документите, студиото работи на „два големи необјавени наслови“. Веројатно е дека една од игрите за кои се споменува е Fantasy игра која што е во колаборација со 505 Games, чии детали допрва треба целосно да се споделат. Сепак, идентитетот на вториот наслов не е познат.

Играта која што е со Codename – Project Iron, треба да е мултиплатформска фантази игра која има почетен развојен буџет од 27 милиони долари.

“We are thrilled to work with the team at MercurySteam, a proven studio that over the years has created numerous phenomenal IPs – including the recent hit release Metroid Dread in partnership with Nintendo.

With MercurySteam’s creative vision and talent and 505 Games extensive experience, gamers can expect a high-quality, captivating and engaging videogame.”

Изјава од Raffi и Rami Galante, co-CEOs на Digital Bros

Извршниот директор на MercurySteam, Enric Álvarez неодамна даде интервју во кое разговараше за успехот на Metroid Dread и тоа дека работата со Nintendo била „хаотична“. Зборувајќи за Gamereactor Álvarez зборуваше за соработка со издавачот на франшизата на Metroid.

“We have an excellent understanding of each other. It’s fair to say that over time we became friends. And they are super talented people, super hard-working people. They have a work ethic that is unbeatable. And they are open to accepting new ideas and trying them.”

Enric Álvarez за Gamereactor

Во 2021 година се тврдеше дека развојот на играта бил „хаотичен“, меѓутоа, како одговор на ова, Алварез го посочи успехот на играта како демант. Metroid Dread е најпродаваната игра на франшизата. Иако податоците за јавните продажби за целата серија на Metroid е тешко да се добијат – на крајот на краиштата, тие се стари 35 години – ниту еден наслов на Metroid никогаш не бил пријавен да продаде повеќе од 3 милиони копии. Retro Studios во 2007 година тврдеше дека Prime 1 продаде над 2 милиони копии.

Серијата Metroid историски се бореше да се продаде добро во споредба со другите франшизи на Nintendo, но Dread беше поддржан од силна маркетинг кампања, вклучувајќи истакнати ТВ реклами.

МАРКЕТИНГ

About The Author

Sony ја најавија Horizon Forbidden West: Complete Edition за PlayStation 5 и прситигнува следниот месец на PS5, а за PC на почетокот на следната година. Ова издание на најновите авантури на Aloy ја вклучува основната игра и DLC Burning Shores, заедно со избор на додатоци.

На PlayStation 5, комплетното издание доаѓа на 6-ти октомври со цена од 60 долари. Комплетното издание потоа ќе биде достапно за играчите на PC преку Steam и Epic Game Store некаде на почетокот на 2024 година.

На PS5 изданието, Horizon Forbidden West: Complete Edition ќе го содржи следново:

  • Horizon Forbidden West for PS5
  • Burning Shores DLC for PS5
  • Digital soundtrack
  • Digital art book
  • Horizon Zero Dawn Vol. 1: The Sunhawk digital comic book (Available in English, German, Brazilian Portuguese and Japanese)
  • In-game items: Extras in Photo Mode (special pose and face paint)
  • In-game items unlocked via story progression: Carja Behemoth Elite outfit, Carja Behemoth Short Bow, Nora Thunder Elite outfit, Nora Thunder Sling, Apex Clawstrider Machine Strike piece, Resources pack

Што се однесува до иднината на серијалот, претходно оваа година Guerrilla потврди дека „ќе го продолжи Horizon уште долго време“. Ова ќе ја вклучи претстојната адаптација на Netflix, нејзиниот нов онлајн проект фокусиран на соработка и трета игра фокусирана на Aloy. Дополнително, се шпекулира дека студиото работи и на ремастер на Zero Dawn.