Embracer Group ги продаде Gearbox Entertainment на Take-Two Interactive

Gearbox Entertainment имаат нов сопственик бидејќи Embracer Group само што го продаде студиото на Take-Two Interactive за 460 милиони долари. Сите тие милиони долари ќе бидат исплатени во целост како новоиздадени акции на Take-Two.

Како дел од продажбата, Take-Two ќе добие Gearbox Software, Gearbox Montreal и Gearbox Studio Quebec. Од гледна точка на игри, компанијата ќе добие права на франшизите Borderlands и Tiny Tina’s Wonderlands заедно со Risk of Rain, Brothers in Arms, Duke Nukem и Homeworld.

Како дел од најавата, беше откриено дека Gearbox моментално има нови игри Borderlands и Homeworld во развој.

Embracer ќе го задржи Gearbox Publishing San Francisco, кој ќе биде преименуван пред официјалното затворање на договорот. Покрај тоа студиоот Gearbox, Embracer ќе ги задржи Cryptic Studios заедно со Neverwinter Online и Star Trek Online, Lost Boys Interactive и Captured Dimensions.

“Today’s announcement marks the result of the final structured divestment process and is an important step in transforming Embracer into the future with notably lower net debt and improved free cash flow.

Through the transaction, we lower business risk and improve profitability as we transition to becoming a leaner and more focused company. After evaluating several options for Gearbox, I am happy that we have reached a solution that is in the best interest of all stakeholders. Randy and the team have been great team members throughout the past years, and I would like to thank them all for that. As one of the world’s greatest games developers, I am confident that Gearbox will continue to innovate and thrive in their new home within Take-Two.”

Официјална изјава за медиумите од Lars Wingefors, ко-основач и извршен директор Embracer

“Our acquisition of Gearbox is an exciting moment for Take-Two and will strengthen our industry-leading creative talent and portfolio of owned intellectual property, including the iconic Borderlands franchise. This combination enhances the financial profile of our existing projects with Gearbox and unlocks the opportunity for us to drive increased long-term growth by leveraging the full resources of Take-Two across all of Gearbox’s exciting initiatives.”

Официјална изјава за медиумите од Strauss Zelnick, извршниот директор на Take-Two

Embracer додава дека продажбата на Gearbox ќе го намали нето долгот на компанијата за 300-330 милиони долари.

Со преминувањето кон Take-Two, Gearbox ќе продолжи да биде предводено од основачот и извршен директор на студиото Randy Pitchford, велат од компанијата. Ќе работи како помошно студио во рамките на .

“Joining forces with Take-Two Interactive and 2K will help Gearbox ascend to our next level. Take-Two and 2K have demonstrated repeatedly their commitment to our engine of generating creativity, happiness, and profit. We set the bar for interactive entertainment and achieved remarkable results with groundbreaking, record-setting games when we worked together at arm’s length as partners. I’m incredibly excited about what we can accomplish now that we’re fully aligned as one.”

Официјална изјава за медиумите од Randy Pitchford

Пред објавувањето, гласините за купување на Gearbox на Take-Two беа околу од есента 2023 година, но сепак многумина мислевме дека ова е само обична лажна гласине и дека веројатно никогаш нема да се случи.

МАРКЕТИНГ

About The Author

Штотуку беше објавено дека Саудиска Арабија ќе стане земјата каде што ќе се прават Олимписките Игри во Е-Спорт од 2025 година. Ова значајно откритие доаѓа по 12-годишниот договор потпишан меѓу IOC и Саудиската федерација за Е-Спорти. Во моментов, Светското првенство за е-спорт се одржува во Ријад, но Олимписките игри за еспорти ќе бидат нешто сосема друго.

Ова е резултат на соработката меѓу Томас Бах, претседателот на IOC, и HRH Prince Abdulaziz, министер за спорт во Саудиска Арабија.

Пишување историја

IOC имаа идеја за воведување на е-спорт на Олимписките игри, но зошто да го направите тоа кога можете да создадете сосема нов настан фокусиран на уникатната, дигитална индустрија?

Во изјавата за LinkedIn, Ралф Рајхерт, извршен директор на Фондацијата за Светски куп за еспорти, изјави:

Репрезентациите и гордоста сè уште се недоволно развиени во е-спортот, но сигурен сум дека ова ќе се промени со текот на времето. Ова е голем чекор за спортот, не толку за краткорочното влијание, туку за долгорочната перспектива.

Со оваа огромна зделка ќе се одржат првите олимписки еспортски игри во Саудиска Арабија следната година. Зборувајќи за партнерството, Томас Бах од IOC се осврна на некои клучни грижи во врска со поставувањето: „Со партнерството со саудискиот NOC, ние исто така обезбедивме почитување на олимписките вредности, особено во однос на насловите на играта на програмата, промоција на родовата еднаквост и ангажман со младата публика, која го прифаќа е-спортот“.

GG LFM

W00t w00t? GG ис лукинг фор мор!​
Стани дел од тимот на GG.MK!

GG ЛОВЦИ НА ТРОФЕИ

покажете го пленот

Претплати се на нашата мејлинг листа

Нема спам, нема замарање!
Само гејминг!