Sony го прекина производството на PSVR 2 поради слаба продажба

Во неодамнешниот извештај, се декларира дека Sony го паузира производството на уредот PSVR2 додека не „се продадат сите уреди кои што си стојат“. Оваа вест доаѓа во време на пад на продажбата што се појави поради недостаток на содржина компатибилна со уредот. Во извештајот објавен од Блумберг, се покажа како PSVR2 е во постојан пад откако беше објавен во 2023 година, кој беше надминат од уредот META Quest VR.

Што понатака?

Уредот PSVR2 на Sony страда на пазарот кој сè уште се обидува да ја усоврши VR технологијата – и има голема конкуренција. Има очекувања дека пазарот на VR ќе расте во наредните години, но PSVR2 малку заостанува. Во написот на Блумберг, цитат преземен од Јиџија Жаи, аналитичар на Macquarie, гласи:

The high price of VR hardware acts as the main hurdle for its expansion. Currently, there are limited games that support VR devices, and that will also lead to lack of motivation for players to purchase VR hardware. This limited content also has a reason – the development cost for VR games is substantially higher than normal titles.

Тоа е секако висока цена што го блокира пристапот до VR технологијата за повеќето корисници. Неодамнешното лансирање на уредот на Vision Pro на Apple беше исмејувано од потрошувачите кога беше откриено дека уредот доаѓа со цена од 3499 долари. Тоа е многу подалеку од цената од 550 долари поврзана со PSVR2, но тоа е повеќе од цената на сосема нова конзола за PlayStation 5, што ги прави потрошувачите да се тресеат на колена во повеќето случаи.

Шест недели по лансирањето, Sony објави дека PSVR2 продаде речиси 600.000 единици. Аналитичарите сугерираат дека продаде нешто повеќе од еден милион единици во првата година. Минатиот декември, шефот на глобалниот бизнис на SIE, Ерик Лемпел, изјави за Financial Times дека PSVR2 е „малку предизвикувачка категорија во моментов“, додавајќи дека мислел дека „генерално има поголеми очекувања за тоа што ќе направи VR за игрите“. Се чини дека PSVR 2 се продаваше слабо за време на празничната сезона во 2023 година. RoadToVR ја следеше продажбата на Амазон на Meta Quest 2 и 3 во споредба со PSVR2 за време на празничната сезона и откри дека слушалките на Meta значително ги надминуваат продадените PSVR2.

МАРКЕТИНГ

Спорели на:

About The Author

Golden Axe, класичната аркадна и конзолна игра од SEGA, добива своја ТВ серија на Comedy Central. Новото анимирано шоу ќе има 10 епизоди.

Актерската екипа за Golden Axe ги вклучува Метју Рис, Дени Пуди, Лијам Мекинтајр, Лиза Гилрој и Карл Тарт. Во шоуто ќе бидат Мајк Мекмахан од Solar Opposites и Џо Чендлер од American Dead извршен продуцент на серијата. Претседателот и извршен директор на SEGA Sammy, Харуки Сатоми, SEGA Corp COO и претседателот Шуџи Уцуми и Тору Накахара, исто така, ќе помогнат во извршниот продуцент на шоуто.

“In a hilarious and loving homage to Sega’s 1989 video game series, Golden Axe follows veteran warriors Ax Battler, Tyris Flare and Gilius Thunderhead as they once again battle to save Yuria from the evil giant Death Adder who just won’t seem to stay dead. Fortunately, this time they have the inexperienced and underprepared Hampton Squib on their side.

As far as the characters go, Rhys will voice Gilius Thunderhead, a battle dwarf with “poor hygiene and a chip on his shoulder.” Pudi voices Hampton Squib, “a naive, inexperienced first time adventurer who has dreamt of questing his entire life.

Gilroy plays Tyris Flare, a battle sorceress who is “deadly in a fight and even deadlier with her sharp wit.” McIntyre plays Ax Battler, a barbarian warrior who abides by a code of honor while also having a “sweet golden retriever demeanor.

Официјалната дескрипција на серијата