Научник ги истренирал своите глувчиња да играат DOOM

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit

Има нов Doomslayer во градот кој што е многу повеќе од обичниот човек, во буквална смисла. Невролог од Будимпешта, ги тренирал своите три миленичиња стаорци да играат Doom 64, докажувајќи колку овие мали животни можат да бидат интелигентни – и смртоносни.

Според The Daily Mail, научникот Viktor Toth го започнал процесот со конструирање на сопствена VR систем за трите глувчиња, соодветно именувани Carmack, Romero и Tom. Може да заклучите зошто тие се имињата на глувчињата – Оригиналните креатори на DOOM. Тот го направил ова со ставање на стаорците на подвижна топка пред екранот на неговиот компјутер, дозволувајќи им да играат Doom во прво лице. Нивното тренирање било многу сериозно и уникатно. Започнало со тоа што се движеле низ прави коридори кои што немале многу детали. Како што поминувало времето стазите станувале повеќе комплексни со повеќе детали. И на крај се доставило коридори кои што биле само слепи (не воделе никаде) и чудни коридори кои што немале никаква смисла за да се иде по нив за минување на приказната во играта.

“Rats can be taught very complex tasks and I wanted to teach them to move in the right direction of the game without me interfering.”

Viktor Toth

Кога стаорците успешно се движеле низ лавиринтите, Тот ги наградил со слатка вода. Ако се чинеше дека стаорците се под стрес, Тот вели дека брзо ги симнал од топката и наместо тоа си играл со нив.

Откако Кармак, Ромеро и Том биле навикнати да се движат во играта, Тот им ја претставил познатата пушка на Doom. Првично планирал да ги научи стаорците да гризат цевка за да пукаат, но тој открил дека учењето да прават движења “Rearing Motion” било поефективно. Откако убиле демон, Тот потоа ги наградил стаорците со грозје, банани и други слатки задоволства, поттикнувајќи ги суштествата да ги ловат и убиваат чудовиштата.

Во овој момент, трите стаорци имаат општо разбирање за тоа како да играат Doom и соодветно реагираат на новите пречки и промените во животната средина. Иако ова може да звучи како многу работа за глувчињата, Тот вели дека верува дека малите момци уживаат во процесот. Според Тот, глувчињата се „многу љубопитни суштества и сакаат да откријат што се случува“.

“If a task is complicated enough. The rats start to enjoy it–at least that’s my own hypothesis.”

Viktor Toth

Според Тот, следниот чекор во процесот е да ги научи глувчињата како да го менуваат оружјето и „зошто би им требало за различни ситуации“. Сепак, тој вели дека моментално не е сигурен дали воведувањето на тие механики ќе ги совладаат. Бидете сигурни дека нема да се соочите со тројцата глувчиња во Fortnite во скоро време, но кој знае што носи иднината…

МАРКЕТИНГ

Тагови:

Спорели на:

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on pinterest

WP Post Author

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit

Втората сезона на Overwatch 2 ќе започне следната недела на 6ти декември! Ажурирањето на сезоната носи нов херој во играта заедно со нова мапа, Battle Pass, празнична козметика и многу повеќе…

Оваа вест доаѓа преку новиот трејлер за 2та сезона на Overwatch 2, објавен денеска, кој можете да го погледнете подолу, заедно со нов блог пост од Blizzard. Во трејлерот, го гледаме новиот херој кој се приклучува на списокот на херои – Ramattra како и новата експорт Shambali мапа која влегува во редовната ротација на играта заедно со досегашните. Исто така го гледаме новиот Mythic скин на Junker Queen достапен во новиот Battle Pass како и поглед на некои од празничните скинови од претстојните празнични настани.

With a new season comes a new map pool. Along with our newest map, Shambali Monastery, players can anticipate the return of a fan-favorite, Rialto, and the most epic place on earth, Blizzard World. We’ll be visiting Oasis and Nepal at different times of the day and rotating out Hollywood and Watchpoint: Gibraltar. As a reminder, all off-rotation maps will continue to be available in custom games.” 

Blizzard

Blizzard вели дека темата на 2-та сезона е грчката митологија, што објаснува зошто митските скинови од Battle Pass е Zeus Junker Queen. Овој скин ќе вклучува нови прилагодувања, модели на оружја, гласовни линии и специјални ефекти. Легендарниот скин на Poseidon Ramattra и Легендарниот скин од Hades Pharah може да се заработи и со квестови.

“These heroes and several others will be imbued with awesome god-like powers in our new Battle for Olympus game mode. This new limited-time event will start on January 5 and last until January 19.”

Blizzard

Blizzard исто така враќа два празнични настани: Winter Wonderland and Lunar New Year. Секој настан оваа сезона, вклучувајќи ја и битката за Олимп, ќе има скин како награда што можете да се заработи со играње и исполнување предизвици. Можете исто така да заработите помали работи од сезона 2 со гледање стримери на Overwatch 2 на Twitch.

Сезона 2, исто така, носи неколку промени во рамнотежата на Overwatch 2. Blizzard вели дека се фокусира на масакрирањето на Sojourn’s Rail Gun на растојание за сезона 2, во обид да ги поттикне играчите да ја „искористат големата мобилност на Sojourn за да го затворат растојанието за повеќе да има уништувања”. Doomfist добива „значајни промени кои подобро ја поддржуваат неговата улога како Tank на тимот, додека сè уште го одржува јадрото на стилот на игра на неговиот идентитет на херој“. Севкупно, Blizzard вели дека може да очекувате прилагодувања за Ana, Bastion, Junker Queen, Kiriko, Mercy и Symmetra кога ажурирањето на сезона 2 ќе биде објавено на 6 декември.