Tencent изгуби $54 милијарди поради новите правила за Гејминг во Кина

Од денес, некои од најголемите корпорации за игри во Кина претрпуваат значителни падови на нивните акции, бидејќи Националната Администрација за Медиуми и Публикации објави упатства чија цел е да се намали трошењето во онлајн игрите од страна на Кинеските гејмери.

Оваа акција доведе до пад на вредноста на акциите на Tencent за околу 16%, со загуба од околу 54 милијарди долари, додека вредноста на NetEase падна за повеќе од 30% тоа се драстични бројки кои што се тешки за враќање назад.

Овие нови упатства се насочени кон неконтролираното прашање во врска со трошењето на огромни суми пари во онлајн игрите. Нормално целото бизарно трошење на пари се врзува со микротрансакциите кои што во кинеските игри е драстично поголемо за разлика од кај нас и целиот свет.

Новите Правила и Закони за Видео Игри во Кина

Во Пекинг, новите упатства што беа објавени беа создадени за да се ограничи вишокот трошење во онлајн игрите.

Не е голема тајна дека Кина е огромен придонесувач на пазарот на игри „free-to-play, pay-to-win “, во кои обично се бесплатни за играње, но нудат микротрансакции за сите корисници кои се премногу достапни и создаваат зависност.

Во новите упатства беше истакнато дека:

  • Онлајн игрите мора да постават ограничувања за трошење
  • Онлајн игрите мора да ги забранат дневните придобивки при влегување во игрите
  • Гејмерите кои што стримаат не смеат да добиваат големи придобивки
  • Не смеат да се нудат извлекувања за среќа кои што целосно се залага на среќа
  • Одобрувањата за онлајн игрите мора да бидат обработени од регулаторите во рок од 60 дена од објавувањето

Како што одминува времето, финансиската страна на игрите е под зголемена контрола.

Од цената на игрите до неправедните набавки и од микротрансакции до грабежите, се чини дека има нова скандалозна тема за дискусија секој изминат ден, при што многу од овие теми на крајот растат долго во забот и висат наоколу премногу долго.

МАРКЕТИНГ

Спорели на:

About The Author

Штотуку беше потврдено кој ќе го игра најголемиот дел од групата пријатели на Аби во The Last of Us за втората сезона која треба да ја видиме во 2025 година. Во моментов, снимањето за сезоната е започнато и најголемите улоги кои се снимаат моментално се со Педро Паскал и Бела Ремзи. Последни информации што знаеме за сниањето е дека се одвива во Канада. Денес, ликовите на Мани, Мел, Овен и Нора беа потврдени дека се избрани.

Ако сте ја играле The Last of Us Part II, ќе знаете точно кои се Нора, Мани, Овен и Мел. Тие играат прилично важни споредни улоги во играта од 2020 година, иако нивното место во втората сезона од серијата допрва треба да се преполни.

Еве го неодамна откриениот кастинг:

  • Manny – Danny Ramirez (Top Gun: Maverick)
  • Mel – Ariela Barer (Marvel’s Runaways)
  • Nora – Tati Gabrielle (Uncharted)
  • Owen – Spencer Lord (Riverdale)