Bethesda ќе ви дозволи да заработувате од правење Модови – Но не смеете да користите AI за изработка

Bethesda Game Studios неодамна ја подели целосно заедницата и фановите на Skyrim на средина со (уште еднаш) воведување платени модови преку платформата „Creations“. Пред неколку години, Bethesda се обиде да ги крие модовите на Skyrim со тоа што мораше да се плати за нив, и со тоа многу паднаа – но сега, компанијата пробува повторно нешто ново, донесувајќи го „Skyrim Creations“ со изненадувачко ажурирање.

Вчера се појавија вестите за платформата Creations во Skyrim, и веднаш, некои играчи почнаа да добиваат чувства дека Bethesda се подготвува да го отвори патот за некои лоши вести. Има очекувања дека BGS ќе започнат да го прават истото со Starfield, кога ќе излезе целосно за да можат да се прават убави модови, Bethesda ќе направат луѓето да мораат многу да платат за да ги имаат и играат.

Така функционира платформата Skyrim’s Creations – треба да потрошите Creation Credits за да отклучите одредени содржини создадени од фановите во Skyrim, а за возврат, модерот добива авторски права. Тоа значи дека модерите ќе добијат мал дел од профитот за нивните креации, што е одлично, но воопшто не е многу прифатливо за корисниците, како што се случуваат оперативните модели.

Сепак, циркулираат некои грижи во врска со едно од новите правила во врска со модовите што се наведени на Creations. Bethesda Game Studios истакна дека „креациите не можат да содржат ништо произведено со генеративна вештачка интелигенција“.

Како што генеративната вештачка интелигенција станува сè помоќна, програмерите наоѓаат нови начини да ја искористат технологијата. Тоа се протега на модераторите, кои најверојатно ќе ја искористат вештачката интелигенција за да ублажат некои од видовите на создавање на она што често може да биде огромно модови. Но, според пресудата на Bethesda, ако користите генерирана вештачка интелигенција за да ги направите вашите модови, не заработувате ниту денар.

МАРКЕТИНГ

About The Author

Golden Axe, класичната аркадна и конзолна игра од SEGA, добива своја ТВ серија на Comedy Central. Новото анимирано шоу ќе има 10 епизоди.

Актерската екипа за Golden Axe ги вклучува Метју Рис, Дени Пуди, Лијам Мекинтајр, Лиза Гилрој и Карл Тарт. Во шоуто ќе бидат Мајк Мекмахан од Solar Opposites и Џо Чендлер од American Dead извршен продуцент на серијата. Претседателот и извршен директор на SEGA Sammy, Харуки Сатоми, SEGA Corp COO и претседателот Шуџи Уцуми и Тору Накахара, исто така, ќе помогнат во извршниот продуцент на шоуто.

“In a hilarious and loving homage to Sega’s 1989 video game series, Golden Axe follows veteran warriors Ax Battler, Tyris Flare and Gilius Thunderhead as they once again battle to save Yuria from the evil giant Death Adder who just won’t seem to stay dead. Fortunately, this time they have the inexperienced and underprepared Hampton Squib on their side.

As far as the characters go, Rhys will voice Gilius Thunderhead, a battle dwarf with “poor hygiene and a chip on his shoulder.” Pudi voices Hampton Squib, “a naive, inexperienced first time adventurer who has dreamt of questing his entire life.

Gilroy plays Tyris Flare, a battle sorceress who is “deadly in a fight and even deadlier with her sharp wit.” McIntyre plays Ax Battler, a barbarian warrior who abides by a code of honor while also having a “sweet golden retriever demeanor.

Официјалната дескрипција на серијата