Saber Interactive се одделија од Embracer и со нив си земаа 38 Проекти кои што се во изработка

Saber Interactive се оделија од Embracer и со нив си земаа 38 проекти (игри) кои што се во фаза на изработка на кои што работат повеќе од 3000 девелопери. Но сепак не си заминуваат сите студија од Embracer, од кои што клучни што остануваат се Tripwire, Aspyr и Beamdog.

За да се одделат нормално треба да се купни од некого. Направен е нов договор кој е во вредност од 247 милиони долари каде што купувачот е Beacon Interactive, компанија која е формирана од ко-основачот на Saber Interactive – Матју Карш.

Купување голем број на Студија

Има голем број интересни точки во зделката. На пример, Beacon Interactive има право на опција да ги купи развивачот на Metro 4A Games и развивачот на Pinball Zen Studios за фиксна цена во одреден временски период. Според новинарот на Блумберг, Џејсон Шрајер, Beacon Interactive навистина одлучи да ги купи двете студија. Долгорочната лиценца и правата за објавување на сите сегашни и идни игри за компјутери и конзоли во франшизата на Metro се во рамките на оперативната групација Embracer Plaion, соопшти Embracer.

Сите лиценци и IP’s кои што се дел од Beacon Interactive се:

 • Сите Saber брендирани студија
 • Nimble Giant (Star Trek: Infinite)
 • DIGIC (3D animation studio)
 • Saber Interactive Inc. (Warhammer 40,000: Space Marine 2, Star Wars: Knights of the Old Republic remake)
 • Fractured Byte (support studio)
 • Sandbox Strategies (PR agency)
 • Mad Head Games (Scars Above)
 • Slipgate (Kingpin Reloaded, Graven)
 • New World Interactive (Insurgency, Day of Infamy, Insurgency: Sandstorm)
 • 3D Realms (Ion Fury)

Embracer Group ќе ги задржи:

 • 34 Big Things (Redout)
 • Shiver (support)
 • 4A Games (Metro)
 • Snapshot (Phoenix Point, Chaos Reborn)
 • Aspyr (Tomb Raider I–III Remastered Starring Lara Croft, Star Wars: Battlefront Classic Collection)
 • Tripwire (Killing Floor)
 • Beamdog (Mythforce)
 • Tuxedo Labs (Teardown)
 • Demiurge (Sega Heroes)
 • Zen Studios (Pinball FX and Zen Pinball)

Игри/Проекти кои што остануваат да се прават под водство на Embracer

 • Следната ААА игра од девелоперите на Metro – A4 Games
 • Не најавена ААА игра која што е во развување
 • Веќе најаена ААА игра базирана на голема франшиза (Се работи за Warhammer 40,000: Space Marine 2 или Star Wars: Knights of the Old Republic Remake)
 • Нова ААА игра која што е Пукачина на некое постоечко IP
 • Нова AA игра базина на Asmodee IP
 • Нова AA игра од 34 Big Things базирана на постоечко IP
 • Killing Floor 3
 • Teardown
 • Целиот каталког на игрите кои што се на студијата – Zen Studios, Aspyr и Tripwire

Извршниот директор и ко-основачот на Embracer – Ларс Вингефорс, ја нарече оваа зделка “win-win soulution”.

“This divestment leaves both parties in much better positions to grow our respective businesses. I will continue to remain a large, long-term shareholder of Embracer and we will remain partners on several ongoing and future projects. This transaction also safeguards the livelihoods of hundreds of professionals, many of whom I have worked with for over two decades.”

Embracer Group се смалени премногу!

Минатиот месец, Embracer предупреди на дополнителни отпуштања и покрај тоа што избрка околу 1400 вработени од почетокот на нејзиното зголемување од висок профил во јуни. Вкупниот број на вработени на Embracer се намали за 904 во текот на вториот квартал од неговата финансиска година, а потоа за уште 483 во третиот квартал. Тоа изнесуваше 8% од глобалната работна сила на групата. Компанијата исто така откажа 29 ненајавени игри во текот на двата квартали.

Во тоа време, Wingefors изјави дека Embracer е во процес на продажба на делови од својот бизнис, развивачот на Borderlands, Gearbox, на продажба. Embracer го купи Gearbox во февруари 2021 година како дел од аквизицијата што вклучуваше купување на развивачот на Tomb Raider Crystal Dynamics, меѓу многу други студија.

Финансиските борби на Embracer Group започнаа по пропаѓањето на договорот вреден 2 милијарди долари, наводно со компанијата финансирана од саудиската влада Savvy Games Group. Шведската фирма оттогаш се најде на удар на критиките поради големите намалувања што веќе ги направи, вклучително и затворањето на долгогодишниот производител на Saints Row Volition.

МАРКЕТИНГ

Спорели на:

About The Author

Golden Axe, класичната аркадна и конзолна игра од SEGA, добива своја ТВ серија на Comedy Central. Новото анимирано шоу ќе има 10 епизоди.

Актерската екипа за Golden Axe ги вклучува Метју Рис, Дени Пуди, Лијам Мекинтајр, Лиза Гилрој и Карл Тарт. Во шоуто ќе бидат Мајк Мекмахан од Solar Opposites и Џо Чендлер од American Dead извршен продуцент на серијата. Претседателот и извршен директор на SEGA Sammy, Харуки Сатоми, SEGA Corp COO и претседателот Шуџи Уцуми и Тору Накахара, исто така, ќе помогнат во извршниот продуцент на шоуто.

“In a hilarious and loving homage to Sega’s 1989 video game series, Golden Axe follows veteran warriors Ax Battler, Tyris Flare and Gilius Thunderhead as they once again battle to save Yuria from the evil giant Death Adder who just won’t seem to stay dead. Fortunately, this time they have the inexperienced and underprepared Hampton Squib on their side.

As far as the characters go, Rhys will voice Gilius Thunderhead, a battle dwarf with “poor hygiene and a chip on his shoulder.” Pudi voices Hampton Squib, “a naive, inexperienced first time adventurer who has dreamt of questing his entire life.

Gilroy plays Tyris Flare, a battle sorceress who is “deadly in a fight and even deadlier with her sharp wit.” McIntyre plays Ax Battler, a barbarian warrior who abides by a code of honor while also having a “sweet golden retriever demeanor.

Официјалната дескрипција на серијата