Square Enix не се задоволни од продажбата на Final Fantasy 16

Продажбата на Final Fantasy 16 не ги исполни високите очекувања на Square Enix, ијзави претседателот на студиото Takashi Kiryu.

Минатата недела беше објавен најновиот извештај за заработка на компанијата и додека нето-продажбите се зголемија, оперативниот профит падна за 79% од 14,4 милијарди ¥ (нешто помалку од 100 Милиони Долари) на само 3,0 милијарди ¥ (околу 21 милион Долари). Овие продажби се класифицирани во Јапонски Јен бидејќи студиото се сепак од Јапонија и Извештајот за Заработка е претставен во Јени а не Долари или Евра.

За време на повикот до аналитичарите по заработката, Kiryu изјави дека високите очекувања на компанијата не се исполнети и бавното усвојување на PlayStation 5 е ограничувачки фактор, пишува Bloomberg.

Final Fantasy 16 беше објавена како PS5 ексклузива, но се очекува да дојде и на PC во блиска иднина. Square Enix сега ќе преземе чекори за да ја зголеми продажбата на играта сега кога снабдувањето со хардвер е помалку ограничено и базата на корисници на конзолата продолжува да се шири. Нето-продажбата на компанијата за HD игри се зголеми, благодарение на лансирањето на Final Fantasy 16 и Pixel Remasters, иако оперативните приходи беа намалени поради трошоците за развој. За ММО, нето-продажбите се намалени во однос на претходната година. Сепак, ова се должи на успехот на експанзијата Endwalker на Final Fantasy 14 минатата година; оваа година ќе биде затишје во продажбата пред проширувањето на Dawntrail следната година.

Како резултат на нискиот профит, акциите паднаа за дури 15 проценти во Токио, при што акциите се тргуваат на околу 5.620 ¥ (0.040 долари) – најниско ниво од мај минатата година. Во претходната изјава минатиот месец, Square Enix рече дека продажбата на играта била „исклучително силна“, надминувајќи 3 милиони единици ширум светот за помалку од една недела.

“Taking into consideration the sales figures of the acclaimed Final Fantasy 7 Remake and the difference in size of the install base of the PlayStation 4 at the time of this title’s release, we can see that the attach rate of Final Fantasy 16 is considerably high, given the PS5 install base.

Square Enix considers the initial sales results of Final Fantasy 16 to be extremely strong, and we will continue to carry out a wide range of initiatives to encourage even more people to play the game.”

Изјава од претседателот на Square Enix, Takashi Kiryu

МАРКЕТИНГ

About The Author

Sony ја најавија Horizon Forbidden West: Complete Edition за PlayStation 5 и прситигнува следниот месец на PS5, а за PC на почетокот на следната година. Ова издание на најновите авантури на Aloy ја вклучува основната игра и DLC Burning Shores, заедно со избор на додатоци.

На PlayStation 5, комплетното издание доаѓа на 6-ти октомври со цена од 60 долари. Комплетното издание потоа ќе биде достапно за играчите на PC преку Steam и Epic Game Store некаде на почетокот на 2024 година.

На PS5 изданието, Horizon Forbidden West: Complete Edition ќе го содржи следново:

  • Horizon Forbidden West for PS5
  • Burning Shores DLC for PS5
  • Digital soundtrack
  • Digital art book
  • Horizon Zero Dawn Vol. 1: The Sunhawk digital comic book (Available in English, German, Brazilian Portuguese and Japanese)
  • In-game items: Extras in Photo Mode (special pose and face paint)
  • In-game items unlocked via story progression: Carja Behemoth Elite outfit, Carja Behemoth Short Bow, Nora Thunder Elite outfit, Nora Thunder Sling, Apex Clawstrider Machine Strike piece, Resources pack

Што се однесува до иднината на серијалот, претходно оваа година Guerrilla потврди дека „ќе го продолжи Horizon уште долго време“. Ова ќе ја вклучи претстојната адаптација на Netflix, нејзиниот нов онлајн проект фокусиран на соработка и трета игра фокусирана на Aloy. Дополнително, се шпекулира дека студиото работи и на ремастер на Zero Dawn.