RETURNAL – Најдобрата игра на BAFTA 2022

Можеби веќе пречекоривме три месеци во 2022 година, но наградите за најдобрите игри од 2021 година сè уште се делат. На Британците очигледно не им се брзаше, па вечерва во Велика Британија се одржа 18-та БАФТА (Британска академија), а наградата за најдобра игра во 2021 година отиде кај Returnal.

Returnal освои најмногу награди во целина, победувајќи и во категориите аудио достигнувања и музика.

Други значајни победници беа It Takes Two, Unpacking и Ratchet and Clank: Rift Apart. Сите категории, номинации и победници можете да ги видите во листата подолу.

BAFTA 2022 Nominees for Best Game

 • Deathloop
 • Forza Horizon 5
 • Inscryption
 • It Takes Two
 • Ratchet & Clank: Rift Apart
 • WINNER: Returnal

BAFTA 2022 Nominees for British Game

 • Alba: A Wildlife Adventure
 • Death’s Door
 • Fights in Tight Spaces
 • WINNER: Forza Horizon 5
 • Overboard!
 • Sable

BAFTA 2022 Nominees for Animation

 • Call of Duty: Vanguard
 • It Takes Two
 • Kena: Bridge of Spirits
 • Life is Strange: True Colors
 • Psychonauts 2
 • WINNER: Ratchet & Clank: Rift Apart

BAFTA 2022 Nominees for Artistic Achievement

 • WINNER: The Artful Escape
 • It Takes Two
 • Psychonauts 2
 • Ratchet & Clank: Rift Apart
 • Resident Evil Village
 • Returnal

BAFTA 2022 Nominees for Audio Achievement

 • WINNER: The Artful Escape
 • Call of Duty: Vanguard
 • Deathloop
 • Halo Infinite
 • Marvel’s Guardians of the Galaxy
 • Returnal

BAFTA 2022 Nominees for Debut Game

 • The Artful Escape
 • Eastward
 • The Forgotten City
 • Genesis Noir
 • Maquette
 • WINNER: Toem

BAFTA 2022 Nominees for Evolving Game

 • Among Us
 • Animal Crossing: New Horizons
 • Apex Legends
 • Disco Elysium – The Final Cut
 • Fortnite
 • WINNER: No Man’s Sky

BAFTA 2022 Nominees for Family Game

 • Alba: A Wildlife Adventure
 • WINNER: Chicory: A Colorful Tale
 • Forza Horizon 5
 • Mario Party Superstars
 • Ratchet & Clank: Rift Apart
 • Unpacking

BAFTA 2022 Nominees for Game Beyond Entertainment

 • Alba: A Wildlife Adventure
 • WINNER: Before Your Eyes
 • Chicory: A Colorful Tale
 • Game Builder Garage
 • It Takes Two
 • Psychonauts 2

BAFTA 2022 Nominees for Game Design

 • Deathloop
 • Forza Horizon 5
 • WINNER: Inscryption
 • It Takes Two
 • Ratchet & Clank: Rift Apart
 • Returnal

BAFTA 2022 Nominees for Multiplayer Game

 • Back 4 Blood
 • Call of Duty: Vanguard
 • Forza Horizon 5
 • Halo Infinite
 • Hell Let Loose
 • WINNER: It Takes Two

BAFTA 2022 Nominees for Music

 • Deathloop
 • Far Cry 6
 • Halo Infinite
 • Psychonauts 2
 • Ratchet & Clank: Rift Apart
 • WINNER: Returnal

BAFTA 2022 Nominees for Narrative

 • It Takes Two
 • Life is Strange: True Colors
 • Marvel’s Guardians of the Galaxy
 • Psychonauts 2
 • Returnal
 • WINNER: Unpacking

BAFTA 2022 Nominees for Original Property

 • Deathloop
 • Death’s Door
 • Inscryption
 • WINNER: It Takes Two
 • Returnal
 • Unpacking

BAFTA 2022 Nominees for Technical Achievement

 • Forza Horizon 5
 • Hitman 3
 • Psychonauts 2
 • WINNER: Ratchet & Clank: Rift Apart
 • Resident Evil Village
 • Returnal

BAFTA 2022 Nominees for EE Game of the Year

 • Chicory: A Colorful Tale
 • Deathloop
 • The Forgotten City
 • It Takes Two
 • Metroid Dread
 • WINNER: Unpacking

BAFTA 2022 Nominees for Performer in a Leading Role

 • Ozioma Akagha as Julianna Blake in DEATHLOOP
 • Jason E Kelley as Colt Vahn “the Captain” in DEATHLOOP
 • Jennifer Hale as Rivet in Ratchet & Clank: Rift Apart
 • Jon McLaren as Star-Lord/Peter Quill in Marvel’s Guardians of the Galaxy
 • Erika Mori as Alex Chen in Life is Strange: True Colors
 • WINNER: Jane Perry as Selene Vassos in Returnal

BAFTA 2022 Nominees for Performer in a Supporting Role

 • Laura Bailey as Polina Petrova in Call of Duty: Vanguard
 • WINNER: Kimberley Brooks as Hollis Forsythe in Psychonauts 2
 • Jason Cavalier as Drax in Marvel’s Guardians of the Galaxy
 • Maggie Robertson as Lady Dimitrescu in Resident Evil Village
 • Han Soto as Gabe Chen in Life is Strange: True Colors
 • Alex Weiner as Rocket in Marvel’s Guardians of the Galaxy

МАРКЕТИНГ

About The Author

Во новиот блог пост, PlayStation објави дека планираат да додаде компјутерска поддршка за уредот PSVR2 некаде во 2024 година.

Компанијата соопшти дека „во моментов ја тестираме способноста на игрите на PSVR2 да пристапат до дополнителни игри на компјутер“.

Бидејќи овие планови сè уште се во фаза на тестирање, фановите може да очекуваат поддршката за компјутер да пристигне подоцна во текот на годината.

Сепак, ова е само шпекулација. PlayStation не откри точен датум на објавување. Но, компанијата потврди дека „се надеваме дека ќе ја направиме оваа поддршка достапна во 2024 година“.

PlayStation VR

Уредот PSVR2 првпат беше објавен минатата година, со повеќе од триесет игри на лансирање. Ова вклучуваше тринаесет сосема нови наслови. Сепак, VR просторот продолжува да се шири. PlayStation VR2 сепак би можел да користи поширок избор на игри, а поддршката за компјутер дефинитивно би била голем скок напред.

Фановите веќе шпекулираат за некои од потенцијалните компјутерски игри кои би имале корист од овој пристап. Но, PlayStation не елаборираше колку ќе биде обемна поддршката. Apple Vision Pro објавен претходно овој месец, на различни критики. Некои корисници, меѓу другото, не беа задоволни од неговата тежина.

Значи, PSVR2 веројатно има еден конкурент помалку таму. Иако, сè уште има разговори дека Xbox би можел да инвестира во рачен уред некогаш во иднина. Засега, Мајкрософт неодамна објави дека работи на „моќна“ конзола од следната генерација.

Џим Рајан, кој ќе се повлече од функцијата извршен директор во Sony Interactive Entertainment следниот месец, неодамна ги наведе своите најдобри PlayStation игри од секоја генерација.

Се надеваме дека PSVR2 наскоро ќе има можност да вклучи повеќе свои класици со поддршка за компјутер оваа година.