Nvidia продале половина милион AI чипови и заработиле 14,5 милијарди долари за само три месеци

Премногу е лесно да се заборави дека Uber-GPU’s на Nvidia кои ја забрзуваат вештачката интелигенција започнаа како нешто повеќе од експериментален дел од графички чипови за компјутери за игри. Значи, ако навистина завршиме како робови на вештачки господари, навистина ќе сме само самите себеси виновни. Имајќи го тоа на ум, најновата вест е дека Nvidia продаде 500.000 од своите чипови H100 AI во последниот завршен квартал од 2023 година, според истражувачката групација Omdia. Повеќето проценки за единечните цени на H100 се движат помеѓу 20.000 и 40.000 долари по поп, со што приходите на Nvidia од тие продажби се помеѓу 10 и 20 милијарди долари.

Како што се случува, Nvidia велат дека нивниот приход од центарот за податоци за периодот достигнал 14,5 милијарди долари, точно во средината на тој опсег. Значи, сето тоа се собира…

Меѓу поинтересните фрагменти од податоците на Omdia (Информација од Tom’s Hardware) е идентитетот на најголемите клиенти на Nvidia за нивните скапи чипови со вештачка интелигенција. Сите знаевме дека Мајкрософт е голем со вештачката интелигенција, така што 150.000 H100 во таа насока не е огромно изненадување, дури и ако цената од нешто помалку од 5 милијарди долари по наводната просечна единечна цена сè уште е апсолутен рид на пари.

Но, што е со компанијата META, која го зема истиот број? Што прават со сите нив…? Тоа е три пати повеќе, наводно, од Google и Amazon, за кои се вели дека купиле 50.000 H100 во последниот квартал. TESLA е на листата со само 15.000 единици. Тоа се уште вреди околу половина милијарда долари.

Како овие бројки да не се доволно големи, Omdia смета дека приходите на Nvidia за овие графички процесори за големи податоци всушност ќе бидат двојно поголеми во 2027 година отколку што е денес. Нема да се користат сите за големи јазични модели и слични апликации за вештачка интелигенција, но многу од нив ќе се користат.

Се очекува да дојде и силна конкуренција од графичкиот процесор MI300 на AMD и неговите наследници, а има и понови стартапи вклучувајќи го и Tenstorrent, предводени од еден од најценетите архитекти на чипови на планетата, Jim Keller, кој се обидува да се вклучи во акцијата.

МАРКЕТИНГ

About The Author

Според новиот извештај на Dealabs, доверливиот протекувач billbil-kun тврди дека God of War Ragnarök наскоро ќе добие најава за PC.

Извештајот проценува дека верзијата за компјутер ќе биде „објавена некаде во мај 2024 година“, лабаво преведена. Се додава дека најавата би можела да пристигне за време на новата изложба на PlayStation, која, исто така, веројатно доаѓа овој месец.

Dealabs, исто така, споменува дека не може да го потврди датумот на објавување за PC верзијата на God of War Ragnarök, иако го истакнува датумот на лансирање на оригиналот во 2022 година.

God of War Ragnarök е еден од најценетите ексклузивни наслови на PlayStation. Сепак, PlayStation ќе ја објави Ghost of Tsushima Director’s Cut за ПЦ следната недела на 16 мај. Значи, постои преседан за слични планови.

И покрај некои измешани чувства за PSN, новата верзија за компјутер на Ghost of Tsushima изненадувачки ќе ги вклучи и трофеите на PlayStation и преклопот. Не е јасно дали овие карактеристики на компјутер ќе се прошират на наслов како God of War Ragnarök.

Billbil-kun успешно објави различни вести од индустријата и други неизбежни најави. Ова ги вклучува тврдењата за Death Stranding 2 од јануари 2024 година. Набргу потоа, Death Stranding 2 доби нов трејлер за приказната.

Значи, многу е веројатно дека доаѓа најавата за God of War Ragnarök. Сепак, ништо не е потврдено, а PlayStation се уште официјално не се закачи или откри ништо.