Stardew Valley со рекордни 20 милиони продадени копии

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit

“The more people play it, the more people will share the game with their friends.”

Stardew Valley е излезена веќе шест години, и некако играта само продолжува да се зголемува се повеќе и повеќе. Неодамнешното ажурирање на прес-страницата на Stardew Valley покажува дека играта сега е продадена во повеќе од 20 милиони копии на сите платформи, од кои што 13 милиони само на PC.

“The 20 million copies milestone is really amazing. I can’t believe the game has reached this level.”

Eric Barone, креаторот на играта во одговор за PC Gamer

Еден од најинтересните работи за новиот мајлстон е начинот на која се продава играта, и покрај нејзината старост. Играта продаде повеќе од милион копии само неколку месеци по излегувањето, а потоа ја достигна границата од 10 милиони четири години подоцна, во јануари 2020 година. До септември 2021 година бројот беше над 15 милиони, а сега, само осум месеци подоцна, играта прави рекорд од 20 милиони.

Креаторот на играта, Eric Barone потврди дека играта сега се продава најдобро од било кога!

“The average daily sales of Stardew Valley are higher today than at any point. I’m not exactly sure why that is. My hope is that the game is just continuing to spread via word of mouth, and the more people that are playing it, the more people will share the game with their friends. Regardless, I’m very happy that Stardew Valley is still so popular.”

Но, изгледа дека да се стигне од 15 до 20 милиони продадени примероци не е толку голем скок како што изгледа. На овој голем скок Barone одговори со следново:

“Some of the apparent jump in sales count was actually due to me doing a more accurate count this time around. The old 15 million number was an undercount, because I didn’t have complete information and wanted to err on the side of being too low. With the full move to self-publishing this year, I was able to do a more thorough sales count.”

Eric Barone

Barone на почетокот на 2020 година откри дека работи на две нови игри, а формално ја откри едната од нив, Haunted Chocolatier, во октомври 2021 година. Сепак креаторот продолжи активно да си работи на неговата омилена Stardew Valley, но сепак Haunted Chocolatier му е приоритет да ја направи што побрзо. Таа игра е буквално Stardew, но со микс на Чоколадната Фабрика на Чарли! Можеби и Џони Деп ќе има некој удел како Чарли.

“Ultimately I have to follow my heart or else the quality of the content will suffer,” Barone wrote. “Right now I mostly feel like working on Haunted Chocolatier, so that’s going to be my priority. If I need a break from Haunted Chocolatier, or have some ideas for Stardew Valley that I feel strongly about, then I might shift gears for a while. “I don’t really have strict plans, though. If I am productive every day, and following my own path, then I feel good… and I think that will translate into a better end result for everyone.”

Haunted Chocolatier моментално нема ни навестување за датумот на издавање – како што забележавме кога беше објавено, Барон беше многу поштеден со деталите што доведоа до објавувањето на Stardew Valley, а веројатно може да го очекуваме истото со неговата нова игра. Или пократко кажано немојте да ја чекате играта да излезе за брзо или воопшто да ја видите на некој голем настан.

МАРКЕТИНГ

Спорели на:

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on pinterest

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit

Warframe (2) ќе биде Souls игра? Или воопшто нема да е побрзана со Warframe

Warframe е на пазарот веќе долго време, и играта е на исто прекарасно ниво од нејзиното ланисрање до денес. Инвеститорот, Digital Extremes, има намера да ја одржува играта и да работи во наредните времиња, но тоа не значи дека не истражува и други начини за производство на игри.

Имено, Digital Extremes штотуку стави заштитен знак на љубопитна нова интелектуална сопственост, „Soulframe“. Постои јасна, и веројатно намерна, сличност помеѓу насловите Soulframe и Warframe, што наведе некои да веруваат дека развивачот би можел да биде во раните фази на производство на целосно продолжение на една од најдолготрајните игри во живо.

Иако е една од најпопуларните стари игри на Steam, Warframe континуирано добива големи нови ажурирања на содржина и пакети за проширување за играчите да уживаат. Digital Extremes е обврзана да се обиде да ја одржи играта и да работи што е можно подолго, но постоењето на трговската марка Soulframe може многу добро да сугерира дека студиото може да се обиде да истражи други опции во текот на следните неколку години, особено затоа што повеќето од Другите проекти на DE кои не се од Warframe, како што е The Amazing Eternals, завршија откажани поради слабиот интерес на играчите.

Бидејќи моментално не се знае практично ништо за Soulframe, вреди да се истакне дека тоа може да биде и проект кој е целосно неповрзан со Warframe, бидејќи зборот директно упатува на биомеханичките конструкции што играчите ги користат во борба. За таа цел, изгледа како сигурна претпоставка дека, ако ова биде продолжение, на некој начин ќе го задржи зборот „Warframe“. Тековната верзија на трговската марка на Digital Extremes едноставно вели дека тоа е, всушност, видео игра со некој вид елементи на онлајн услуга.

Дали Soulframe се однесува на Warframe или не, ќе биде големото прашање што Digital Extremes ќе го разјасни порано или подоцна. Малку е веројатно дека DE наскоро ќе престане да го поддржува својот најважен производ, со големи ажурирања на содржината, како што е одложеното проширување на Warframe Duviri Paradox, што допрва треба да излезе.

Фактот дека Warframe е сè уште популарен и често се појавува на листите на најдобрите игри со услуги во живо на пазарот доволно зборува за посветеноста на Digital Extremes на својот водечки производ. Бидејќи претходните обиди на студиото за диверзификација или целосно пропаднаа или едноставно пропаднаа – како во случајот со Sword Coast Legends – не е чудно да се види DE како се обидува да воспостави поразновидно портфолио на игри.