Sony ја најави PlayStation Stars, програмата за лојалност за гејмерите

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit

Sony додава бесплатна програма за награди и лојалност за гејмерите наречена PlayStation Stars. Програмата ќе започне „подоцна оваа година“, соопшти компанијата, иако конкретните детали за временската рамка за објавување остануваат во тајност.

Играчите можат да ги користат PlayStation Stars за да заработат награди преку исполнување задачи, наречени „кампањи“, како што се поминување подлго време на одреден наслов или работа кон достигнувања во играта.

“We really feel like this is just the best time to be launching this type of program, in terms of us having the healthiest player base, the PlayStation 5, obviously, is a huge success and we really wanted to do something that can honor and celebrate PlayStation’s history, and now’s the best time to do so,” said Grace Chen, vice president of network advertising, loyalty and licensed merchandise in an interview with The Washington Post. “We wanted to create a program that honors that journey and the role that PlayStation may have had in someone’s life. We wanted to do that in a way that only PlayStation can.”

Програмата е именувана по ѕвезди затоа што на Sony му се допадна нивната конотација дека се неврзани и безгранични, што се усогласува со слоганот на PlayStation дека „играта нема граници“. Подоцна оваа година, ќе се прошири во региони ширум светот, вклучувајќи ги Азија, Америка, Европа и многу повеќе.

Chen кажа дека PlayStation Stars нема да биде конкурент на Xbox Game Pass, и дека програмата треба да ги привлече и новите играчи и ветераните.

“It’s beneficial for all players. Obviously, for players who have been with PlayStation for a long time and have been on this game journey with us, we want to be able to recognize and reward them in distinct ways, but there will be a lot of aspects about this program that new customers will enjoy as well,” Chen said.

Grace Chen

Сите играчи ќе заработат поени за лојалност кои може да се откупат за PlayStation Network wallet (и на тој начин да се тргуваат за предмети вредни вистински пари). Гејмерите кои исто така се претплатени на онлајн услугата PlayStation Plus на Sony ќе заработат дополнителни поени за да ги потрошат во PlayStation Store, поволност што ќе ја пропуштат оние што не се претплатници.

Играчите можат да откупат поени за самостојни игри, дополнителна содржина и специјално тематски колекционерски предмети во каталогот за награди. Сони планира да додаде нови награди, кампањи и колекционерски предмети со текот на времето. Иако Sony беше нејасен за деталите за програмата, рече дека ќе има месечна кампања за пријавување која ги наградува корисниците за играње барем една игра, како и други кампањи за освојување турнири и заработување конкретни трофеи. Други кампањи може да бараат од играчите да играат одредена игра онлајн. Најавата на PlayStation одекнува на поголема промена во сферата на забавата кон моделите за претплата и повеќе иницијативи за потрошувачите.

“As a broad array of entertainment services move to subscriptions, loyalty emerges as a critical metric,” said Joost van Dreunen, a lecturer on the business of games at the New York University Stern School of Business. “By incentivizing players to check in regularly and making their membership more visible, Sony will likely improve retention and brand loyalty. It will prove key during a period in which inflation and an economic depression will weigh down consumer spending on games.”

Grace Chen

Како дел од PlayStation Stars, првиот играч што ќе достигне платина – завршувајќи ги сите достигнувања во играта – во блокбастер наслов во локална временска зона, исто така, ќе добие награда, што ќе ги спречи другите да ја освојат. Чен рече дека компанијата ќе работи на минимизирање на измамничките активности во случај кога луѓето мамат или купуваат и продаваат сметки со одредени награди.

Друг вид на награда што ја нуди Sony се дигитални колекционерски предмети, кои се 3D рендерирани претстави на работи како фигурини на ликови од видео игри и минати уреди на Sony. Некои ќе бидат ултра ретки и тешко да се добијат. Тие не се незаменливи токени, иако се исто така дигитални и колекционерски.

“It’s definitely not NFTs. Definitely not. You can’t trade them or sell them. It is not leveraging any blockchain technologies and definitely not NFTs,” Chen said.

Grace Chen

МАРКЕТИНГ

Спорели на:

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on pinterest

WP Post Author

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit

E3 2023 полека но сигурно умира и изгледа дека ќе си замине во историјата, бидејќи издавачот на видео игри Ubisoft денес потврди дека повеќе нема да присуствува на настанот. За прв пат од 2019 година, Е3 треба да се врати овој јуни во Лос Анџелес, Калифорнија. По повеќекратните откажувања како резултат на пандемијата COVID, E3 2023 изгледаше како прва конвенција што на крајот ќе ја обедини целата индустрија за игри. Наместо тоа, слично како и многу други издавачи, Ubisoft сега избра да седи настрана и да си седат дома.

Во изјавата дадена до VGC, Ubisoft потврди дека нема да се појават на E3 2023. Првично, Ubisoft се обврза да се појави на E3 ова лето се додека настанот се случува. И покрај фактот дека E3 сè уште се случува многу, сепак, Ubisoft на крајот се врати на својот збор и нема да одлучи да ги насочи своите претстојни игри ова лето на поинаков начин.

“E3 has fostered unforgettable moments across the industry throughout the years. While we initially intended to have an official E3 presence, we’ve made the subsequent decision to move in a different direction, and will be holding a Ubisoft Forward Live event on 12th June in Los Angeles. We look forward to sharing more details with our players very soon.”

Изјава од Ubisoft

Како што истакнаа од Ubisoft, сепак они ќе направат нешто овој јуни кога ќе ја одржат својата следна презентација на Ubisoft Forward. Во последниве години, Ubisoft почна да има повеќе свои преноси во живо за да објавуваат големи најави. И додека сè уште не е познато што ќе има јунскиот Ubisoft Forward, се чини веројатно дека во овој момент ќе се појават нови информации за Assassin’s Creed Mirage, Skull & Bones и Avatar: Frontiers of Pandora.