MMO Dune: Awakening ќе се Одвива во ‘Алтернативно’ Време

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit

Минатата година го добивме нашиот прв поглед на Dune: Awakening, Open-World Survival MMO од Funcom поставен на „огромниот и беспрекорниот Arrakis“ што ќе го споделуваат „илјадници играчи“. Но, додека кинематографскиот трејлер ни покажа некои познати глетки како пустинската планета Arrakis и песочниот црв што консумира зачини, сепак имавме многу прашања. Минатата недела добивме одговор на неколку од тие прашања, благодарение на разговор со Креативниот Директор на Dune: AwakeningJoel Bylosсо со PC Gamer. Разговорот бил за тоа како MMO се вклопува во универзумот на Dune и временската линија на фикцијата.

Dune: Awakening” е сместена во 10199 година, изјави Bylosco, што е околу осум години по настаните од филмот „DUNE“ од 2021 година. Но, во MMO, тие настани нема да се одвиваат на ист начин како што ќе ги паметат луѓето запознаени со книгите или филмовите…

“It’s similar to the books, but we’ve gone with an alternate history, like a ‘what-if’, if you want,” Bylos said. “We worked closely with the Herbert [family] and Legendary [Pictures], and we found a point, a single point, the single pebble that starts a landslide. Where if just this one thing was different in the universe then it would change a lot of what comes after, and change it in a way that makes for more of a virtual world kind of experience, where players can see all the familiar things that they’d expect to see.””

Главниот Гејм директор на Dune Awakening – Joel Bylosсо

Bylosсо, за жал, не сакаше да каже конкретно што е тоа „камче“ на приказната или како неговото менување ќе резултира со алтернативна временска рамка. Но, оваа промена има за цел да им овозможи на играчите во Dune: Awakening да комуницираат со ликовите од книгите што инаку не би можеле бидејќи „многу главни ликови умираат“ на почетокот на приказната.

“If you’ve seen the first movie, you can expect many of those characters to exist in the story of the game,” Bylos said. “I could give an example that’s very clear: Duke Leto is still alive. You can meet Duke Leto.”

Главниот Гејм директор на Dune Awakening – Joel Bylosсо

Тоа е веќе прилично голема промена во фикцијата од само прилагодување на текот на она „камче“ на кое се осврна Bylosсо. Во првобитната временска рамка, Duke Leto Atreides не преживува толку долго на Arrakis, секако дури во 10199 година. И ако Leto е жив, што значи тоа за Аракис и Хаус Атреидес? Или Харконенс? Чувствувам дека обожавателите на книгите би можеле да уживаат во обидот да предвидат каква мала промена во науката за Дина би резултирала со тоа што Војводата Лето ќе преживее многу подолго отколку што тоа го прави во оригиналната приказна.

Dune: Awakening Concept Art

Освен самото запознавање со Leto, играчите може да добијат шанса да се усогласат со познатиот Duke.

“The idea is that players will be able to make choices about who they help, or want to work with later on in the game,” Bylos said. “So if you’re meeting Duke Leto, you’ve clearly done the right thing for a certain group of people and you’ve, obviously jumped through a lot of hoops. So yeah, it’s kind of that angle.”

Главниот Гејм директор на Dune Awakening – Joel Bylosсо

Додека Leto беше единствениот специфичен лик кој Bylosсо беше подготвен да го именува, звучи дека ќе има повеќе познати личности од Dune кои ќе се појават во MMO. Како и друга Funcom онлајн игра за преживување со повеќе играчи, Conan Exiles, Bylosсо вели дека Dune: Awakening ќе ги „изградува работите понатаму и понатаму“ по лансирањето. „Значи, се повеќе и повеќе ликови ќе се појавуваат со текот на времето“, рече тој.

МАРКЕТИНГ

Спорели на:

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on pinterest

WP Post Author

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit

E3 2023 полека но сигурно умира и изгледа дека ќе си замине во историјата, бидејќи издавачот на видео игри Ubisoft денес потврди дека повеќе нема да присуствува на настанот. За прв пат од 2019 година, Е3 треба да се врати овој јуни во Лос Анџелес, Калифорнија. По повеќекратните откажувања како резултат на пандемијата COVID, E3 2023 изгледаше како прва конвенција што на крајот ќе ја обедини целата индустрија за игри. Наместо тоа, слично како и многу други издавачи, Ubisoft сега избра да седи настрана и да си седат дома.

Во изјавата дадена до VGC, Ubisoft потврди дека нема да се појават на E3 2023. Првично, Ubisoft се обврза да се појави на E3 ова лето се додека настанот се случува. И покрај фактот дека E3 сè уште се случува многу, сепак, Ubisoft на крајот се врати на својот збор и нема да одлучи да ги насочи своите претстојни игри ова лето на поинаков начин.

“E3 has fostered unforgettable moments across the industry throughout the years. While we initially intended to have an official E3 presence, we’ve made the subsequent decision to move in a different direction, and will be holding a Ubisoft Forward Live event on 12th June in Los Angeles. We look forward to sharing more details with our players very soon.”

Изјава од Ubisoft

Како што истакнаа од Ubisoft, сепак они ќе направат нешто овој јуни кога ќе ја одржат својата следна презентација на Ubisoft Forward. Во последниве години, Ubisoft почна да има повеќе свои преноси во живо за да објавуваат големи најави. И додека сè уште не е познато што ќе има јунскиот Ubisoft Forward, се чини веројатно дека во овој момент ќе се појават нови информации за Assassin’s Creed Mirage, Skull & Bones и Avatar: Frontiers of Pandora.