The Erdtree од Elden Ring е повисоко од Алпите

The Erdtree во Elden Ring е нормално најзначајното обележје. Видливо од речиси секоја точка во Земјата помеѓу (барем, во надземниот свет), се издигнува над секоја област во играта, дури и над високите планински врвови на џиновите до далечниот север на мапата. Тој е, благо кажано, многу голем. Но, колку е големо „големото“, точно? Па, специјалистот на YouTube од FromSoftware, Zullie the Witch, се нафати да дознае. Во видеото со наслов „Колку е големо дрвото Erd?“ Zulli се обиде да го измери џиновскиот златен сјај на Elden Ring додека ја објаснуваше нивната методологија: „Во основата, можевме да измериме од местото каде што се среќава со земјата“, објаснува Зули, „но багажникот продолжува стотици метри под тоа“. Гледајќи го врвот на дрвото, Зули забележува дека „Стеблото исто така нагло се отсекува на врвот на дрвото, но природно е крунисано со многу гранки кои се протегаат подалеку нагоре“.

Земајќи го сето ова во предвид, Zullie го мери дрвото од неговата основа под надземниот свет до врвот на неговата највисока гранка, заклучувајќи дека вкупната висина на моделот Erdtree е висока приближно 5.048 метри. Ова е повисока од највисоката планина на Алпите, Мон Блан, која има надморска височина од 4.808 метри!

Сепак, ова е само ако го вклучите целиот модел. Како што истакнува Зули, дрвјата „обично не се мерат од корените“. Ако го измерите Erdtree од точката што излегува од земјата, тогаш неговата висина е нешто помалку импресивни 4.452 m. Тоа е сепак повисоко од многу големи планини, вклучувајќи ја и јапонската планина Фуџи. Исто така е пет пати повисок од најголемата вештачка градба на Земјата, Бурџ Калифа во Дубаи.

Но, како Erdtree се рамни со другите модели/објекти од видео игри? Па, тоа е само фиданка во споредба со Цитаделата во Half-Life 2, за која, по девет години расправии и истражувања, беше заклучено дека е висока 8.773 m, што е блиску до висината на Монт Еверест. Сепак, сè уште има дебата за тоа мерење, па можеби Erdtree на Elden Ring би можел да победи во оваа битка заснована на висина.

МАРКЕТИНГ

Спорели на:

About The Author

Во новиот блог пост, PlayStation објави дека планираат да додаде компјутерска поддршка за уредот PSVR2 некаде во 2024 година.

Компанијата соопшти дека „во моментов ја тестираме способноста на игрите на PSVR2 да пристапат до дополнителни игри на компјутер“.

Бидејќи овие планови сè уште се во фаза на тестирање, фановите може да очекуваат поддршката за компјутер да пристигне подоцна во текот на годината.

Сепак, ова е само шпекулација. PlayStation не откри точен датум на објавување. Но, компанијата потврди дека „се надеваме дека ќе ја направиме оваа поддршка достапна во 2024 година“.

PlayStation VR

Уредот PSVR2 првпат беше објавен минатата година, со повеќе од триесет игри на лансирање. Ова вклучуваше тринаесет сосема нови наслови. Сепак, VR просторот продолжува да се шири. PlayStation VR2 сепак би можел да користи поширок избор на игри, а поддршката за компјутер дефинитивно би била голем скок напред.

Фановите веќе шпекулираат за некои од потенцијалните компјутерски игри кои би имале корист од овој пристап. Но, PlayStation не елаборираше колку ќе биде обемна поддршката. Apple Vision Pro објавен претходно овој месец, на различни критики. Некои корисници, меѓу другото, не беа задоволни од неговата тежина.

Значи, PSVR2 веројатно има еден конкурент помалку таму. Иако, сè уште има разговори дека Xbox би можел да инвестира во рачен уред некогаш во иднина. Засега, Мајкрософт неодамна објави дека работи на „моќна“ конзола од следната генерација.

Џим Рајан, кој ќе се повлече од функцијата извршен директор во Sony Interactive Entertainment следниот месец, неодамна ги наведе своите најдобри PlayStation игри од секоја генерација.

Се надеваме дека PSVR2 наскоро ќе има можност да вклучи повеќе свои класици со поддршка за компјутер оваа година.