Ултимативната листа на популарни термини од игрите

Откријте ги дефинициите на некои од најпопуларните зборови, терминологии и фрази од игрите

A

 • Aggro – Се однесува на вниманието од непријателите во играта, често поврзано со растојанието на кое непријателот ќе го забележи карактерот на играчот и ќе се вклучи во борба
 • ARPG – Акроним за ‘action role-playing game’, ARPG е поджанр на RPG кој се фокусира првенствено на борба, истражување и развој на карактери. Вообичаено вклучува долги данџени и тешки борби со босови
 • AoE – Кратенка од ‘Area of Effect’, AoE се однесува на напади кои покриваат одредена област со штетен ефект.
ARPG
BUGs

B

 • Bots – Бот е компјутерски контролиран лик кој игра заедно со обичните играчи во поставка за повеќе играчи. Може да се однесува и на неискусен и слаб играч, чија способност не е поголема од бот со вештачка интелигенција
 • Backwards Compatibilty – Способноста на конзолата за игри да работи на софтвер создаден за претходните конзоли од серијата. PS5, на пример, е компатибилен со PS4 и може да работи со огромно мнозинство софтвер создаден за таа конзола
 • Bug – Неочекувана грешка што се појавува во игрите поради програмски грешки. Овие можат да варираат од забавни и тривијални до проблеми кои ја кршат играта што го спречуваат напредокот на играчите или ги оштетуваат податоците за зачувување
 • Balancing – Процес, вообичаено спроведен од развивач за создавање рамномерно, конзистентно и правично ниво на предизвик во рамките на играта. Како што гласи и самото име, балансирање. Термини што ги има во многу други сектори
 • Bullet sponge – Термин што се однесува на непријател со многу висока сила/живот (HP) што може да апсорбира големи количини на штета, или подобро да се каже повеќе куршуми
 • Buff – Привремено засилување на атрибутите или способностите на играчот, непријателот или групата играчи. Обично се применува со ставка или дејство на играчот
 • Boss-rush – Стил на игра, или режим на игра, во кој играчот мора да предизвика низа уникатни и моќни непријатели

C

 • Cheesing – се однесува на искористување или тактика во игра која или го избегнува или значително го намалува предизвикот на одредени непријатели или ситуации
 • CPU – Акроним на ‘central processing unit’, процесорот е основниот пресметковен дел на самиот компјутер, одговорен за извршување сложени пресметки со огромна брзина во секунда. Додека постарите процесори се базираа на единствен кластер на транзистори, познат како „јадро“, модерните, помоќни процесори содржат неколку јадра кои работат паралелно
 • CRPG – Акроним за ‘classic role-playing game’, CRPG е поджанр на RPG со корени во традиционалните западни RPG’s, земајќи големо влијание од друштвените игри (Table-Top/Board Games). Овие често се фокусираат на авантури базирани на party-based авантури и turn-based борбени пресврти
 • Camping – Криење на одредена стратешка локација (обично во мултиплејер) на одредена мапа. Во зависност од поставувањето на играта или стилот на играта, ова може да вклучува специфики, како што се „кампување при враќање/оживување“ или „кампување со/во грмушки“
 • Crafting – Користење на основни материјали пронајдени во светот на играта за изградба на корисни предмети, оружје, муниција или згради
 • Combo – Извршување напади брзо последователно за да се нанесе дополнителна штета пред противникот да може да одговори
Crafting

CPU

AREA OF EFFECT (AOE)

AОЕ нападите често се користат во дијзаните на босовите на Elden Ring, со застрашувачки непријатели како што е Godrick the Grafted, кој што го исполнува целото место со неговите напади

Godrick the Grafted
Dungeon

D

 • DPS – Акроним од ‘damage per second’, DPS буквално може да биде мерка за штетата која што се направила врз непријателот или областа, и исто така може да се класифицира за колку напад може да направи вашиот карактер
 • Drops – Се однесува на оружје, оклоп или други предмети што ги „фрлаат“ паднатите непријатели
 • Dungeon – внимателно дизајнирана, понекогаш тематска серија предизвици поставени во една област или локација. Занданите обично се состојат од загатки и борбени елементи и често се поврзани со набавка на предмети и награди и каде што завршуваат со голем непријатели
 • Dialogue tree – Најчесто во авантуристичките и RPG игрите, „дрвото за дијалог“ е мрежа од опции за разговор што ги има вашиот карактер што не може да се репродуцира. Размислувате што може да кажете
 • De-buff – Значително намалување на способностите на непријателот или на друг лик користејќи ставка или акција на играчот, обично за да се намалат навредливите или одбранбените способности. Не го мешајте со Nerfing и Buff

E

 • Easter egg – Вид на тајна скриена во играта од страна на програмерите, која е таму како забавна тајна што играчот може да ја најде, не како дел од играта или приказната
 • Escort mission – Класичен стил на дизајн на потрага во кој играчот мора да води (нормално беспомошен) лик што не е играч низ опасна средина
 • End-game – Период на играта која што ја следи главната кампања каде што се наградувате за тешките механики и контентот кој што следи по завршување на кампањата
Easter Egg
Fast Travel

FPS

F2P Gaming

F

 • Finisher – Често впечатлив, специјално анимиран напад со „убиствен удар“ што може да се распореди против веќе ослабените непријатели. Овие понекогаш се активирани од брзи настани
 • Fetch-quest – Вид на потрага во која играчот бара да посети одредена локација од давател на потрага и да врати одредена ставка
 • FF – Акроним на ‘friendly fire’, FF се однесува на секоја ситуација во која играчите се ранливи на напади од нивните сојузници
 • Frame-rate – Слично како и филмската слика, игрите се состојат од брза низа фотографии кои се репродуцираат со голема брзина за да се создаде илузија на движење. Стапката на слики го диктира бројот на единствени фотографии – или „фрејмови“ – создадени од компјутерски системи секоја секунда. Во современите игри, вообичаено е системот да емитува 30, 60 или дури 120 фрејмови во секунда (FPS)
 • Fast travel – Патување помеѓу две фиксни точки во светот на играта веднаш без премин. Ова обично се прави преку екран за вчитување (Loading Screen) како олеснување и заштедување на играчите од поминување на истите делови од светот од играта постојано, но во повеќето случаи е ограничено на одредени области или точки на мапата
 • Frame-buffer – Висината и ширината, во пиксели, на сликата што ја дава конзолата, како што е 1920 x 1080 (исто така позната како „1080p“ или „HD“) или 2160 x 3840 (исто така познат како „2160p“ или „ 4K’)
 • FPS – Акроним на ‘first-person shooter’ или ‘frames per second’, FPS може или да се однесува на стил на игра во кој дејството се гледа низ очите на главниот лик или мерка за хардверските перформанси
 • Farming – Чин на собирање вредни предмети или материјали за изработка или напредок во играта со постојано играње низ области богати со тие ресурси. Исто така во Фарминг може да се рачуна и собирање на Items како оклоп, оружја итн.
 • F2P – Акроним на ‘free-to-play’, тип на игра што е бесплатна за преземање и игра и која често има опционални можности за купување вклучени во играта.

G

 • Ganking – Портманто од „Gang“ и „Kill“, „Gank“ се однесува на секоја смрт во играта предизвикана од група напаѓачи која се сретнува во MOBA игррите
 • GPU – Акроним на ‘graphics processing unit’, GPU (или „графичка картичка“) е специјализирана компјутерска компонента посветена на цртање, засенчување и обработка на 3D графика. Современите графички процесори се неверојатно моќни, сочинуваат десетици компјутерски единици кои работат паралелно за да прикажуваат визуелни слики
 • GDDR – Акроним на ‘graphics double data rate’, GDDR е посебен вид RAM меморија што се користи во посветен хардвер за игри специјализиран за прикажување 3D графика
 • Grinding – Повторување поставена задача, потрага или збир на дејства во корист на собирање поени, валута, предмети или материјали за изработка. Не го мешајте со Farming
 • Git gud – Намерно погрешно пишување на „Get Good“, „git gud“ е наредба за подигање на сопственото ниво на вештини како одговор на особено тежок предизвик. Играчите кои се жалат на неразумни тешкотии во играта честопати се охрабруваат со “Git Gud“, да истраат во играта и да го надминат предизвикот преку трпение и учење. Може да биде и навреда кој некој што е послаб а самиот играч да мисли дека е нешто многу јак
 • Griefing – Вознемирување на други играчи во онлајн амбиент
Ganking

GDDR
Haptic feedback

H

 • HP – Акроним на’hit points’ или некогаш ‘health points’, HP се однесува на вкупната количина на штета што може да ја направи карактерот на играчот пред да биде онесвестен или убиен. Исто така колку “сила” има вашиот карактер
 • Haptic feedback – Посебен тип на сензорни повратни информации. Клучна карактеристика на безжичниот контролер DualSense на PS5. Лудило е Haptic-от на PS5 контролерот
 • HUD – Акронимот ‘heads-up display’, HUD генерално се однесува на текстот или графичкото преклопување видливо за време на играта што ги прикажува клучните информации како што се преостанатиот HP, муницијата, достапните ставки или способности.
 • HDR – Акроним на ‘high dynamic range’, HDR е сè почеста технологија за прикажување која го подобрува квалитетот на сликата со додавање поголема длабочина на бојата и пореални претстави на светлината и темнината.
 • Hit box – Невидлива „кутија“ создадена од напад на непријател или играч што се користи за да се утврди дали тој напад ќе слета. Овие кутии понекогаш се поголеми од видливото оружје или непријателот што го прави нападот, што може да доведе до тоа играчите да бидат „погодени“ од напад, дури и ако ударот не изгледа дека има контакт.

I

 • I-frames – Скратеница од ‘invincibility frames’, i-frames се збир на фрејмови во анимација за време на кои е невозможно играчот да направи штета. Може да се најде и во поопшти анимации за отворање на вратите или ракување со прекинувачи
 • Integrated I/O – Пристап за дизајн на компјутерски хардвер во кој решението за складирање податоци (како што е SSD) е интегрирано директно во главната табла за обработка, овозможувајќи брз пренос на складирање податоци во RAM меморијата.
 • Invasion – Стил на мултиплеер во кој играчите можат да ги нападнат другите светови на играчите кои што се на серверот
 • Invisible walls – Често се наоѓаат на далечните рабови на нивоата или мапите, „невидливите ѕидови“ се непроодни граници на работ на просторот за играње што го спречуваат играчот да се осмелува понатаму, дури и кога нема што да ги спречи
Invisible Walls
JRPG

Ј

 • JRPG – Акроним на ‘Japanese role-playing game’, JRPG се специфичен жанр на RPG произведен претежно во Јапонија, обично фокусирајќи се на авантури засновани на забава преку соло и доста често прикажувајќи визуелен стил под влијание на јапонската аниме и манга сцена/култура
 • Juggling – Заедничко за борбените игри и другите стилизирани акциони игри, ‘жонглирањето’ е уметност на тепање на противникот во воздух

k

 • Kicking – Насилно отстранување на играч од онлајн сесија
 • K/D ratio – Односот на играчот на „Kill“ до „Death“ во играта. Заедничко за шутерите со повеќе играчи, односот K/D генерално се смета за мерка за севкупните перформанси
 • Kiting – Тактика на водење на непријателот подалеку од нивната почетна локација до посоодветна област за борба, честопати одвлекувајќи го од одредени опасности или други непријатели
K/D Ratio
Loadout

L

 • Lobby – Еден вид чекална во играта каде што играчите во сесија на игра со повеќе играчи се собираат пред да започнат во натпревар или потрага
 • Loadout – Се однесува на оружјето, оклопот, предметите и способностите со кои играчот започнува во натпревар или борбено сценарио. Во повеќето случаи, „оптоварувањето“ ќе треба да се избалансира со самото сценарио и со претпочитаниот стил на игра на играчот
 • Loot – Вообичаено се однесува на награди во играта што му се доделуваат на играчот за извршување на одредени задачи и често се поврзуваат со одредена количина на шанса

LOADOUT

Loadouts станаа голем и битен дел од тактиката во игрите како што се онлајн шутерите, како што е серијалот Call of Duty, каде паметното бирање може да биде разлика помеѓу победата и загубата

М

 • Mobs – Групи на непријателски ликови, кои можат да ве нападнат вас или другите NPC’s (или играчи)
 • Mount – Придружно суштество кое може да се вози, кое главниот играч може да го користи за да го помине светот на играта, често побрзо или на начин што ќе му овозможи да стигнат до области до кои би биле недостапни пешки. Може да биде или животно или возило
 • Matchmaking – Процес на усогласување со други непознати играчи за време на сесија со повеќе играчи на интернет. Или на друг начин овде се се собирате пред да почнете, но не го мешајте со Lobby
Mount
NPC

N

 • NPC – Акроним на ‘non-player character’, NPC е секој лик во играта со кој играчот може да се сретне. Честопати ќе биде можно да се разговара со овие ликови, да се купи стока на пример или да се вклучи во разговор. Но не е вистински играч кој што некој го игра
 • Noob – Често стилизиран како „n00b“, „newb“ или „newbie“, „noob“ е ТИТУЛА за „новодојденец“ и често се користи како погрден термин за исмејување на неискусните играчи, често во амбиент со повеќе играчи
 • Noob-tube – Првично се однесува на фрлачи на гранати, „noob-tube“ обично се однесува на моќни оружја што се лесни за употреба, кои се популарни кај неискусните играчи, особено во конкурентни мултиплеер
 • Nades – Стенографски сленг за рачни гранати, nades е општ термин што се користи за сите фрлени експлозивни проектили
 • Nerfing – Чинот, често од страна на развивачот, на значително намалување на ефикасноста на одреден предмет, оружје или друг елемент во играта, често како одговор на тоа да се смета за „ОП“. Да не се меша со „de-buff“
 • NG+ / New Game + – Посебен режим во кој играта може да се игра од почеток, притоа задржувајќи го најголемиот дел од напредокот од почетната игра. Тешкотијата вообичаено ќе се зголеми или потенцијално ќе се додадат нови елементи како дел од NG+

NEW GAME +

Многу игри имаат NewGame+, но во God of War е многу уникатен бидејќи целиот прогрес преминува во NG+ но вие ќе можете да најдете нов армор, талисмани, скинови и уште многу други работи кои што го носат Кратос многу подалеку од првото играње

O

 • OP – Севдоним за ‘overpowered’, ‘OP’ се однесува на одредени способности во играта, оружја или стилови на игра кои се значително поефикасни од другите. Може да се однесува и на играч кој е многу помоќен од непријателите против кои се соочуваат
 • OHK – Акроним ‘one-hit kill’, an ‘OHK’ е секој напад што може да го исцрпи целиот HP на ликот на играчот со еден удар
 • Out-of-bounds – се однесува на која било област од играта надвор од предвидениот простор за играње. До таквите области обично се пристапува преку експлоатирања и понекогаш се користат во Speedrunning за прескокнување на делови од играта
OP
Pixels

P

 • Procedural generation – Техника во која елементите на играта се генерираат во реално време од фиксен сет на променливи, средства во играта и параметри што овозможува речиси неограничен број на уникатни варијации на содржината. Видете исто така: „РНГ“
 • Permadeath – Нормално опционален режим на игра што го ограничува играчот на еден обид, бришејќи го целиот напредок доколку ликот на играчот умре
 • Pixel – Eдинечна обоена точка во дигитална слика. Современите рамки за видео игри обично се состојат од неколку милиони пиксели – 4K сликите содржат над осум милиони
 • Party – Група на ликови од играчот, или поединечно контролирани од одделни играчи во поставка за повеќе играчи, или од еден играч, а понекогаш и од компјутерот во поставките за еден играч.
 • PVP / PVE – Скратеница од ‘player versus player’ и ‘player versus enemy’, PVP и PVE дефинираат со кого играчот ќе се натпреварува: еден против друг во „PVP“ или против непријатели контролирани од компјутер во „PVE“

q

 • Quick-time event (QTE) – Сценарио за игра во кое играчот е предизвикан да одговори на голем број барања на екранот, со внесување на правилното притискање на копче за да се активираат одредени дејства на екранот
 • Quest-giver – Посебен тип на лик што не е играч (NPC), чија примарна функција е да му обезбедува потраги и информации поврзани со приказната на играчот и да му дава квестови
QTE
Ray-Tracing

Raid

R

 • RPG – Акроним на ‘role-playing game’, RPG има многу широки дефиниции во модерните игри, но обично се однесува на која било игра водена од приказна која се фокусира на развојот и дефиницијата на централниот главен лик или партија карактери
 • Res – Кратенка од ‘ressurection’, res се користи и како глагол и како именка за да се опише дејството на еден играч кој му помага на друг соборен играч, дозволувајќи им да се вратат на дејството, или само може да се каже оживување
 • Ray-tracing – Техника на рендерирање што се користи во развојот на играта за да се симулира однесувањето на светлината во реалниот свет. Понекогаш се нарекува „RT“, најчесто се користи за прикажување на сенки, рефлексии, амбиентално засенчување и „отскокнување осветлување“ во реално време. Следењето зраци е многу пресметковно скапо и обично е резервирано за помоќен хардвер.
 • Resolution – Се однесува на ефективната густина на пикселите во дигиталната слика: колку е поголема резолуцијата, толку е погуста, детална и појасна сликата. Видете исто така: „Рамка-бафер“
 • RP – Акроним на ‘role-playing’, RP се однесува на чинот на играње лик во играта во строгите граници на личноста или заднината што сте му ја доделиле. Одлучувајќи, на пример, дека вашиот лик има страв од пајаци и затоа бега од сите непријатели слични на пајак.
 • RAM – Акроним на ‘random access memory’, RAM е посебен вид брзо, флексибилно складирање кое е од клучно значење во компјутерската обработка. Во дизајнот на софтверот, обработката вообичаено бара податоците да се префрлат од складиштето во RAM меморијата пред да бидат обработени од процесорот.
 • RNG – Акроним на ‘random number generator’, RNG се однесува на пондерираните елементи на среќа во дизајнот на играта кои можат значително да влијаат на наградите и искуствата. Видете исто така: „Процедурална генерација“, „Плен“
 • Ragequit – Прекин на сесија за игра поради фрустрација.
 • Raid – Заеднички предизвик на крајот на играта во кој тим од играчи мора да работи заедно за да надмине често долга и предизвикувачка зандана, која често се состои од сложени загатки и бројни шефови на високо ниво.

Procedural generation

Играта No Man’s Sky е една од најпознатите и најамбициозните игри кои што имаат Procedural Generation во игрите каде што се прават цели галаксии каде што има планети со различни видови на животински свет

S

 • Speed-run – Посветено натпреварувачко поле во кое играчите се обидуваат да ја завршат играта во најкус можен рок. Брзо трчање обично доаѓа со одредени параметри или барања и често користи грешки и експлоатирања
 • SSD – Акроним на ‘solid-state drive’, SSD е модерен тип на решение за дигитално складирање кое ублажува многу технички ограничувања на механичките хард-дискови. SSD дисковите се многу побрзи од претходните решенија за складирање, што овозможува драстични подобрувања во времето на вчитување и брзината на пренос на податоци
 • Spamming – Играч или непријател кој постојано го применува истиот напад, маневар или стратегија одново и одново. Или некој кој што во Chat пишува нешто исто одново и одново
 • Skins – Чисто козметичка варијанта на карактер на играч, ставка, оружје или NPC – често како награди или отклучувања
 • Stun-lock – Користење на брз наплив на напади за да се заглави противникот во „зашеметена“ состојба од која тој не може да избега или да се одбрани
 • Status effects – Состојба што се применува на знак што предизвикува одредени пожелни или непожелни ефекти, понекогаш наречени „buffs“ или „de-buffs“
 • Skill-check – Средба со непријател или специфичен предизвик дизајниран да ги тестира способностите на играчот или нивото на прогресија во точка од играта, често за целите на балансирање.
Speed-run

Spamming
Turn-based

T

 • Tanking – Стил на игра што се фокусира на многу висока отпорност на оштетување и големи количини на HP. „Тенкер“ е вообичаена улога во тимската игра во стил на рација, каде што ликот на тенкот е одговорен за фокусирање и апсорпција на непријателскиот агро додека другите членови на тимот се фокусираат на исцелување сојузници или оштетување на противниците
 • Turn-based – Стил на борба во кој играчите и противниците наизменично преземаат акции на начин сличен на традиционалните игри на маса
 • Telegraph – Намерно продолжување или акцентирање на анимацијата за напад на непријателот за да му се сигнализира на играчот за природата на претстојниот напад, давајќи му време да одговори
 • Time-attack – Режим на игра каде играчите се натпреваруваат против часовникот за места на таблата со водачи
 • T-pose – Тип на бубачки во кој хуманоиден лик се појавува во играта целосно статичен со двете стапала заклучени заедно и двете раце испружени нормално на телото, формирајќи го обликот на големата буква „Т”

TANKING

Tanking е многу битна улога во MMO игрите каде што тој играч во буквална смисла го носи својот тим на својот грб. Тој играч треба да прими поголем напад за да им дозволи на другите играчи да направат поголем напад. Tank улога има во игри како World of Warcraft, Overwatch, Final Fantasy XIV ext.

U

 • Under-levelled – Ситуација во која предизвикот е значително зголемен поради недоволно напојување на играчот за делот од играта што се обидува
 • Unlocks – Специјални ставки, режими на игра или скинови се достапни со исполнување специфични предизвици во играта, често поврзани со победување на играта во рамките на поставените параметри
Unlocks
VR

V

 • Visual novel – Стил на игра фокусиран особено на елементи на приказната и размена на дијалози, со малку – ако воопшто ги има – акциони елементи како што се истражување или борба
 • VR – Акроним на ‘virtual reality’, VR е единствена хардверска карактеристика што вклучува потопување во светот на играта, обично со помош на наменски слушалки и/или контролери

W

 • Whiff – Највообичаено за борбените игри, „шум“ е обид за напад на меле што го промашува противникот само многу тесно поради погрешно проценување од страна на напаѓачот
 • Wrecked – Често стилизирано како „rekt“ или „recked“. „Земи Рект“ е вообичаена победа при совладување на тежок или жилав непријател
 • Walking sim – Стил на наративна авантура фокусиран на истражување во кој играчот се охрабрува да ја истражува околината пеш, испитувајќи ги предметите за да ја продолжи приказната
Walking sim
XP

X

 • XP – Севдоним/Скратеница од ‘experience’ or ‘experience points’, XP се однесува на постепено акумулирана резерва на поени што обично се манифестираат како ниво или збир на добивки од атрибути доделени на главниот лик

Z

 • Zoning – стратегија за игра која вклучува контрола на одредена област на мапа или арена, принудувајќи ги противниците да се повлечат
Zoning

МАРКЕТИНГ

Спорели на:

About The Author

Според новиот извештај на Dealabs, доверливиот протекувач billbil-kun тврди дека God of War Ragnarök наскоро ќе добие најава за PC.

Извештајот проценува дека верзијата за компјутер ќе биде „објавена некаде во мај 2024 година“, лабаво преведена. Се додава дека најавата би можела да пристигне за време на новата изложба на PlayStation, која, исто така, веројатно доаѓа овој месец.

Dealabs, исто така, споменува дека не може да го потврди датумот на објавување за PC верзијата на God of War Ragnarök, иако го истакнува датумот на лансирање на оригиналот во 2022 година.

God of War Ragnarök е еден од најценетите ексклузивни наслови на PlayStation. Сепак, PlayStation ќе ја објави Ghost of Tsushima Director’s Cut за ПЦ следната недела на 16 мај. Значи, постои преседан за слични планови.

И покрај некои измешани чувства за PSN, новата верзија за компјутер на Ghost of Tsushima изненадувачки ќе ги вклучи и трофеите на PlayStation и преклопот. Не е јасно дали овие карактеристики на компјутер ќе се прошират на наслов како God of War Ragnarök.

Billbil-kun успешно објави различни вести од индустријата и други неизбежни најави. Ова ги вклучува тврдењата за Death Stranding 2 од јануари 2024 година. Набргу потоа, Death Stranding 2 доби нов трејлер за приказната.

Значи, многу е веројатно дека доаѓа најавата за God of War Ragnarök. Сепак, ништо не е потврдено, а PlayStation се уште официјално не се закачи или откри ништо.