Marvel’s Spider-Man 2 Рецензија – Ништо повеќе од само Нова Приказна

Сите ние коишто порано бевме Нрдови и Гикови бевме буквално заебавани од сите останати, но денес да си Гик или Нрд си многу поголем фраер од што било. Многу ми е драго што овие работи навистина се променија во светот бидејќи нашите херои од детството како на пример Spider-Man денес е мејнстрим и фаца! Поради таа причина овие херои денес прават многу пари во буквално секоја уметност како филм, игри, стрип итн.. Благодарение на тоа во 2018 година фаците од Insomniac Games ја издадоа играта “Marvel’s Spider-Man” којашто уште одма беше мега хит и премногу луѓе ја купија играта и нормално уживаа во неа. Еден од тие луѓе нормално бев и јас до степен што ја купив и за PS4 а после и за PC, и на двете платформи имам Platinum трофиј и сте Ачивменти на Steam. Во буквална смисла уживанција бидејќи играв со мојот омилен карактер и се беше толку направено до перфекција.

Поради успехот којшто го имаше играта, Insomniac Games после само 2 години ја издадоа нивната втора Spider-Man игра, но овој пат беше поврзана на младиот и новиот Spider-Man – Miles Morales. За жал многу помала игра и многу се чувствуваше како да играм некоја добра експанзија само од првата игра, само разликата е друг карактер… Топ приказна, иако кратка, сепак пак уживав до степен бидејќи е Spider-Man, најјак си… фаца си… Плус Miles Morales си што за мене е многу поголем фраер! Критикувајте ме колку сакате, ама Peter Parker е многу глуп карактер за разлика од Miles… Да бидеме искрено луѓе, Spider-Man отсекогаш имале фраерски и добри игри што онака правеле одлични успеси! Ако ги рангираме сите игри на врвот мора да ја ставиме Marvel’s Spider-Man од 2018, потоа следната игра што засекогаш ќе ја викам Експанзија и после се останато. Никогаш не смеат да се заборават игрите како Ultimate, Web of Shadows, Shattered Dimensions и се натака да не ги именуваме сите. Spider-Man во игри, секогаш врв!

Надоле во целава рецензија ќе видите елементи и делови каде што ќе правам компарација на претходните две игри со оваа игра. Причина за тоа е што овој пат оваа игра се чувствува како да е експанзија на двете игри заедно… Јас бев премногу хајпант и спремен за играње на играва и тоа сите го знаат! Да, уживав… Но се разочарав бидејќи целата игра ми беше “Ништо повеќе од Нова Приказна“. Сите коишто одма ве нервира насловот треба да ја прочитате целата рецензија за да не паничите и да сфатите што се случува. Во рецензијата НЕМА никакви СПОЈЛЕРИ за приказната и се останато, тоа сами ќе си го доживеете!

Приказната е супер! Единственото ново и уникатно нешто!

Карактерот Peter Parker или неговото алтер его „Spider-Man“ постои повеќе од 60 години. Со прво појавување во „Amazing Fantasy #15 (1962)“ до денес навистина го тресе светот со прекрасни приказни во стрипот, огромни продажби, херој на многу генерации на млади и стари и сè останато. Со приказни како The Night Gwen Stacy Died, Kraven’s Last Hunt, If This Be My Destiny, Spider-Man No More, може да кажеме дека Spider-Man ги има најдобрите приказни каде што онака крв има исплукано да може сè уште да стои на нозе. Стриповите ќе ги ставиме на страна, тука сме да збориме за игрите. Има голем број на игри со карактерот и можеби сите имаат супер приказна во нив. Но апсолутно најдобрата приказна од Spider-Man во игрите ја има во „Marvel’s Spider-Man (2018)“ каде што онака најмногу се поврзавме со карактерот за кој е, што прави со живото и зошто е херојот во тој дел од светот!

Во таа игра буквално се ставивме во патиките на Peter Parker каде што со него го доживувавме неговиот ден и живот од степен одење на работа со Doctor Octavious, работа со волонтирање во центарот за бездомници, борба со криминалот, приватен/љубовен живот и буквално сè останато до степен борба со најлошата група „Sinister-Six“. Приказната во таа игра беше толку убаво напишана до степен што секој карактер си ги доби своите пет минути, од протагонист до антагонист. Знаеме дека во игрите секогаш го играме протагонистот и не добиваме многу време да се запознаеме со антагонистите. Во таа игра некако толку беше точно под конец онака направено секој да си добие свое време. Карактерите како Rhino, Volture, Electro и сè останато, сите си добија и приказна и после онака последна битка. Можеби приказната не беше да се рокнеме од земја, односно не беше да не се лажеме, но сепак беше толку „лајт“ што не ни даваше момент да се почувствуваме бескорисно и да ни е досадно. Да не мора да ги делам Marvel’s Spider-Man и Miles Morales цело време, ако се збори за една, знајте дека се збори за двете игри наеднаш. Кога мора да ги поделам ќе биде кажано дека се дели. Овде од аспект на приказната го кажувам за двете игри заедно. Во двете игри приказната е на исто ниво, ни во едната ни во другата не е подобро или полошо дејството.

Во Marvel’s Spider-Man 2 морам да кажам дека тоа што приказната е направена и раскажана на истиот начин и во ист контекст е премногу пропуштено! Доколку уживавте во претходните игри ќе уживате и овде, но сепак зошто и после 5 години да го добијам истиот начин на раскажување каде што треба да се раскаже нешто многу по длабоко?! На толку промоции со Kraven, Venom, Sandman и сите останати, да го добиеме истиот начин на раскажување беше многу досадно … Не се потрудиле ниту малку да сменат нешто. Повторно е истото, сите го мразат Spider-Man, сите сакаат да го контролираат криминалот во градот, на почеток може да му ја искршат главата на карактерот па он после да се навежба и да дојде да се истепа … Буквално 60 години го читаме истото во приказните и стриповите, зошто сега нема приказна којашто ќе нè фати и ќе нè рокне од земја!? Добра е, ќе ја осетите на важа кожа, ама ќе бидете разочарани ако имате големи очекувања … Како што имав јас.

Приказната ви дава исто одредено време да играте и како Паркер и како Мајлс, немате чувство дека на едниот му е дадено повеќе дадено внимание. Не можете да ја поминете целата игра со едниот, што е многу логично ама и многу тажно во исто време. Криво ми е зошто не може да се заврши со еден од причина што ќе ја спомнам во делот подоле од причина што иако Spider-Man ми е омилен, јас многу повеќе сакав сега да идам како Miles Morales него како Peter Parker и играта не ми дозволуваше цело време да играм со едниот. Дали може да се направи само со еден да се помине? ДА! Дали се потрудиле за тоа? Ниту малку … Многу се осетив глупаво и досадно кога играв со Peter Parker од причина што стварно не ме интересираше он како лик во играва и неговата приказна, не знам зошто играта не ми дозволи само да направам еден обичен SKIP на тоа и самата игра да го заврши тоа за мене …

Дополнително се враќаат деловите со Mary Jane Watson и за мене лично се многу подобро од првата игра. Премногу играчи беа разочарани од кога играа како MJ и колку беше сè бавно и досадно, но сега во оваа игра ја направиле MJ да е онака хероина буквално! Во првата игра ми беше многу досадно пошто и самата она знае дека ако ја фатат ќе ја скршат, ќе ја силуваат и сè останато, ама сега, не можат да ја допрат од колку напраеднала како карактер. Некако се чувствувам сега ако направат некој рандом спин-оф со MJ, тоа би го играл дефинитивно! Нема да биде многу популарно, ама зошто да не?

Сите ние коишто порано бевме Нрдови и Гикови бевме буквално заебавани од сите останати, но денес да си Гик или Нрд си многу поголем фраер од што било. Многу ми е драго што овие работи навистина се променија во светот бидејќи нашите херои од детството како на пример Spider-Man денес е мејнстрим и фаца! Поради таа причина овие херои денес прават многу пари во буквално секоја уметност како филм, игри, стрип итн. Благодарение на тоа во 2018 година фаците од Insomniac Games ја издадоа играта „Marvel’s Spider-Man“ којашто уште одма беше мега хит и премногу луѓе ја купија играта и нормално уживаа во неа. Еден од тие луѓе нормално бев и јас до степен што ја купив и за PS4 а после и за PC, и на двете платформи имам Platinum трофиј и сте Ачивменти на Steam. Во буквална смисла уживанција бидејќи играв со мојот омилен карактер и се беше толку направено до перфекција.

Поради успехот којшто го имаше играта, Insomniac Games после само 2 години ја издадоа нивната втора Spider-Man игра, но овој пат беше поврзана на младиот и новиот Spider-Man – Miles Morales. За жал многу помала игра и многу се чувствуваше како да играм некоја добра експанзија само од првата игра, само разликата е друг карактер … Топ приказна, иако кратка, сепак пак уживав до степен бидејќи е Spider-Man, најјак си … фаца си … Плус Miles Morales си што за мене е многу поголем фраер! Критикувајте ме колку сакате, ама Peter Parker е многу глуп карактер за разлика од Miles … Да бидеме искрено луѓе, Spider-Man отсекогаш имале фраерски и добри игри што онака правеле одлични успеси! Ако ги рангираме сите игри на врвот мора да ја ставиме Marvel’s Spider-Man од 2018, потоа следната игра што засекогаш ќе ја викам Експанзија и после сè останато. Никогаш не смеат да се заборават игрите како Ultimate, Web of Shadows, Shattered Dimensions и се натака да не ги именуваме сите. Spider-Man во игри, секогаш врв!

Надоле во целава рецензија ќе видите елементи и делови каде што ќе правам компарација на претходните две игри со оваа игра. Причина за тоа е што овој пат оваа игра се чувствува како да е експанзија на двете игри заедно … Јас бев премногу хајпант и спремен за играње на играа и тоа сите го знаат! Да, уживав … Но се разочарав бидејќи целата игра ми беше „Ништо повеќе од Нова Приказна“. Сите коишто одма ве нервира насловот треба да ја прочитате целата рецензија за да не паничите и да сфатите што се случува. Во рецензијата НЕМА никакви СПОЈЛЕРИ за приказната и сè останато, тоа сами ќе си го доживеете!

Најголемата Грешка – Мрзливоста за правење Уникатност

Морам одма да почнам со негативната страна кај гејмплејот. Погоре напишав дека играта не ти дава да ја поминеш играта само со едниот карактер. Повторно ќе кажам дека мене ми беше досадно кога играв со Паркер, и сакав цело време да играм како Мајлс бидејќи како карактер ми е поголем фраер. Мајлс во текот на целата приказна има подобро раскажување од Паркер. Повеќе се поврзуваме со неговата приказна и тешкотијата што ја има во овој период на живеење! Во премногу краток период губи родител и најдобар пријател, и треба да си спасител на град? Па дали знаете колку тоа влијае на менталното здравје? Затоа поврзаноста што ја имав со Мајлс сега ми беше голема бидејќи онака сакам да сум карактер што се бори со тие работи, а не дечко што веќе долго време е Spider-Man и паметот ми го зашеметува Црна Материја којашто ми се лепи на телото.

На доста моменти во играта можеме да ги видиме Питер и Мајлс како играат и работат заедно, посебно во деловите кога има борба со главните непријатели (босовите). Но сепак има моменти кога само со едниот карактер мора да ја завршиме таа приказна додека другиот Спајдер-Мен на пример си се шета низ градот и се бори со криминалот во градот. Е сега доаѓаме до главното … Ми пречи тоа што морам да ги доживувам приказните и борбите на едниот Спајдер-Мен додека сакам да играм повеќе со другиот. Веднаш може да кажете дека „но така мора да биде бидејќи се протагонисти“. Во ред, да, но зошто не ми даваш можност едноставно да го игнорирам тоа што се случува со Питер и да играм само со Мајлс или обратно? Не сакам да играм со Питер и да одам да се борам против Sandman самостојно. Сакам да играм само со Мајлс и доколку треба да му помогнам тогаш да дојдам …

Е тука сега доаѓа најголемата грешка што играта е направена и зошто дадов таков тежок наслов. НЕМА CO-OP! Живееме во ера каде што сепак ако добиваме нешто ново сакаме да имаме стварно нешто ново и да има нови уникатни работи за играње. Од самите почетоци знаевме дека нема да има CO-OP и сите бевме разочарани од тоа, но при играње дознав колку значи тоа. Правиме нова игра којашто треба да е уникатна и да се продава на нови играчи? Зошто ја даваш тогаш истата игра на старите играчи? Каде е уникатноста којашто цело време светот ја бара? Или сакаат да го продаваат истото цело време додека има кој да ја купува …

Многу е идиотски фактот што Insomniac Games го промовираат сегментот промена на карактер како да е нешто уникатно и до сега никогаш не видено … Пред точно 10 години GTA V го направи тоа на конзолите PS3 и XBOX 360. Insomniac го промовира ова како да е нешто што само на PS5 може да се види. Но таму можеше да играш со секој карактер колку сакаш и до каде можеш, па тек после кога стварно ќе му снема активности на карактерот да се смениш и да играш со другиот. Овде приказната сама те тера да се менуваш кога треба и кога ќе му дојде на другиот ред. И тоа е многу глупо бидејќи се работи за Open-World игри каде што светот е секогаш жив и во двете. Разликата е што во Spider-Man 2 ти ако сакаш да просперираш понатака едноставно мораш да се свртиш и играш со другиот. Во GTA V на пример можеш да тераш и многу да тераш напред пред да се смениш и да изиграш со другиот карактер.

Да се вратам во аспектот на CO-OP бидејќи тоа многу ми пречи и ми е слаба страна зошто во оваа игра го нема. Insomniac Games да се потруделе малку повеќе, да не брзаат со вадење на игра да направат пари, можеле да потрошат уште година дена да направат Уникатна игра. Според мене CO-OP делот можеле да го направат на два начина и ќе бил многу уникатен бидејќи ќе работи скрос како што треба. Да се потруделе малку ќе истражеле како работи играта „Dragon’s Dogma“ и можеле комотно да им ја украдат идејата! Се да започне со тоа што вие да си одберете со кого сакате да играте и потоа вашиот другар да одбере да игра со другиот Spider-Man. Двајцата истовремено да правите што сакате во светот, или во вашиот град бидејќи сега има два града за играње. Но сега кога едниот од вас не може да игра се вклучува AI којшто е истрениран како вие или вашиот другар играле и ќе го прави тоа што сте го правеле при играње. Тоа беше најголмета уникатност на играта Dragon’s Dogma! Не можете да најдете некој што сака да игра со вас? Зошто не можеле да направат целосно уникатен карактер контролиран од AI којшто ќе просперира во исто време како што просперирате и вие. Кога ќе сакате промена, да се променува и AI-от. Со ова се навраќам на фактот играње само со едниот Spider-Man! Само замислете колку ќе беше појјако ако навистина имаше CO-OP и да можете да играте со ваш другар или пријател, или едноставно да имаше квалитетен AI CO-OP којшто ќе ви врши Side-Quests што се релативно досадни.

Градовите се масовни и преполни!

Ајде да свртиме малку на позитивните работи, и работите коишто многу ми се допаднаа! Градот дефинитивно беше тоа што ми ја направи Marvel’s Spider-Man една од омилените игри некогаш направени бидејќи навистина онака уживав само да си се шетам и да си леткам низ градот. Секоја зграда беше онака уникатно направена и градот никогаш не ми досади. Ако се вратам малку на GTA франшизата, факт е дека до крај на играта сите го знаеме градот целосно, знаеме која зграда е каде и сè останато, а градовите во GTA се многу по големи. Во Marvel’s Spider-Man никогаш не научив која зграда каде се наоѓа и никогаш не ми досади да се движам низ градот. Тоа многу повеќе го доживеав во „Marvel’s Spider-Man 2“. Главната причина за тоа е што оваа игра не ти дава само град, туку ти дава два града коишто ги дели само една река и се споени со мостови! Рачунајте дека искуството од шетање низ градот е сега дупло поголемо и повеќе забавно!

Најдобрата карактеристика којашто мене многу ме фасцинираше, а не е нешто да ни експлодира мозокот е брзината на Fast Travel од еден реон во друг реон. PlayStation не за џабе се отепаа да го промовираат Хардверот и SSD-то на конзолата, ова е играта што стварно ја докажува брзината. Буквално можете да се префрлите од едно реонче на друго во играта без никакви чекања, без никакви Loading Screens без буквално ништо! Веднаш се телепортирате дури во движење, не само онака да застанете на некоја зграда. Туку ако се префрлате за време додека сте во воздух, ќе се префрлите како Глајдате со новиот „Wingsuit“ во играта.

И сега доаѓаме на еден од најубавите нови делови што е скрос украдено од Batman Arkham серијалот и е супер што го украле. Костимите што ги носите сега имаат за летање односно за сурфање низ воздухот ќе е правото објаснување. Доколку сте го играле Batman Arkham серијалот потполно ќе знаете за што станува збор и е нешто што целосно фалеше во првите два дела како гимик. Можеби немаше да го искористиме, ама требаше да го има и порано. Причината за којашто е додадено во овој дел на играта е само поради причината кога ќе се префрлате од Квинс накај Бруклин, да не мора по мостот да пуштате пајажина, си се фрлате само и си летате низ воздух со нив. Низ град скоро и никогаш нема да ги искористите, освен ако не сакате само да си летате со нив. Но за да не биде идиотско и да треба пајажина па Wingsuit да отворате, во играта има „бустери“ коишто се во вид на круг, и ако влезете во еден од нив добивате поголема брзина додека си сурфате низ воздухот. Во одредени мисии има точно направена рута за како треба да ги фатите еден по друг круг и лесно ќе можете да си сурфате крос реката без да паднете во вода. Прекрасен гимик што мене лично максимално ми беше задоволително од причина што јас обожавам да си шеткам низ градот и сега ми даваш уште една нова верзија на како можам тоа да го правам.

Ако збориме колку градовите се полни со работи што можат да се најдат од аспектот на Side-Quests има многу да, но сепак сè уште полоши и од претходните делови. Да не се кажеме сајд работите од претходните игри беа екстремно досадни и глупави … Insomniac Games за жал се повторно заостанати во времето и не се потрудиле да ги направат подобри и да има забава додека се прават сите овие работи. Буквално е сè исто како од првиот дел. Сликање, спречување грабеж, запирање кола, собирање на некои предмети, и толку … Во минатите делови овие работи ги правев само поради причината да добијам Platinum трофеј или да соберам костими, но сепак толку се досадни и немаат никаква уникатност што на некој што не му се битни тие работи, не треба ни да ги прави.

Има доста забавни и брзи споредни мисии, како што се помагање на студент да ја праша својата девојка да се врати дома. или да ја спаси маскотата на Brooklyn Visions од ривалско училиште со решавање на серија светлосни и огледални загатки, но би сакал да видам уште повеќе живот во светот. Овие ликови му даваат малку повеќе вкус на светот и неговата главно хомогена популација на NPC, кои очигледно немате намера да ги погледнете премногу внимателно. Сепак, постојат исклучоци од правилото: има уште неколку инволвирани потраги кои се многу похранливи, речиси до степен да бидат серија мини главни мисии за заплетот. Наградите за завршување на овие различни активности варираат, со некои кои се движат од вистински возбудливи делови за Upgrade за она што следува, до едноставно стекнување на некои технолошки делови со кои ќе ги надградите вашите способности.

Огромен број на уникатни непријатели и начини како да ги победите!

Ако во некој аспект Insomniac Games ги слушнале фановите и се потрудиле да го направат уникатно ова продолжение е тоа што ги слушнале поплаките и барањата на фановите, а тоа да има многу поголем број на уникатни непријатели. Во првата игра гледавме само хулигани, мафијаши и Стормтрупери. И од сите тие неколку видови на банди што ги гледаме во текот на целата игра, сите имаат само мал број на уникатни непријатели. Односно има само со палки, штитови, голи раце или пушки и тоа е тоа … Но сега тоа е многу поправено, односно подобрено. Новите фракции како што се култистите со пламенофрлачи кои ве држат на далечина, летачките дронови и ловците кои распоредуваат ласерски мрежи над вашата глава за да ги ограничат воздушните напади, ве држат на вашите лепливи прсти. Одредени непријатели се слаби на различни видови способности, како што се електрични или симбиотски напади, што исто така додава пријатни дополнителни пречки на борбите. Во никој случај не е револуционерна работа, туку добредојдено дополнително ниво на сложеност што ве тера да размислите кои моќи – па дури и кои Спајдермен – се најдобри за дадена работа! Во првата игра учите што и како треба да се тепате, но сега навистина треба да размислувате дали ќе ги користите нападите кога вие ќе сакате! Многу пречки, но тоа е прекрасно!

И Мајлс и Паркер имаат нови уникатни моќи во играта. Ќе се фокусирам повеќе на Паркер од причина што он ги има повеќето нови моќи бидејќи сега има вистински моќи а тоа е нормално Симбиотот којшто подоцна станува Venom. За разлика од Мајлс, Паркер нема никакви уникатни моќи како што се станување невидлив или пуштање струја од себе. Паркер има само Сила и тоа е тоа … Но сепак сите знаеме што се случува кога Симбиотет ќе се закачи на него! Истото се случува и тука! Благодарение на Симбиотот Паркер сега добива многу повеќе моќ и класичен бар којшто се полни до степен на полудување. Кога ќе дојде степенот на полудување како што го викам јас од костимот искачаат Симбиотски Пипци како на огромен пајак коишто ги демолираат непријателите! Со самиот костим првично се станува многу јак, но кога се активира тоа, со среќа нека им е на непријателите коишто ќе се најдат во таа борба. Во буквална смисла Instant Kill! Но како што спомнав погоре, има непријатели коишто можат да ги одбијат тие напади, и треба да бидете внимателни кога ќе ги користите тие моќи.

За разлика од Паркер, Мајлс си ги имаше истите моќи коишто се главно Молњи коишто можат да се пуштаат. Мајлс ги има толку навежбано сите тие напади (се прави Upgrades логично) што Мајлс буквално може да му биде близнак на Elector! Толку нови напади со струја што е фантастично да се гледа кога ќе се игра со Мајлс! И во неговата игра имаше неколку напади, но овде е дополнето едно 50 пати повеќе со многу уникатни работи. Со Мајлс можете многу повеќе да играте Stealth, но сепак јас цело време сакам да се тепам, Stealth не ми е интересно да играм, освен кога морам да го правам тоа.

Како и во претходните игри, и во оваа има „Skill Tree“ кое е поделено на 3 дела. Првиот дел е сите Upgrades за Паркер, вториот дел е Upgrades само за Мајлс, но има нешто многу интересно што искрено не го очекував а тоа е „Upgrades за Spider-Man“. Ако тоа звучи чудно, тоа е Upgrades што влијаат на двајцата Спајдермени заедно. Во глобала тие се повеќе сила, брзина, скок и сè останато. Јас некако сакав тоа дрво прво да го наполнам цело па после за секој како ми дојде. Останатите Upgrades за двајцата заедно се нормално нови моќи и начини на тепање, класично Skill Tree.

Заклучок за Marvel’s Spider-Man 2

Сакав да кажам „толку колку што вреди играта да се игра, толку и не вреди“, но сепак крајот на таа реченица ќе ја завршам со делумно вреди да се изигра играта. Вреди да се доживее тоа што пробале да го направат и докажат со играта! Одлична приказна којашто може да ви е досадна, но на крај сигурно ќе си пуштите малку солзи бидејќи јас си пуштив солза, а тоа не го правам често … Се потрудиле да ја направат играта малку подобра од претходните, но навистина не се потрудиле да направат нешто скрос ново и нешто скрос уникатно. Се потрудиле во делот на приказната, но целосно ја пропуштиле уникатноста да направат co-op! Треба … Односно МОРА да има и трет дел од оваа франшиза, но таму се што фали навистина да го има, и можеби да се заврши како трилогија. Ова само да им е лекција на тоа што треба да го направат како за завршна трилогија со сите карактери што треба да се таму!

Играта ја чекав уште од моментот кога ја најавија и навистина ми беше драго што можев да добијам Копија за Рецензија и да ја пробам многу порано. Барав повеќе работи, не ги очекував бидејќи знаев дека нема да ги има, но ни за момент не бев разочаран од тие 25+ часа што ги потрошив да ја завршам играта. Рецензијата завршува тука, а јас одам да си се вратам во играта и да си направам Platinum трофејче на PlayStation.

МАРКЕТИНГ

About The Author

Благодарение на Македонска Асоцијација за Развивање Игри (МАГДА) имав можност да присуствувам на една од најголемите Конвенции и Конференции во Европа – Game Industry Conference (GIC) која се одржува секоја година во Познан, Полска на почетоците од месец октомври. Секоја година настанот станува се поголем и поголем, и после Ковид пандемијата луѓе со нетрпение чекаат да пристигне октомври да можат да одат на настанот бидејќи се работи за огромно нешто што не се опишува со зборови. Стотици говорници и луѓе што предаваа, илјадници посетители, едноставно премногу работи на едно место.

Благодарение на оваа Конференција имав можност да се запознаам со Господинот Michał Słapa (Михаул Слуапа), човек или може да се каже легенда којшто работи во гејминг индустријата околу 15 години. Неговото работно искуство започнува уште во далечната 2006 година во најпознатото Полско, но и светско студио за игри CD Projekt Red каде што има работено на легендарните игри „The Witcher и The Witcher 2: Assassins of Kings“ во малку помала улога како главна одговорност му била проширување на постоечкиот систем за пронаоѓање патеки и движење. Другите задачи вклучувале различни аспекти на играта, како што се откривање подобрување на кодот, алхемиски систем, некои програми за Gui и други задачи поврзани со механиката на играта.

После големото искуство во CD Projekt Red, Michał Słapa (Михаул Слуапа) го прави првиот од неколкуте големи трансфери во студиото коешто од 2009 година до 2012 година го прави трансферот во Flying Wild Hog. Таму неговото работно искуство го посветува на Shadow Warrior и на Hard Reset каде што го започнува патешествието како AI програмер. Тие две игри на неговата кариера влијаат маестрално за да биде таму каде што е сега.

Иако најголемиот голем трансфер до сега му е од CDPR во FWH, сепак компанијата CDRP повторно го бараат во 2012 година кога фирмата започнува да работи на The Witcher 3: Wild Hunt … На CD Projekt Red многу им било потребно Senior AI програмер којшто ќе го направи светот да е по жив и единствениот човек којшто ги исполнувал нивните барања бил Michał Słapa (Михаул Слуапа). По успехот на The Witcher 3: Wild Hunt он се задржува во компанијата и доаѓа на функција Lead AI програмер да работи на големата Cyberpunk 2077.

Michał Słapa (Михаул Слуапа) поради големите притисоци коишто ги има во CDPR самоволно си дава отказ од компанијата да работи во други студија и што е можно подалеку од CD Projekt Red. Причините за неговото заминување биле притисоци од многу кранчање, останување повеќе од потребно прекумерно работење и многу други работи. Од CDPR заминува во Slightly Mad Studios да работи на сосема нови проекти коишто се игри со возење и тркање. Работи на Project Cars 3 и Fast and Furious Crossroads. Овде поминува многу убаво време, но сепак игрите на коишто работи не се по негов шарм.

И на крај … Michał Słapa (Михаул Слуапа) се враќа таму каде што се чувствува како дома, во Flying Wild Hog и работи како Senior AI програмер на проекти коишто треба да ги видиме во блиска иднина! Лоши времиња прават силни мажи!

Интервјуто е на Англиски бидејќи беше правено на Англиски да можат сите да го читаат <3

Q: Who is Michał Słapa and what motivated you to dive into the Gaming Industry?

Ohh … Damn … That was a really long time ago for me haha. So, I was starting to work on Games and in the gaming industry in the last few months from my college studies. I was finishing my studies and slowly starting my career. And … I can’t believe that I am saying this, but that was 17 years ago. Now I feel so old …

I started as a Coder on the famous „The Witcher“ game which at that time around 2006/07 was supposed to be the greates game ever created from Poland. In the end it was, but we had so much weight to carry back then. Even tho CDPR was not as huge back then as it is right now, believe me, to be still in College and to get an opportunity to work there is mind blowing. After the first The Witcher I also worked on the second The Witcher 2: Assassins of Kings, but the experience and knowledge i got from the first game made me the person that I am right now.

After CDPR I left a little bit to work for the second biggest Polish Game Studio „Flying Wild Hogs“ to work on Hard Reset and Shadow Warrior. From the knowledge that I got from CDPR i became an AI programmer.

After FWH. I got my biggest call back then it was by career goal, but from this perspective is good and bad at the same time. The CEO from CDPR called me to go back at CDPR to work as a Senior AI Proggramer to work on their biggest game ever – The Witcher 3 Wild Hunt. When I got back there I was more than 5 years, i knew everyone from the past, and new people, but I felt like I was at home … But … the last few years was the biggest horror for me! Crunching every day, starting to work on Cyberpunk 2077, and working on the weekend, at some point, I was spending more time at the studio than with my family. For some people that is kinda okay … Good salary, working in CD Projekt Red, and many more, but when you have a family at home, and they have not seen you for a long time … It’s F-ed up.

I left CDPR and a good decision I made was to work remotely from home for an English studio „Slightly Mad Studios“ because I am all the time with my family and I have a lot of time. No crunching no nothing. And it’s intresting that in 2020 COVID-19 hit the world. I was getting motivated to go back and work in a studio, but in the end, we were closed all the time.

At the end of 2021 when the measures got better, I finally started working on-site in a studio, the place where i feel at home and where I don’t feel like someone hates me or likes to beat me … Flying Wild Hog!

Q: As you said it’s an honor to work on the first The Witcher game, right after they bought the franchise. Can you tell us a little bit more of your experience working at CDPR back then? How was it then in the early days?

I would say that at that time the Polish GameDev Industry was building it self and it was such Creative Chaos … It was such a different time back then. I could say back then it was dark and undergound and everyting. When I was starting I was still a Student, it was really hard for me to explain to everyone what I was doing and why I was doing that.

Maybe the most horrific parts back then were the salaries that we were getting. Or to be more specific, the wages we were not getting … It’s 2006-2007-2008, we are in Poland, we are not World Wide Famouse, people looking at you like cultists … Me personally, and a lot of the other colleagues working at CDPR a lot of the time we were sleeping and living in the studio because we did not have money to pay rent for our own places. At this time we all have amazing lives and everything that we want and need, but back then it was Dark.

I always wanted to make games, since I was a kid playing on some Bootleg Consoles because I was not just playing, i was trying to figure out who and how are they making this thing called Video Games! I hade many chances to just give up the GameDev Industry and start working in banks or things like that, but I chose to sleep in the studio because I knew one day all this it will pay off!

Q: From CDPR you went to work at Flying Wild Hog, and you also got a huge Role at that studio, AI programmer. Can you give us some details about what it was like to work with AI 10 years ago and what it’s like now?

Well, Flying Wild Hog back then was much different from today. Back then it was the beginning for them, few guys that had a little bit of money and were trying to invest as much as they could to create their first game, it was all on them. Because they were and still are a Polish-based Studio they were mostly inspired by the studios that were from Poland.

When I started working there the pitch and motivation of the studio was ’We know and love our friends from People Can Fly (another Polish studio) and their games Painkiller. If we can make a game like that, but better, we can be a great studio‘. And with that motivation, we built the first game Hard Reset and we made an amazing product.

Interestingly, everyone is saying that i started as an AI programmer, but i started just as a simple programmer who wants to help. I became the AI guy from the moment that they realized that they needed an AI person who is going to work on the Bosses and the characters. With honor, I am saying that i made every Boss in Hard Reset! And later when i left there i left my Code and everything, and I can say that everything is being built from the things i left there in the past. For me, it’s cool because i left cool things for the new people.

Q: You have back and forth relationship, from the second Biggest GameDev Studio back to where everything started, back to CD Projekt Red. And now working on their two biggest games – The Witcher 3: Wild Hunt and Cyberpunk 2077. Give us some details of how was it going back and working on those two games.

Ohh, going back to CDPR was a challenge. I was called by the CEO of CDRP that they need me there firstly for The Witcher 3 because they are creating the game on a bigger scale. When i started working on The Witcher 3 was probably the hardest for me because i had so much work in a scale way for creating AI for the game. The game always needed more hands to create the game. If you played the game you know it. And maybe because so many people were working on the AI with my, got GOTY.

But … I think from my perspective it was a little bit too much and the game did not need that many AI characters and everything in the game. Maybe from CDPR they are going to hate me for saying this, but from this point of we it was way to much.

Q: Cyberpunk 2077 has so much AI in it because it’s a city with millions of characters and many things. What was harder to make, the AI for The Witcher 3 or Cyberpunk?

I can’t go deep into this question. It’s complicated to answer because it has so many inside information that i can’t share to the public. It’s hard to compare both games for two reasons. On The Witcher 3 i worked from the beginning till the end, and for Cyberpunk 2077 I worked for like a year, not that much. The second reason i would say Cyberpunk 2077 was more easy and more hard at the same time is because we knew what we ere doing because we made The Witcher 3, but at the same time as you said it’s a crowded city, it’s not an Open World.

Q: When Cyberpunk 2077 was released it got really bad feedback and backlashes. As a person who worked on the game, how did you feel when the game was released because you put your name on the game?

I think i left CDRP around 3 years before Cyberpunk 2077 was released, and i left that company for one reason … I knew from the very start that the game was going to have a lot of crunch periods. That’s why i left it and probably i would never go back there!

Of course, the company did not want to be crunched, but they just run out of options. They wanted to process to be „normal“ but me personally and a lot of other people who worked knew, and many were not that prepared.

I have a lot of colleagues who stayed till the very end, and they are still there, and all i can say it’s that they are proud of the product that they made and worked on for years, even tho they knew it’s early and the crunches are going to effect them personally. I’m sorry i can’t share personal details that much, but it’s good that i left on time.

Q: How was for you the change from working on Open World games and AAA games, to working on racing games at Slightly Mad Studios?

I would say that from CDPR going to Slightly Mad Studios was a really ’cool‘ challenge for me because i started working there remotely. At the time i started working there it was rare for people to work remotely on big games! I got the experience before many people even knew that was even possible.

Also it’s funny that before i worked on The Witcher 3 which was the best game of the year, and then i was working on the game Fast and Furious Crossroads which is like the worst game of the year. For many people that is like a failure in life, but for me it was more knowledge for the future, and i loved the stuff i was working. I was implementing AI in Racing Games which was rare for that time.

When i was working on Project Cars 3 i had so much fun because it was such an amazing racing game because it was stable from Day 1 till the last day! Every change i did in the game was good and did not hade bad effects. Every night after work i played it and i was getting stats of is everything good. And it was!

Q: When the pandemic was almost ending you went back to your home studio where you are still working, Flying Wild Hog. Can you share some of the games you worked on?

Damn, i really want to share everything, and i really mean everything that we are working on right now in the Studio because everything i so amazing and i enjoy every day spending there, but… NDA’s man… I can’t say even a word. I can talk how the technology is being used for the games, but the projects, not even a word. I can just say… BE PREPARED!

Q: How much does your work and knowledge of AI effects the games at Flying Wild Hog?

At Flying Wild Hog we are mostly focused on the gameplay because we want to show the people the gameplay so they can have much fun. The most important thing that we are trying to create is vivid and engaging gameplay. The AI is a good tool for that, but you don’t see AI if you are not having fun. The fun is when you interact with the enemies. We are combining the AI with the Gameplay to the biggest level.

If we take for instance Evil West you can see in that game how much is AI affecting the gameplay.

Q: How big is Flying Wild Hog?

I don’t know because the studio is divided in a few cities. We have one in Krakow, one in Warsaw, and Rzeszów, and the thing is because Poland has an amazing infrastructure everyone is coming and going. Like if we go today at Warsaw studio maybe you are going to see 20 people working there, in a month there is going to be 10 or maybe 50 people. Everyone is helping with everything. I am based in Warsaw at the moment because my projects are based in Warsaw. That’s why Flying Wild Hog is making a lot of games all the time.

Q: What is the biggest goal for Flying Wild Hog? Like what are your goals for the next 5 Years?

I would say that I am not the person who can or needs to answer this question because we have a Marketing team who is answering this.

I would just say our goals are to make great games!

Q: And for the end… What motivation or suggestions would give to the people who want to start making games?

Just find the things you are good at an you want to make. Everything is accepted and achievable, you can’t make wrong choice. The market is big, enter the market and find your possition. There is a possition always for everyone!