Новиот Gameplay Update на Dota 2! Пуштен Tрадиционално Сред Турнир!

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit

Мислите дека ве бива во Dota 2? Дека ја имате научено играта? Пребројте се, уште еднаш, бидејќи сè што сте знаеле до сега, се смени за 180 степени. Во ситните часови на 21ви Април беше пуштен долгоочекуваниот Gameplay Update во Dota 2.

Добредојдовте во Update 7.33! За прв пат мапата на играта се зголемува и се додаваат еден куп нови работи. Ќе направиме неколку кратки прегледи на новите додатоци за секој дел, доволно за да имате нешто за кое што ќе го разговарате со другарите за да си правите нови тактитки како ги смачкате противниците во блиска иднина. Така што да почнеме…

Мапа

Мапата е пропорционално проширена од страните, односно додаден е дополнителен терен околу страничните шуми. Реката веќе не ја сече дијагонално мапата како што сме научени досега, туку е некако повеќе на средина. Roshan веќе нема да нè чека на река, туку ќе се појави на една од две локации што се на ќошевите од мапата. На кратко за Рошан, поtanky е и преработени се итемите што ги дава. На прво убивање класично дава само Aegis, на второто дава плус Cheese, а на третото, зависно од дали се појавил во северниот или јужниот дел, ќе даде или Refresher Shard или Scepter. Веќе нема да има Aghanim’s Shards.

На мапата ги имаме следните додатоци:

  • Twin Gates: два портала во близина на новите Rosh Pits, што дозволуваат телепортирање од една страна на мапата во другата, a la Pac Man стил
  • Lotus Pools: базенчиња што пуштаат овошја што даваат мана и здравје, кои што може да се стакаат.
  • Tormentors: после 20та минута се појавуваат пињати полни со Aghamin’s Shards кои што дефлектираат поголем дел од нападите и се надградуваат со секое следно оживување. Ако не го напаѓаш, нема ни да те нападне, ама дефинитвно ќе има мемиња околу ова.
  • Watchers: Неутрални вардови кои што може тимот да ги позајми на 7 минути, сè додека спротивниот тим не ги саботира. По убивањето на Roshan, овие вардови гледаат во насоката каде што бил убиен.
  • Defender’s Gates: безбеден backdoor пристап за влегување и излегување од база
  • Wisdom Runes: руни што се појавуваат во близина на базите што нудат XP boost на хероите што ќе ги земат
  • Shield Runes: нова руна што се појавува во река и дава 50% плус HP како штит
  • 12 нови неутрални кампови: manifesting jungling again
  • Нови Outposts: по две на секоја страна

Големи Гејмплеј промени

Universal Heroes

Сте слушнале за agility, strength и intelligence? А, дали сте слушнале за universal heroes? Во новиот апдејт, постои четврт атрибут што не преферира еден тип како што сме научени досега, туку ги преферира сите. За секој поен на било кој атрибут, универзалните херои ќе добиваат 0.6 damage.Универзални херои се Abaddon, Bane, Batrider, Beastmaster, Brewmaster, Broodmother, Chen, Clockwerk, Dark Seer, Dark Willow, Dazzle, Enigma, Io, Lone Druid, Lycan, Marci, Magnus, Mirana, Nyx Assassin, Pangolier, Phoenix, Sand King, Snapfire, Techies, Timbersaw, Vengeful Spirit, Venomancer, Visage, Void Spirit, Windranger и Winter Wyvern .

Обновен Black King Bar

При активирање на BKB добиваш basic dispell, 50% magic resistance и debuff immunity; што значи дека додека си имун не добиваш debuffs. Исто така додека трае имунитетот, се негира pure и reflected damage. Сите debuffs што поминале преку периодот на имунитет, се враќаат по истекувањето. 

Промени во Neutral Items

Наместо да добиеш item по убивање на неутралци, добиваш токен што можеш да го замениш за еден од пет понудени опции. Токените може да се трампаат, ама не можеш item-от.

Тековно подобрување на неутралците

Неутралните крипови се појачуваат со тек на време. Како што тера играта, неутралците добиваат појаки спелки и се појаки. Enchantress, Beastmaster и сите останати љубители на зоолошки градини, like this.

Променета формула за убиства и намалени stuns

Повеќе вредност имаат убиствата на хероите наспроти останувањето да фармаш во lane до 30та минута. Додека сите disables во играта се преработени т.е. нмалени; така што отворете си ги подетално промените за вашите херои.

Муерта доби Scepter и Shard upgrades и е конечно додадена во Captain’s Mode. Со тоа, херојот е избалансиран „соодветно“ за да може да почне да се игра во професионални игри. Другио херои кои што претрпуваат поголеми промени се: Clinkz, Arc Warden, Ogre Magi, Medusa и Alchemist.

Нови Items (нови нови нови год)

Blood Grenade (65) – AOE 50 damage при фрлање што резултира во -15% успорување на хероите што ќе бидат поткачени и 15 damage во секунда со времетраење од 5 секунди и +50 HP како пасивен атрибут.

Diadem (1000) – чисти +6 на сите атрибути

Cornucopia (1200) – +5HP/+2 мана ренерација и 7 damage

Pavise (1400) – фрли штит на пријател што апсорбира 300 damage и трае 8 секунди и +3 armor, +2.5 мана регенерација и 175 HP

Phylactery (2400) – следниот unit target спелка што ќе ја пуштиш додава 125 damage на метата и ја успорува за 50% во следните 1.2 секунди и +200 HP, +200 мана и +7 на сите атрибути

Harpoon (4500) – Meat Hook сите што сакаат да бидат Pudge, повлечи го непријателот на 35% од целосното растојание помеѓу него и тебе или влези му во фаца ако си меле херој. Бидејќи се надградба на Echo Sabre, овој item ја повлекува и неговата пасивна и има +15 Attack Speed, +15 damage, +20 strength, +10 agility, +16 intelligence и +2 мана регенерација.

Disperser (5700) – во основа Diffusal Blade со Demon Edge, успорува непријатели за 4 секунди со почеток од 100% успорување кон 0. Доколку се каста на пријател прави basic dispel и ги убрзува за 100% во првите 4 секунди и не може да бидат успорени. На ова имаме и +20 agility, +10 intelligence и +45 damage.

Нови неутрални Items 

Duelist Gloves  (T1) – +15 attack speed сè додека имаш непријател во радиус од 900 единици и + 10 damage

Spark of Courage (T1) – +10 damage ако имаш над 50% HP и +5 armor, ако паднеш под 50%

Gossamer Cape (T2) – автоматски dodge на удар, пасивна на 5 секунди што се обновува и +20 movement speed

Defiant Shell (T3) – контра удар, пасивна на 5 секунди што се обновува со +5 armor и +7 на сите атрибути

Vindicator’s Axe (T3) – +30 damage ако си silenced и +15 armor ако си stunned +25 bonus attack speed

Dandelion Amulet (T3) – на секои 12 секунди блокирај до 300 magic damage, сè додека е над 75 damage и 25 bonus movement speed и +300 bonus mana.

Martyr’s Plate (T4) – распредели 20% од целосниот напад низ пријатели што се во радиус од 900 во следните 8 секунди и +20 magic resistance

Обновен систем на MMR, подобрено калибрирање, сменето додавање и губење на ранк, наградување на активните играчи без пукање во колено на старите, нов систем на immortal matchmaking и еден кул други подобрувања можете да ги прочитате на официјалниот вебсајт: https://www.dota2.com/newfrontiers

Овој апдејт нема крај, така што е добро тоа што имаме викенд пред нас да пцуеме на раат за све што не ни чини околу Дота.

МАРКЕТИНГ

Спорели на:

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on pinterest

WP Post Author

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit

Рано е да се каже, но… Gollum е најлошата игра за 2023 година

Светот на Middle-Earth и тоа што го има креирано величествениот J. R. R. Tolkien е нешто што можеби никогаш нема повторно да се повтори во иднината на човештвото. Светот живее и расте благодарение на сите нас што сме фанови на тој прекрасен свет кој е богат со најдобрите Фантази елементи некогаш креирани и некако сите сакаат некогаш да бидат Middle-Earth и Lord of the Rings… Целата таа франшиза е преполна со книги, стрипови, филмови и многу други дела, но сепак како гејминг медиум сакам да се врзам само на тие работи повеќе. До сега има креирано преголем број на игри сместени во тој свет и сите раскажуваат одредени приказни на војни или ликови. Убавината е што секој гејмер си има своја омилена игра од овој свет. На многу фанови најдобри игри од овој свет се игрите со Рејнџерот “Middle-Earth: Shadow of Mordor & Shadow of War”, но исто така гејмерите ги обожаваат The Lord of the Rings Online, The Lord of the Rings: Battle for Middle-earth, LEGO игрите кои што се фантастички и се натака…

Германците од Daedalic Entertainment уште во 2019 година ја најавија оваа игра која што уште тогаш знаевме дека ќе се вика Gollum дека главниот карактер ќе биде ова мало другарче и требаше да ја видиме во 2021 година. Уште од прв ден сите беа зачудени од тоа што гледаат и дали воопшто вреди вакво нешто да биде направено бидејќи факт е дека никој не сака да игра со “GOLLUM” во свет како што е Middle-Earth… Во моментов како што го пишувам ова се повеќе ми се прави тежина во мислите дека играв како Gollum. По официјалното претставување на играта во 2019 година Gollum до сега беше одложувана 6 пати… Од официјалното издавање во 2021 година, играта официјално излегува денес, на 25ти мај 2023 година. Причина за тоа навистина е пандемијата која што го погоди целиот свет и ова студио навистина не успеа да работи убаво на оваа игра, но сепак од 2022 го сега имале доволно време да ги поправат работите кои што веројатно никогаш нема да ги поправат…

Gollum има многу слична приказна како Cyberpunk 2077, само разликата е што Cyberpunk 2077 го згреши времето на издавање, и еве тек сега полека се поправа. Gollum не згреши време, со Gollum ја згрешиле целата потреба. Многу сакам да го запознаам човекот што едно утро станал свеж од кревет, се дотерал, отишол на работа и дал предлог пред студиото “Дали мислите дека е добра идеја да правиме LOTR: Gollum игра?!”. И дополнително да ги запознаам луѓе кои што му ја одобриле оваа идеја да стане реална, но за жал да заврши со ваква тешка проблематика.

Gollum или Sméagol, на чива страна сте вие?

Морам прво да ја исфрлам агонијата која ми ја направи оваа игра…

Целата игра ја играв на PlayStation 5, или ајде убаво да се изразам, целата игра се обидував да ја играм на PlayStation 5. Доколку се прашувате зошто кажав ‘се обидував’ причина за тоа е бидејќи играта навистина не работеше… Во буквална смисла играта не работи на PlayStation 5! Играта е достапна за PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Nintendo Switch и XBOX S/X, имав шанса да ја тестирам само на PlayStation 5 и не можам да кажам на другите платформи како работи, но на PlayStation 5 играта целосно крашнува и не може да се игра. Најголемите проблеми ги имав на самите почетоци во Chapter 3 и Chapter 4 каде што не можев ни да поминам 1 минута во играта додека се шетав во пештерите и пробував да се скријам од непријателите. Играта беше реинсталирана повеќе од пет пати од кои што два пати беше инсталирана и PlayStation 4 верзија за да се проба дали проблемите се исти. Да… проблемите беа исти, небитно која верзија ќе ја симнете, во истите моменти. Не е проблем да крашне игра (односно проблем е да), но сепак кога играта крашнува на буквално една минута играње, тоа навистина не се прифаќа…

Дополнително играта е преполна со други гејм-брејкинг багови кои што за жал ги гледав од самите почетоци до самиот крај на играта. Такви багови беа додека трчаш и пробуваш да побегнеш од непријател бидејќи те видел играта на отворено место ти прави бариера која што не знаеш како и зошто се случува и на моменти ми доаѓаше стварно да стиснам “DELETE RIGHT F**KING NOW” на самата игра бидејќи нема логика во 2023 година, игра која што се продава со цена од $69.99 (да не се буните, првично беше Full-Price, па се скарија и двете верзии за $10), да е на најновите генерации од конзоли, и воедно да носи толкаво име зад себеси да има вакви гејм-брејкинг багови, не може едноставно… Ова е нешто што требало уште еднаш да се одложи и да излезе барем во 2024 година кога навистина се ќе биде направено. Ниту еден човек на планетава да бидеме реални не ја очекуваше играва за да ги форсира девелоперите да ја издадат што е можно побрзо, и полна не довршена.

Најлошите гејм-брејкинг багови навистина беа на моментите кога треба да се користи една од најбитните механики во играта која што е нормално “Качувањето” по стрмните ѕидови и скокот од една платформа на друга. Не сте свесни колку пати се случуваше со карактерчето Gollum само така да гледам во ѕидот кој што е обележан за качување само така да си стои и да не ни пробува да се качи. Требаше малку да се движам низ околината, да свртам едно кругче за после неколку секунди да дојдам и да почне да се качува. Не… не може такво нешто да се случува веќе, срамота е. Да не навлегувам графички играта колку не е достојна, сите си имаат свој графички стил кој што го водат, но сепак овде е нешто што не може да се прифати во 2023 година. Навистина многу го класифицирам тоа временски, но навистина ова не се прифаќа. Играта графички нешто има згрешено со тоа што голем број текстури не можат да се прикажат и може често да се види некој камен или карпа да има замачкана текстура, се да се колку толку ајде да кажеме прифатливо, и само да се свртите и гледате нешто што не ви е јасно зошто е така.

Доколку ја играте ве молам НЕ УМИРАЈТЕ! Мора со болдирано ова да биде нагласено бидејќи ако умрете некако во самата игра рачунајте дека и вие ќе умрете во душата директно! Најголемите багови се случуват доколку направите грешка и умрете, е тука само треба да се молите вашата игра да работи како што треба. Баговите јас кои што ги видов после умирање беа тоа што карактерот не се движеше според јас каде што го насочував, многу пати при ползење или паѓав или излегував од самата игра. Доколку ви се случи и вас вакво нешто, директно Restart Level, не се обидувајте Restart from Checkpoint.

Дизајнот на Карактерите и Светот… Ајде да седнеме малку да разговараме со дечките, да им најдеме луѓе што навистина добро го работат тоа, да си ги платат и да им изработат нешто стварно убаво и значајно. Во ред, да, пробале, но сепак ајде малку да седнеме на разговор…

Иако немам убави зборови, сепак ќе преминам на добрите страни

Целата приказна е некако фокусирана на некоја приказна која што во стил никогаш не сме ја виделе и никогаш не сме ја дознале, и целата приказна е всушност присеќања на авантурите на Gollum. Омилениот лик на сите LOTR фанови – Gandalf го наоѓа Gollum во една од затворските келии на Elf-овите и го прашува да му раскаже се што се случило во минатото на крактерот. Фактички ние играме нешто што веќе се случило, и се навраќаме во мислите на Gollum и Sméagol, низ што поминал овој карактер

Играта земала големи инспирации од Uncharted франшизата па ајде да кажеме и од Assassin’s Creed франшизата за тоа како треба да се понаша некој лик кој што најголемите механики му се поврзани со качувања и криења. Качувањата на ѕидови и скокање на платформи навистина се осеќаше како да играв Uncharted игра само што карактерот не е лепотанот Nathan Drake, туку е едно гадно суштество наречено Gollum, што според концепти за малку ќе личел на многу чуден фетус и некој вид на дебело тесто… Можеби филмовите на Peter Jackson не ни го претставија Gollum во најдобро светло од аспект на овој карактер колку всушност може да биде акробратски настроен бидејќи факт е дека во филмовите на го видовме Gollum да е карактер што може баш така да се качува по карпи и планини, да скока ненормално високо па и во далечина, и да може да издржи многу работи кои што му ги даваат карактерите од светот да ги прави. Морам да признаам дека качувањето по ѕидовите (кога работи нормално) е прилично доста забавно и интересно бидејќи за да се стигне од едно место до друго најчесто мора да се качите или симнете од некоја локација. Доколку сте фанови на тие механики од Uncharted и Assassin’s Creed франшизите овде исто така добро ќе си поминете. Една замерка е тоа што сите качувања се многу кратки и многу често сакав онака да ме натера да се качам на некоја огромна планина бидејќи на моменти ми беше многу забавно, ама се е прекратко.

Интересен избор кој што играта ви го нуди е при разговор со некој NPC дали сакате да вратите како Gollum и да му вратите нешто злобдно, да направите нешто лошо и да го отерате таму каде што не треба, и тоа често ве носи во ситуација која што не е баш убава, или ќе вратите во улога на Sméagol. Доколку вратите на разговор со Sméagol, речениците секогаш се со исплашен глас, секогаш се ништо лошо да не се прави и секогаш да се најде добрина во нешто. Сепак… во Middle-Earth сме, која добрина да ја барам… Секогаш избирав да враќам како Gollum од причина што… Нема причина, јако е!

Играта не е ниту малку полна со механики за жал, но сепак што механики би имал Gollum сепак. Главните три механики кои што ги има играта се прекрасното качување, ползењето поред непријателите да не бидете чуени лесно и интересното криење кое е многу едноставно и логично, но сепак е многу добро ставено во текот на самата игра.

Поради некоја причина има ставено механики да пробате да задавите некој непријател со тоа што ќе му се скриете и од позади ќе му скокнете и ќе го убиете. Искрено малку заборавав дека во играта постои и вакво нешто од причина што од самиот почеток до крај не сум сигурен дали убив повеќе од 10 непријатели… Комотно можеле да не ни стават вакво нешто во играта, ништо не би променило… Но сепак нешто што доста ја менува играта и навистина ви помага при играње, барем мене многу ми помогна беше GOLLUM SENSE. Карактерот тоа го има добиено од причина што имал голема изложеност од The One Ring и добил сетило каде што може преку ѕидови да гледа каде има непријатели, каде треба да се движи и што има да се земе на самата мапа. Јас ова сетилот најмногу го искористив кога сакав да се осигурам дали позади тој ѕид има непријатели, на каде гледаат за дали можам да поминам позади нив, и искрнео многу го користев за каде ме насочува да идам во играта бидејќи цело време се губев и тотално губев ориентација за што и како треба.

Има пливање… Ако на некој тоа му значи нешто, иако пливањето ќе го користите само доколку сакате да барате некои Artifacts кои што се скриени под вода, за жал не видов ниту еден момент да требаше да отидам под вода за да се скријам од непријатели. Не е Gollum за во вода, он е добар само да трча по ѕидови па затоа има и ставено “HORIZONTAL WALL-RUN” & “VERTICAL WALL-RUN” кои што самите имиња кажува за што се работи. Со Horizontal трчате хоризонтално и пробувате да не паднете во некоја дупка, а со Vertical трчате вертикално на големи ѕидови каде што има белег оставен од големи канџи. Ако прашате зошто не може на сите ѕидови да трчате Хоризонтално и Вертикално веројатно нема да добиете одговор од девелоперите.

Нема многу што да се кажува друго за LOTR: Gollum. Прилично е кратка, нема да потрошите многу саати во самата игра, освен ако не сакате да го свртите буквално секое камче, но и тогаш нема да потрошите нешто ептен многу саати во светот. Искрено ќе кажам, не ви ја предлагам оваа игра да трошите пари и да ја купите одма. Оваа година следат многу добри игри, купете си некоја од нив или купете нешто што одамна сакате да купиете, за ова парите навистина ќе ви отидат беспотребно. Доколку сте навистина ептен Хар-Кор Фанатик по Lord of the Rings и светот на Middle-Earth и мора се да видите и играте тогаш добро, тогаш навистина се прифаќа, но доколку сте кежуал играч, не, но сепак одлуката е ваша.