Gabe Newell со изјава зошто одложувањата на игри е добро: ‘Доцнењето поминува, Грешките остануваат засекогаш.’

Во неодамнешниот документарец поставен за да прослави 25 годишни од Half-Life, Гејб Њуел – претседателот на Valve – ја зазеде централната сцена за да зборува за своето наследство. Тој го насочи својот ум назад кон крајот на деведесеттите и долго зборуваше за развојот на Half-Life, нагласувајќи дека играта беше значително одложена и покрај тоа што издавачот потенцијално ќе го намали финансирањето. Тоа било затоа што тој и неговиот тим одбиле да испорачаат нешто што ќе било „брза глупост со елементи на креш греб.

Врз основа на неговите искуства, лесно е да се види зошто Њуел верува дека одложувањата на игрите се сосема прифатливи.

Push It Back, Make It Better
-Gabe Newell

Деновиве, се чини дека секоја игра има некакво доцнење и одложување. Во некои случаи, можеме да чекаме со години за игра која се враќа назад одново и одново. Во доцните 1990-ти, тимот на Гејб Њуел ја одложи Half-Life за една година за да ја усоврши – и стана една од највлијателните игри на сите времиња.

Погледнете го целиот документарец:

Зборувајќи за оваа тема, Њуел сподели порака која совршено ги истакнува неговите размислувања за одложување на која било игра што е во развој:

Late is just for a little while. Suck is forever. We could to force this thing out the door, but that’s not the company we want to be. That’s not the people we want to be. That’s not the relationship we want to have with our customers.

Девелоперите чекорат по тенка линија овие денови. Треба да се постигне груба рамнотежа помеѓу лансирањето на нешто што не е совршено и предолго да се развие нешто. Во секој случај, тоа е тежок и тежок аргумент за девелоперите, и покрај нивните најдобри напори, одложувањата често се неизбежни.

МАРКЕТИНГ

Спорели на:

About The Author

Џокерот од Флорида, кој навидум инспирираше лик прикажан во трејлерот за на GTA 6, бара 2 милиони долари од Rockstar Games за неговото искористување, и тоа што му го украле целиот карактер кој што он сам си го градел.

Во видеото објавено на социјалните мрежи, „вистинскиот“ Џокер ги повтори своите размислувања од неговото претходно видео. Тој покажа кон ликот од играта рамо до рамо со негова слика, повторувајќи постојано дека е јасно од кого е инспириран тој лик.

“We gotta talk GTA, or not you guys gotta give me a million or two,” he said in the video.

“Holla at me GTA. Rockstar Entertainment.”

Дури и ако има шанси да добие пари од Rockstar, тоа е многу малку веројатно. Rockstar лесно може да тврди дека ликот во играта е пародија. Има и случај кога актерката Lindsay Lohan се обиде да ги тужи Rockstar, тврдејќи дека ликот на девојка во GTA V се базира на неа.

Тој случај на крајот беше отфрлен откако судијата Eugene Fahey изјави: “„Уметноста и реалниот живот не треба да се споредува. Доколку во игра имаме рендер од некој карактер не значи дека тоа е инспирано од реалниот живот”.

Rockstar не ги коментираше барањата на Џокерот од Флорида, и најверојатно нема да ги коментира во никакво официјално својство… Нормално дека не се будали за да го направат тоа…