Alan Wake 2 пристигнува во Октомври

Гласините за датумот на издавање на Alan Wake 2 се вртеа во последните неколку недели и тоа конечно кулминираше на PlayStation Showcase на Sony каде тимот на Remedy официјално објави дека продолжението ќе го видиме на 17 октомври на PlayStation 5, Xbox Series X/S и PC. Краткиот трејлер не дава премногу, но дефинитивно дава тон за уште една ужасна приказна во универзумот на Alan Wake. Плус, го гледаме вториот протагонист што може да се игра Saga Anderson, која треба да биде забавен додаток со нова перспектива на целиот терор што го заразува светот на Wake.

Anderson е агент на FBI која е доведен во јатото откако друг агент навидум бил убиен додека го барал Wake. Исто така, се чини дека нејзината приказна ја пишува Wake, при што тој ги раскажува нејзините активности во трејлерот. Од своја страна, Wake се чини дека е заробен во Темното место, иако го гледаме како се здружува со Anderson кон крајот на трејлерот. Тоа може да значи дека ќе се борите заедно со другиот протагонист во точките, но тоа не е веднаш јасно. Како и да е, тоа сигурно ќе биде уште едно ненадејно патување низ светот на Remedy.

Кон крајот на трејлерот, почнуваме да гледаме одредена игра, која изгледа слично на другите игри на Remedy. Тоа значи многу пукање преку рамо против непријатели кои се чини дека имаат посебни моќи. Највозбудливо за играчите на Алан Вејк е тоа што изгледа дека светлината ќе продолжи да игра донекаде улога во борбата. Во оригиналната игра, Wake мораше да користи светлина врз неговите противници пред да направат каква било штета. Гледаме дека Anderson користи фенерче за навидум да оштети некои од нејзините непријатели, потврдувајќи дека ќе треба уште еднаш да ги извадите од темнината.

МАРКЕТИНГ

Спорели на:

About The Author

Во новиот блог пост, PlayStation објави дека планираат да додаде компјутерска поддршка за уредот PSVR2 некаде во 2024 година.

Компанијата соопшти дека „во моментов ја тестираме способноста на игрите на PSVR2 да пристапат до дополнителни игри на компјутер“.

Бидејќи овие планови сè уште се во фаза на тестирање, фановите може да очекуваат поддршката за компјутер да пристигне подоцна во текот на годината.

Сепак, ова е само шпекулација. PlayStation не откри точен датум на објавување. Но, компанијата потврди дека „се надеваме дека ќе ја направиме оваа поддршка достапна во 2024 година“.

PlayStation VR

Уредот PSVR2 првпат беше објавен минатата година, со повеќе од триесет игри на лансирање. Ова вклучуваше тринаесет сосема нови наслови. Сепак, VR просторот продолжува да се шири. PlayStation VR2 сепак би можел да користи поширок избор на игри, а поддршката за компјутер дефинитивно би била голем скок напред.

Фановите веќе шпекулираат за некои од потенцијалните компјутерски игри кои би имале корист од овој пристап. Но, PlayStation не елаборираше колку ќе биде обемна поддршката. Apple Vision Pro објавен претходно овој месец, на различни критики. Некои корисници, меѓу другото, не беа задоволни од неговата тежина.

Значи, PSVR2 веројатно има еден конкурент помалку таму. Иако, сè уште има разговори дека Xbox би можел да инвестира во рачен уред некогаш во иднина. Засега, Мајкрософт неодамна објави дека работи на „моќна“ конзола од следната генерација.

Џим Рајан, кој ќе се повлече од функцијата извршен директор во Sony Interactive Entertainment следниот месец, неодамна ги наведе своите најдобри PlayStation игри од секоја генерација.

Се надеваме дека PSVR2 наскоро ќе има можност да вклучи повеќе свои класици со поддршка за компјутер оваа година.