Microsoft го уништи поимот Ексклузиви за XBOX

Мајкрософт планира да сподели детали за своите планови да ја донесе Hi-Fi Rush и други ексклузивци од XBOX на конзолите PS5 и Nintendo Switch, според извори кои доаѓаат од страна на Мајкрософт . Деталите за мултиплатформските планови на Мајкрософт постепено протекуваат, и затоа медиумот The Verge беа првите кои што открија дека претстојната игра на Indiana Jones нема да биде ексклузива за XBOX, ќе ја видиме и за PS5. Сега, Мајкрософт се подготвува да ја претстави иднината на XBOX следната недела по викендот на протекување и неизвесност за фановите на Xbox.

Купете си PlayStation 5…

“We’re listening and we hear you. We’ve been planning a business update event for next week, where we look forward to sharing more details with you about our vision for the future of Xbox. Stay tuned.”

Извршниот директор на Microsoft Gaming Фил Спенсер во објавата на Twitter (X)

Мајкрософт првично го планирале ова деловно ажурирање да се случи подоцна овој месец, заедно со најавата за Hi-Fi Rush за PS5 и Nintendo Switch. Откако изминатиот викенд се интензивираа шпекулациите околу Hi-Fi Rush, Starfield и другите Xbox игри кои доаѓаат на PS5.

Microsoft ги продаде сите ексклузиви! Го продадоа HALO!

Според огласот за работни места за позицијата главен дизајнер на системи за игри во 343 Industries, следниот дел во серијата Halo ќе биде достапен „за сите играчи, на сите платформи“. Во списокот се наведува дека новите луѓе ќе постават јасни дизајнерски цели и резултати, фокусирајќи го тимот за дизајн на системи на постигнување висококвалитетно, кохезивно искуство за сите играчи, на сите платформи. Дали спомнувањето на сите играчи и на сите платформи значи дека следниот наслов Halo ќе пристигне на PS5 или Nintendo Switch 2, може да се претпостави, но формулацијата е прилично интересна, особено по неодамнешната рунда гласини кои укажуваат дека Xbox можеби сака да оди на Third-Party места.

Инсајдер кој се нарекува SneakersSO на форумот NeoGAF тврдеше дека Xbox сака да стане трд-парти, додека Џез Корден од Windows Central навести дека нема чад без оган! Според инсајдерот, Hi-fi Rush е еден од насловите од првата партија на Xbox што се пренесува на конкурентни платформи, но не е единствениот. Тие спомнаа дека Starfield уште еден голем наслов на Xbox кој ќе биде пренесен од Microsoft, веројатно и на PS5 и на Nintendo Switch 2. Тие додадоа дека, во догледно време, нормата ќе биде овие игри да бидат објавени првиот ден на сите платформи.

Во врска со можноста Halo Infinite да биде објавена на PS5, инсајдерот изјави дека можноста тоа да се случи не е толку далеку како што некои претпоставуваат. Тие рекоа дека лично не гледаат дека тоа се случува во случајот со Halo Infinite, но гледаат дека следниот влез во Halo е мултиплатформски. Според нив, префрлањето на енџинот кој рутински се користи за испраќање игри на PlayStation, односно Unreal Engine, ќе го олесни тоа смена на стратегијата.

Microsoft ја продадоа и Gears of War… F**K!

Според новите изјави на Џеф Груб во најновата изјава на Giant Bomb, Мајкрософт би можел да размислува да ја донесе Gears of War на PlayStation. Груб изјави дека потегот „дефинитивно се разгледува“. Ова ја додава класичната серија Gears of War на растечката листа на ексклузивци на Xbox кои веројатно доаѓаат на други платформи.

Нормално, одлуката за Gears of War е тешко конкретна. Мајкрософт сè уште официјално не потврди ништо за тоа, но кога ги продадоа сите, односно кога го продадоа Halo веќе, нормално дека ќе ја продадат и Gears of War. Всушност, тие не потврдија ништо пријавено во последните 24 часа. Новите тврдења се појавија на интернет порано денес, што сугерира дека Мајкрософт би можел да се подготвува за опсежен притисок од трета страна. Новата маркетинг стратегија на Xbox брзо ги подели фановите.

Сè уште има голема публика за оваа серија, а извештаите од минатиот месец тврдат дека колекцијата на Gears of War е веќе на тестирање. Ова издание во суштина ќе личи на Master Chief колекцијата за Halo. Исто така, би бил корисен начин да се воведе сосема нова публика на играчи во серијата. Тоа ги вклучува потенцијалните фанови на PlayStation. Но, Gears of War е сè уште главен производ на Xbox што помогна да се обликува неговиот идентитет рано.

МАРКЕТИНГ

Спорели на:

About The Author

Неодамна, целосно нова игра Age of Empires беше откриена од TiMi Studios, креаторите на Call of Duty Mobile, Honor of Kings и Arena of Valor. Тоа е мобилна игра – едноставно насловена „Age of Empires Mobile“ – и носи сè што легендарната серија на стратегии има да понуди на рачните уреди. Во интервју за медиумот GamesRadar, продуцентот кој работи на играта, Робин Ксин, го детализираше амбициозниот план за Age of Empires Mobile.

Вашата нова Мобилна Империја

Беше нагласено прво и основно дека планот од самиот почеток „отсекогаш бил да се донесе стратегиското искуство на франшиза од врвна класа до пошироката публика на мобилна платформа.“ Во интервјуто за GamesRadar, Робин Ксин објасни дека и покрај тоа што е мобилна игра, Age of Empires Mobile ќе има голема опсадна игра со „команданти на историски херои“. Има интелигентен интерфејс што го олеснува управувањето со единиците на бојното поле, а има и солидна комбинација на режими за еден играч и повеќе играчи за да ја обнови играта. Ксин објасни:

We’ve incorporated some new single-player modes that are based on real-time strategy and made some distinct changes to our multiplayer modes. One of the big updates is our alliance gameplay, which pits massive player alliances against one another in epic siege wars. You’ll take on players from all over the world and we expect those who are most cooperative to play with their allies will win.

Официјалната изјава од Робин Ксин

Има повратни повици на претходните наслови од Age of Empires, што би требало да ги забавува љубителите на класичната стратегија за франшиза и да ги забавуваат и расположени. Имаше последна забелешка во која се споменува претстојната бета верзија за играта, која треба да започне наскоро на уредите на Apple и Android.