Disney купија акции во вредност од $1.5 Милијарди во Epic Games за правење Универзум во Fortnite

Disney и Epic Games се здружуваат со тоа што гигантот кој го доминира светот веќе еден век купи акции во вредност од $1.5 Милијарди, со главна причина – Правење на Нов и Голем универзум во Fortnite. Покрај инвестицијата, и Disney и Epic Games објавија дека двете компании ќе „соработуваат на целосно нов универзум на игри и забава што дополнително ќе го прошири досегот на саканите приказни и искуства на Дизни“.

Веста беше објавена како дел од новиот извештај за заработката на Дизни во првиот квартал за 2024 година.

“Our exciting new relationship with Epic Games will bring together Disney’s beloved brands and franchises with the hugely popular Fortnite in a transformational new games and entertainment universe. This marks Disney’s biggest entry ever into the world of games and offers significant opportunities for growth and expansion. We can’t wait for fans to experience the Disney stories and worlds they love in groundbreaking new ways.”

Изјава од Извршниот Директор на The Walt Disney Company – Роберт А. Ајгер

Извршниот директор и основач на Epic Games, Тим Свини, додаде:

“Disney was one of the first companies to believe in the potential of bringing their worlds together with ours in Fortnite, and they use Unreal Engine across their portfolio. Now we’re collaborating on something entirely new to build a persistent, open and interoperable ecosystem that will bring together the Disney and Fortnite communities.”

Партнерството кое се случува гласи дека Дизни, ќе гледаат не само да ставаат нов контект во Fortnite, туку ќе им понуди начини на играчите да „играат, гледаат, купуваат и се занимаваат со содржини, ликови и приказни од Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, Avatar. и повеќе.”

Не беа објавени други детали за претстојниот(и) проект(и), ниту пак имаше индикации кога ќе пристигне. Дизни вели дека овој потфат, сепак, ќе биде повеќегодишен проект.

МАРКЕТИНГ

About The Author

Според новиот извештај на Dealabs, доверливиот протекувач billbil-kun тврди дека God of War Ragnarök наскоро ќе добие најава за PC.

Извештајот проценува дека верзијата за компјутер ќе биде „објавена некаде во мај 2024 година“, лабаво преведена. Се додава дека најавата би можела да пристигне за време на новата изложба на PlayStation, која, исто така, веројатно доаѓа овој месец.

Dealabs, исто така, споменува дека не може да го потврди датумот на објавување за PC верзијата на God of War Ragnarök, иако го истакнува датумот на лансирање на оригиналот во 2022 година.

God of War Ragnarök е еден од најценетите ексклузивни наслови на PlayStation. Сепак, PlayStation ќе ја објави Ghost of Tsushima Director’s Cut за ПЦ следната недела на 16 мај. Значи, постои преседан за слични планови.

И покрај некои измешани чувства за PSN, новата верзија за компјутер на Ghost of Tsushima изненадувачки ќе ги вклучи и трофеите на PlayStation и преклопот. Не е јасно дали овие карактеристики на компјутер ќе се прошират на наслов како God of War Ragnarök.

Billbil-kun успешно објави различни вести од индустријата и други неизбежни најави. Ова ги вклучува тврдењата за Death Stranding 2 од јануари 2024 година. Набргу потоа, Death Stranding 2 доби нов трејлер за приказната.

Значи, многу е веројатно дека доаѓа најавата за God of War Ragnarök. Сепак, ништо не е потврдено, а PlayStation се уште официјално не се закачи или откри ништо.