Boston Dynamics “Spot” прави голема заштита на античкиот град Помпеја

Сме виделе како танцуваат (се отвора во ново јазиче), прават и понекогаш не успеваат на паркур (се отвора во ново таб), и генерално се плашиме за нашата иднина поради нив, но сега роботите на Boston Dynamics прават нешто ново. Да бидам целосно искрен, тоа не ме плаши помалку.

Официјалната веб-страница на Помпеја објаснува (се отвора во нова картичка) застрашувачките роботи со кучиња од Boston Dynamics моментално помагаат во заштитата на античкиот град. Кучињата, често познати како Спот, треба да помогнат во следењето на градот за знаци на ерозија, оштетување, па дури и потенцијални крадци. Тие ќе го направат тоа со помош на беспилотни летала кои летаат над нив за да обезбедат информации, како и со човечки археолози и безбедносни тимови, се разбира.

И покрај мојот страв од роботи на моќни позиции, сопоставувањето на футуристички роботи со кучиња кои патролираат во озлогласениот град Помпеја опустошениот вулкан е вистинска естетика. Тоа е како вибрациите од Fallout и Assassin’s Creed да се споени на малку заканувачки и премногу реален начин.

Помпеја е прилично добро сочуван древен град, особено за преземање на празно место на планината Везув во 79 н.е. Се смета дека ненадејната ерупција го закопала градот, пред да може да се предизвика голема штета. Оттогаш се преземаат напори да се зачува ова неверојатно парче историја, и ако кучињата можат добро да помогнат, претпоставувам дека е во ред.

Ако Spot шета по Помпеја значи дека имаме комплексен робот кој може да помине многу површини и да ги следи урнатините. Има камери и скенери и може да биде опремен со други алатки кои ќе помогнат во извршувањето на работата. Сето ова е дел од иницијативата на Паметниот археолошки парк на Археолошкиот парк на Помпеја за интегрирање на технологијата за грижа за локацијата.

Овие вештини се прошируваат дури и на можноста да ги следат напаѓачите на гробници врз основа на трагите што ги оставаат во нивните активности. Повеќето такви грабежи во Помпеја се случуваат во мали пештери низ кои луѓето се прикрадуваат. Тие се опасни, темни и не се лесни за маневрирање, особено за луѓето. За роботско куче овие тунели треба да бидат прошетка во Партенон. Иако имајќи предвид дека овие места чинат околу 75.000 американски долари, тие би можеле да станат нова цел за луѓето кои сакаат брзо да заработат од урнатините на Помпеја.

МАРКЕТИНГ

Спорели на:

About The Author

Во новиот блог пост, PlayStation објави дека планираат да додаде компјутерска поддршка за уредот PSVR2 некаде во 2024 година.

Компанијата соопшти дека „во моментов ја тестираме способноста на игрите на PSVR2 да пристапат до дополнителни игри на компјутер“.

Бидејќи овие планови сè уште се во фаза на тестирање, фановите може да очекуваат поддршката за компјутер да пристигне подоцна во текот на годината.

Сепак, ова е само шпекулација. PlayStation не откри точен датум на објавување. Но, компанијата потврди дека „се надеваме дека ќе ја направиме оваа поддршка достапна во 2024 година“.

PlayStation VR

Уредот PSVR2 првпат беше објавен минатата година, со повеќе од триесет игри на лансирање. Ова вклучуваше тринаесет сосема нови наслови. Сепак, VR просторот продолжува да се шири. PlayStation VR2 сепак би можел да користи поширок избор на игри, а поддршката за компјутер дефинитивно би била голем скок напред.

Фановите веќе шпекулираат за некои од потенцијалните компјутерски игри кои би имале корист од овој пристап. Но, PlayStation не елаборираше колку ќе биде обемна поддршката. Apple Vision Pro објавен претходно овој месец, на различни критики. Некои корисници, меѓу другото, не беа задоволни од неговата тежина.

Значи, PSVR2 веројатно има еден конкурент помалку таму. Иако, сè уште има разговори дека Xbox би можел да инвестира во рачен уред некогаш во иднина. Засега, Мајкрософт неодамна објави дека работи на „моќна“ конзола од следната генерација.

Џим Рајан, кој ќе се повлече од функцијата извршен директор во Sony Interactive Entertainment следниот месец, неодамна ги наведе своите најдобри PlayStation игри од секоја генерација.

Се надеваме дека PSVR2 наскоро ќе има можност да вклучи повеќе свои класици со поддршка за компјутер оваа година.