Nintendo ги запре и затвори YUZU емулаторите

Минатата недела, Nintendo поднесе тужба против Yuzu Емулаторите и компанијата зад нив (Tropic Haze LLC), тврдејќи дека емулаторот Switch „ја олеснува пиратеријата во огромен обем“. Иако сите барања во тужбата не изгледаа како слем забивање, се чинеше дека Nintendo има случај поради тоа колку „корисен“ беше Yuzu во помагањето да се скршат DRM-ите на игрите на Nintend Switch. И покрај тоа што софтверот не ги вклучува официјалните кодови и соросивте на игрите кои што се ексклузиви за Switch, емулаторот има код за да ги користи тие клучеви за да ги дешифрира игрите заштитени со DRM. Понатаму, страниците за помош, серверот Discord и блогот на емулаторот Yuzu беа огромен извор на совети и водичи за тоа како да се здобијат и да се користат сите потребни елементи за дешифрирање и извршување на Switch игрите. Тоа, во очите на адвокатите на Nintendo, беше доволно за да се смета Yuzu, како целина, како нелегална алатка за заобиколување на DRM. Фактот дека програмерите прифатија плаќања за нивната работа преку членство во Patreon, веројатно беше црешата на врвот. Кога се вклучени пари, тоа не мора да прави нешто понезаконско, но секако многу го олеснува барањето за отштета.

Првично се чинеше дека тимот на Yuzu ќе возврати и ќе се бранат, но се чини дека ова беше со цел брзо да се постигне договор надвор од судот со Нинтендо. Во заедничко поднесување со Nintendo, Tropic Haze се согласи да му плати на Nintendo 2,4 милиони долари и во основа да ги исполни сите барања на Nintendo во тужбата. Поднесувањето чека одобрување од судијата. Веб-страницата за емулатор Yuzu, како и github на проектот, сега се неискористени. Колатералната штета на одлуката, емулаторот за цитра за Nintendo 3DS, развиен од истите луѓе, исто така е отстранет…

Сајтот на YUZU доколку го отворите сега
Тужбата

МАРКЕТИНГ

About The Author

Golden Axe, класичната аркадна и конзолна игра од SEGA, добива своја ТВ серија на Comedy Central. Новото анимирано шоу ќе има 10 епизоди.

Актерската екипа за Golden Axe ги вклучува Метју Рис, Дени Пуди, Лијам Мекинтајр, Лиза Гилрој и Карл Тарт. Во шоуто ќе бидат Мајк Мекмахан од Solar Opposites и Џо Чендлер од American Dead извршен продуцент на серијата. Претседателот и извршен директор на SEGA Sammy, Харуки Сатоми, SEGA Corp COO и претседателот Шуџи Уцуми и Тору Накахара, исто така, ќе помогнат во извршниот продуцент на шоуто.

“In a hilarious and loving homage to Sega’s 1989 video game series, Golden Axe follows veteran warriors Ax Battler, Tyris Flare and Gilius Thunderhead as they once again battle to save Yuria from the evil giant Death Adder who just won’t seem to stay dead. Fortunately, this time they have the inexperienced and underprepared Hampton Squib on their side.

As far as the characters go, Rhys will voice Gilius Thunderhead, a battle dwarf with “poor hygiene and a chip on his shoulder.” Pudi voices Hampton Squib, “a naive, inexperienced first time adventurer who has dreamt of questing his entire life.

Gilroy plays Tyris Flare, a battle sorceress who is “deadly in a fight and even deadlier with her sharp wit.” McIntyre plays Ax Battler, a barbarian warrior who abides by a code of honor while also having a “sweet golden retriever demeanor.

Официјалната дескрипција на серијата