Извршниот Директор на Take-Two смета дека игрите треба да се многу поскапи од тоа што се сега

Strauss Zelnick, извршниот директор на Take-Two Interactive, долгогодишниот издавач на серијалот Grand Theft Auto, постојано изјавува дека според него игрите треба да се многу поскапи од тоа што се сега. Моментално ако игрите се 70 евра, он смета дека за поголеми и подолги игри цената треба да е многу поголема. Тој изведе збунувачки алгоритам кој ефикасно ќе ги натера играчите да платат повеќе за подолга игра врз основа на нивната „очекувана забава“.

Едноставно кажано, колку е подолга играта и колку повеќе се очекува да ја играте, толку повеќе да платите за неа.

Можеби е збунувачки концепт вака на хартија, но има смисла… Сакате пример? Колкумина од нас платија 60 долари за Grand Theft Auto 5, за потоа да ја играме играта на циклус од илјадници часа во текот на следната деценија? Тоа е предобра зделка за гејмерите во тој поглед!

Затоа Strauss Zelnick предложи за време на финансискиот повик дека постои јасен монетарен проблем во игрите, при што цените за големите игри се очајно ниски.

In terms of pricing for any entertainment property, basically the algorithm is the value of the expected entertainment usage, which is to say that the per-hour value times the number of expected hours plus the terminal value that’s perceived by the customer in ownership if the title is actually owned, not, say, rented or subscribed to. And you’ll see that that bears out in every kind of entertainment vehicle. By that standard, our frontline prices are still very, very low because we offer many hours of engagement.

Изјава од Strauss Zelnick за Exputer

Ако Zelnick ја примени оваа логика на продажбата на Grand Theft Auto 6 – која ќе биде откриена следниот месец – има голема шанса цената да е 100 евра…

За среќа, Zelnick , исто така, истакна дека издавачите немаат вродена способност да влијаат на препорачаните малопродажни цени, без разлика колку и да сакаат.

МАРКЕТИНГ

Спорели на:

About The Author

Џокерот од Флорида, кој навидум инспирираше лик прикажан во трејлерот за на GTA 6, бара 2 милиони долари од Rockstar Games за неговото искористување, и тоа што му го украле целиот карактер кој што он сам си го градел.

Во видеото објавено на социјалните мрежи, „вистинскиот“ Џокер ги повтори своите размислувања од неговото претходно видео. Тој покажа кон ликот од играта рамо до рамо со негова слика, повторувајќи постојано дека е јасно од кого е инспириран тој лик.

“We gotta talk GTA, or not you guys gotta give me a million or two,” he said in the video.

“Holla at me GTA. Rockstar Entertainment.”

Дури и ако има шанси да добие пари од Rockstar, тоа е многу малку веројатно. Rockstar лесно може да тврди дека ликот во играта е пародија. Има и случај кога актерката Lindsay Lohan се обиде да ги тужи Rockstar, тврдејќи дека ликот на девојка во GTA V се базира на неа.

Тој случај на крајот беше отфрлен откако судијата Eugene Fahey изјави: “„Уметноста и реалниот живот не треба да се споредува. Доколку во игра имаме рендер од некој карактер не значи дека тоа е инспирано од реалниот живот”.

Rockstar не ги коментираше барањата на Џокерот од Флорида, и најверојатно нема да ги коментира во никакво официјално својство… Нормално дека не се будали за да го направат тоа…