Годинава добиваме нова Catan друштвена игра

Студиото CATAN најави нова игра која ќе се фокусира на најраните епохи од човечката историја. Претходно овој месец, CATAN Studios објави тизер за CATAN: Dawn of Humankind. Беа објавени малку информации за играта, но во резимето беше наведено дека играта ќе биде сместена во праисториската ера. „Доживејте ја зората на човештвото, додека го водите патувањето на човечкото семејно стебло од неговите корени во Африка до далечните краишта на земјината топка“, се вели во тизерот за претстојната игра на табла. CATAN: Dawn of Humankind ќе биде објавен во одреден момент во 2022 година. Погледнете подолу за краток тизер од новата игра CATAN.

Првично објавен во 1995 година, КАТАН (или Доселениците на КАТАН како што беше првично насловен) е една од најпопуларните друштвени игри на сите времиња, со продадени над 30 милиони копии. Правилата на играта се релативно едноставни – на почетокот на секој свиок, играчите добиваат различни ресурси врз основа на локацијата на нивните населби и фрлањето на две шестстрани коцки. Тие ресурси потоа се користат за изградба на повеќе населби, патишта или купување дополнителни картички. Вообичаен аспект на играта е размената на ресурси, бидејќи секоја игра обично има редок ресурс одреден по случаен избор врз основа на поставеноста на таблата. Првиот играч кој ќе собере 10 победнички поени победува, а играчите постигнуваат победнички поени со извршување на одредени задачи.

Врз основа на фактот дека CATAN: Dawn of Humankind е сместена во реалниот свет наместо на измислениот остров Катан, се чини дека оваа нова игра е продолжение на линијата игри CATAN Histories. Првата од тие игри – Доселениците на каменото доба – беше објавена во 2002 година и исто така беше сместена во праисториско време, со играчи кои собираа месо, кожи, коски и кремен. Играчката табла на Settlers of the Stone Age исто така користеше мапа инспирирана од модерните континенти, иако ги задржа познатите шестоаголни простори на оригиналната игра CATAN.

Се што треба да знаете за CATAN можат да ви кажат и објаснат другарите од @goblingamesmk – следете ги за се од овој жанр што ве интересира. Доколку сакате да ја играте, но никогаш не сте играле никоја друштвена игра ја имаат и на Македонски, за се да ви биде лесно! 🇲🇰

МАРКЕТИНГ

About The Author

Во новиот блог пост, PlayStation објави дека планираат да додаде компјутерска поддршка за уредот PSVR2 некаде во 2024 година.

Компанијата соопшти дека „во моментов ја тестираме способноста на игрите на PSVR2 да пристапат до дополнителни игри на компјутер“.

Бидејќи овие планови сè уште се во фаза на тестирање, фановите може да очекуваат поддршката за компјутер да пристигне подоцна во текот на годината.

Сепак, ова е само шпекулација. PlayStation не откри точен датум на објавување. Но, компанијата потврди дека „се надеваме дека ќе ја направиме оваа поддршка достапна во 2024 година“.

PlayStation VR

Уредот PSVR2 првпат беше објавен минатата година, со повеќе од триесет игри на лансирање. Ова вклучуваше тринаесет сосема нови наслови. Сепак, VR просторот продолжува да се шири. PlayStation VR2 сепак би можел да користи поширок избор на игри, а поддршката за компјутер дефинитивно би била голем скок напред.

Фановите веќе шпекулираат за некои од потенцијалните компјутерски игри кои би имале корист од овој пристап. Но, PlayStation не елаборираше колку ќе биде обемна поддршката. Apple Vision Pro објавен претходно овој месец, на различни критики. Некои корисници, меѓу другото, не беа задоволни од неговата тежина.

Значи, PSVR2 веројатно има еден конкурент помалку таму. Иако, сè уште има разговори дека Xbox би можел да инвестира во рачен уред некогаш во иднина. Засега, Мајкрософт неодамна објави дека работи на „моќна“ конзола од следната генерација.

Џим Рајан, кој ќе се повлече од функцијата извршен директор во Sony Interactive Entertainment следниот месец, неодамна ги наведе своите најдобри PlayStation игри од секоја генерација.

Се надеваме дека PSVR2 наскоро ќе има можност да вклучи повеќе свои класици со поддршка за компјутер оваа година.