Twitch од сега ќе банира стримери доколку прават дезинформации, и го покажа тоа со што веднаш банираше неколку корисници

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit

Дознаваме дека Twitch сега забранува за дезинформации, со непосредни забрани доделени на големите десничарски стримери на платформата.

Компанијата ги ажурираше условите за користење и упатствата на заедницата за да се фокусира на кој и да смета дека е „штетен со дезинформации“. Twitch издаде соопштение во кое се осврнува на ситуацијата, велејќи дека „ова ажурирање веројатно нема да влијае на вас или на стримерите што ги сакате на Twitch“.

Поаѓајќи од ова, Twitch рече:

„Нашата цел е да им забраниме на поединци чие присуство на интернет е посветено на ширење штетни, лажни информации да користат Twitch“.

Па, како Twitch го проверува она што е дезинформација? Тие очигледно работат со „експерти за дезинформации“ како што е Глобалниот индекс на дезинформации, и ако ги доведувате во прашање претседателските избори во 2020 година во САД, тие исто така работат со избирачки одбори и сертификација од Конгресот.

Додека Twitch сега забранува за дезинформации, тие тврдат дека се фокусираат само на сметки кои „упорно споделуваат“ информации што се „нашироко демантирани и широко споделени“, како и дезинформации што ги сметаат за потенцијално насилни или штетни. Тие се фокусираат само на сметки кои ги прават сите три: истрајност на дезинформации, колку е широко распространета и дали има потенцијално штетни ефекти.

Новите упатства наведуваат конкретни примери за она што тие го сметаат за „дезинформации“. Тие вклучуваат:

  • Дезинформации што ги таргетираат заштитените групи, што е веќе забрането според нашата политика за однесување и вознемирување со омраза
  • Штетни дезинформации за здравјето и широко распространети теории на заговор поврзани со опасни третмани, дезинформации за вакцините COVID-19 и COVID-19
  • Дискусија за третмани за кои се знае дека се штетни без да се забележат опасностите од таквите третмани
  • За СОВИД-19 – и која било друга итна состојба за јавно здравје од меѓународна загриженост (PHEIC) прогласена од СЗО – дезинформации што предизвикуваат непосредна физичка штета или се дел од широк заговор
  • Дезинформации промовирани од мрежи за заговор поврзани со насилство и/или промовирање насилство
  • Граѓански дезинформации што го поткопуваат интегритетот на граѓански или политички процес
  • Промоција на проверливо лажни тврдења поврзани со исходот од целосно проверен политички процес, вклучувајќи местење на избори, манипулација на гласачки ливчиња, пребројување гласови или изборна измама*
  • Во случаи на јавни итни случаи (на пр., шумски пожари, земјотреси, активни пукања), може да дејствуваме и на дезинформации што може да влијаат на јавната безбедност

Речиси веднаш по стапувањето во сила на новата политика, популарните десничарски стримери и инфлуенсери Tore и Zack Paine (водителите на емисијата RedPill78) беа забранети. Сега, кога тие се банирани во суштина од секоја мејнстрим платформа, единственото место каде што можете да ги гледате или слушате е на нивната официјална страница.

МАРКЕТИНГ

Спорели на:

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on pinterest

WP Post Author

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit

PlayStation претстави нов трејлер пред објавувањето на God of War Ragnarök.

Овој трејлер, насловен Myths of Midgard, нуди кратко резиме на епот на God of War од 2018 година. Во него глуми Felicia Day, додека таа ја раскажува досегашната приказна за Кратос и Атреус. Во текот на прераскажувањето, кое изобилува со навистина прекрасни уметнички дела, има и мали „изненадувања“ од Мимир што го знае сето тоа.

Има и нов блог за PlayStation кој ја детализира приказната, иако се разбира сето тоа завршува пред да започне Рагнарок. God of War Ragnarök треба да излезе во среда, 9-ти ноември и за PlayStation 4 и PS5.

Пред ова издание, Sony ги детализираше различните изданија што играчите ќе можат да ги добијат. Ова го вклучува и Jotnar Edition, чија цена е 230 долари. За ова, ќе добиете многу фенси физички предмети и дигитален код за играта – но без диск. Како што, за жал, стана норма, сепак, веќе го искористуваат ентузијазмот на обожавателите за серијата God of War, со ограничено издание на верзии на God of War Ragnarök кои се појавуваат на сајтови како што е eBay за повеќе од двојно повисока цена од малопродажбата.