Пристигнаа номинациите за The Game Awards 2023

Најголемото шоу за прогласување на најдобрите игри во годината ќе се случи на 7 декември, и денес The Game Awards 2023 ги објавија номинираните за сите категории!

Од игра на годината до најдобра еСпорт игра, има над 30 категории кои ќе бидат избрани од комбинирана мешавина на гласови од навивачите (10%) и избрано жири (90%).

Целосната листа на номинирани може да ја видите подолу. Не заборавајте да ги споделите со нас вашите размислувања во коментарите на нашите социјални мрежи!

The Game Awards 2023 Номинации

Game of the Year

 • Alan Wake 2
 • Baldur’s Gate 3
 • Marvel’s Spider-Man 2
 • Resident Evil 4
 • Super Mario Bros. Wonder
 • The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Best Game Direction

 • Alan Wake 2
 • Baldur’s Game 3
 • Marvel’s Spider-Man 2
 • Super Mario Bros. Wonder
 • The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Best Narrative

 • Alan Wake 2
 • Baldur’s Game 3
 • Cyberpunk 2077: Phantom Liberty
 • Final Fantasy XVI
 • Marvel’s Spider-Man 2

Best Art Direction

 • Alan Wake 2
 • Hi-Fi Rush
 • Lies of P
 • Super Mario Bros. Wonder
 • The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Best Score and Music

 • Alan Wake 2
 • Baldur’s Gate 3
 • Final Fantasy XVI
 • Hi-Fi Rush
 • Zelda: Tears of the Kingdom

Best Audio Design

 • Alan Wake 2
 • Dead Space
 • Hi-Fi Rush
 • Marvel’s Spider-Man 2
 • Resident Evil 4

Best Performance

 • Ben Starr
 • Cameron Monaghan
 • Idris Elba
 • Melanie Liburd
 • Neil Newbon
 • Yuri Lowenthal

Innovation in Accessibility

 • Diable IV
 • Forza Motorsport
 • Hi-Fi Rush
 • Marvel’s Spider-Man 2
 • Mortal Kombat 1
 • Street Fighter 6

Games for Impact

 • A Space for the Unbound
 • Chants of Sennaar
 • Goodbye Volcano High
 • Tchia
 • Terra Nil
 • Venba

Best Ongoing Game

 • Apex Legends
 • Cyberpunk 2077
 • Final Fantasy XIV
 • Fortnite
 • Genshin Impact

Best Community Support

 • Baldur’s Gate 3
 • Cyberpunk 2077
 • Destiny 2
 • Final Fantasy XIV
 • No Man’s Sky

Best Independent Game

 • Cocoon
 • Dave the Diver
 • Dredge
 • Sea of Stars
 • Viewfinder

Best Debut Indie Game

 • Cocoon
 • Dredge
 • Pizza Tower
 • Venba
 • Viewfinder

Best Mobile Game

 • Final Fantasy VII: Ever Crisis
 • Hello Kitty Island Adventure
 • Honkai: Star Rail
 • Monster Hunter Now
 • Terra Nil

Best VR/AR Game

 • Gran Turismo 7
 • Horizon Call of the Mountain
 • Humanity
 • Resident Evil Village VR Mode
 • Synapse

Best Action Game

 • Armored Core VI
 • Dead Island 2
 • Ghostrunner 2
 • Hi-Fi Rush
 • Remnant 2

Best Action/Adventure Game

 • Alan Wake 2
 • Marvel’s Spider-Man 2
 • Resident Evil 4
 • Star Wars Jedi: Survivor
 • Zelda: Tears of the Kingdom

Best RPG

 • Baldur’s Gate 3
 • Final Fantasy XVI
 • Lies of P
 • Sea of Stars
 • Starfield

Best Fighting Game

 • God of Rock
 • Mortal Kombat 1
 • Nickelodeon All-Star Brawl 2
 • Pocket Bravery
 • Street Fighter 6

Best Family Game

 • Disney Illusion Island
 • Party Animals
 • Pikmin 4
 • Sonic Superstars
 • Super Mario Bros. Wonder

Best Sim/Strategy Game

 • Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp
 • Cities: Skylines 2
 • Company of Heroes 3
 • Fire Emblem Engage
 • Pikmin

Best Sports/Racing Game

 • EA Sports FC 24
 • F1 23
 • Forza Motorsport
 • Hot Wheels Unleashed 2: Turbocharged
 • The Crew Motorfest

Best Multiplayer Game

 • Baldur’s Gate 3
 • Diablo IV
 • Party Animals
 • Street Fighter 6
 • Super Mario Bros. Wonder

Best Adaptation

 • Castlevania: Nocturne
 • Gran Turismo
 • The Last of Us
 • The Super Mario Bros. Movie
 • Twisted Metal

Most Anticipated Game

 • Final Fantasy VII Rebirth
 • Hades II
 • Like A Dragon: Infinite Wealth
 • Star Wars Outlaws
 • Tekken 8

Content Creator of the Year

Best Esports Game

 • Counter-Strike 2
 • DOTA 2
 • League of Legends
 • PUBG Mobile
 • Valorant

Best Esports Athlete

 • Faker
 • Zywoo
 • Demon1
 • Hydra
 • Rule
 • Imperialhal

Best Esports Team

 • Evil Geniuses
 • Fnatic
 • Gaimin Gladiators
 • JD Gaming
 • Team Vitality

Best Esports Coach

 • Potter
 • Zonic
 • Gunba
 • XTQZZZ
 • Homme

Best Esports Event

 • 2023 League of Legends World Championship
 • Blast.TV Paris Major 2023
 • EVO 2023
 • The International 2023
 • Valorant Championships 2023

МАРКЕТИНГ

Спорели на:

About The Author

Џокерот од Флорида, кој навидум инспирираше лик прикажан во трејлерот за на GTA 6, бара 2 милиони долари од Rockstar Games за неговото искористување, и тоа што му го украле целиот карактер кој што он сам си го градел.

Во видеото објавено на социјалните мрежи, „вистинскиот“ Џокер ги повтори своите размислувања од неговото претходно видео. Тој покажа кон ликот од играта рамо до рамо со негова слика, повторувајќи постојано дека е јасно од кого е инспириран тој лик.

“We gotta talk GTA, or not you guys gotta give me a million or two,” he said in the video.

“Holla at me GTA. Rockstar Entertainment.”

Дури и ако има шанси да добие пари од Rockstar, тоа е многу малку веројатно. Rockstar лесно може да тврди дека ликот во играта е пародија. Има и случај кога актерката Lindsay Lohan се обиде да ги тужи Rockstar, тврдејќи дека ликот на девојка во GTA V се базира на неа.

Тој случај на крајот беше отфрлен откако судијата Eugene Fahey изјави: “„Уметноста и реалниот живот не треба да се споредува. Доколку во игра имаме рендер од некој карактер не значи дека тоа е инспирано од реалниот живот”.

Rockstar не ги коментираше барањата на Џокерот од Флорида, и најверојатно нема да ги коментира во никакво официјално својство… Нормално дека не се будали за да го направат тоа…