Cortana си заминува, Windows 11 добива AI Асистент

На настанот Build Microsoft објави дека новиот асистент за вештачка интелигенција наречен “Copilot” и доаѓа во преглед верзијата на Windows 11 во јуни. Не знаеме дали воведувањето на Copilot како „личен асистент“ на целиот Windows значи дека она што останало од Cortana ќе биде препишано, но може и да биде, бидејќи Copilot ја служи истата функција, но со ултра нагласената вештачка интелигенција обезбедена со генеративен јазичен модел. Copilot може да одговара на прашања во врска со функциите на Windows, да предлага плејлисти на Spotify, да ја сумира содржината на документите и да дејствува на барања како „Дали можеш да го испратиш ова лого до дизајнерскиот тим во Teams?“.

Последната задача, која се појавува во видео демонстрацијата погоре, можеше да се постигне со отворање на Teams и влечење на сликата таму, но претпоставувам дека поентата беше да се покаже способноста на Copilot да обработува барања за природен јазик, а не да демонстрира ефикасна употреба на PC.

Видеото на Microsoft не е ни приближно забавно за гледање како денешната демонстрација на Adobe Photoshop AI, но ако пишувате „покажи ми ги поставките за мрежниот адаптер“ всушност ме носи до поставките на мрежниот адаптер без да ме натера да талкам низ бесниот модерен контролен панел обидувајќи се за да се сетам кое копче оди таму.

“Just like you would with Bing Chat, you can ask Windows Copilot a range of questions from simple to complex,” wrote Windows head Panos Panay in a blog post today. “If I want to call my family in Cyprus, I can quickly check the local time to make sure I’m not waking them up in the middle of the night. If I want to plan a trip to visit them in Cyprus, I can ask Windows Copilot to find my family flights and accommodations for mid-winter break.” 

Изјава од Panos Panay, Chief Product Officer at Microsoft

Panay имаше и други вести поврзани со вештачката интелигенција да сподели денес: нови функции за развој на вештачка интелигенција во Windows 11 и посебен дел за алатки за вештачка интелигенција на Microsoft Store, каде што вештачката интелигенција исто така ќе се користи за генерирање резимеа на прегледи од корисниците.

“We are making it faster and easier for customers to scan reviews for apps by using the power of AI to compile thousands of reviews into a simple summary, enabling customers to discover new content with ease.

Panos Panay

Не е голем скок да се запрашаме дали на крајот ќе видиме генеративна вештачка интелигенција користена на сличен начин во продавниците како Steam, каде игрите можат да соберат десетици илјади прегледи од корисниците – Valve сака да обработува и презентира малку податоци. Ако не Steam, сигурен сум дека вештачката интелигенција ќе биде речиси насекаде на интернет за не премногу долго. Microsoft е само една од многуте компании кои брзаат да внесат генеративни модели на вештачка интелигенција во своите производи, дури и кога регулаторите, истражувачите и претприемачите (без оглед на нивните причини) се грижат за брзината со која се применува.

Една од многуте грижи е навиката на големите јазични модели како ChatGPT да им кажуваат на корисниците фабрикувани информации. Веројатно Microsoft е уверен во способноста на Copilot да дава точни одговори, но ние дефинитивно не треба да бидеме – не е како другите алатки за вештачка интелигенција да се внимателно усовршени пред да излезат на пазарот.

МАРКЕТИНГ

About The Author

Сакате вашата игра да биде прикажана за време на Gamescom Opening Night Live (ONL)? Тоа може лесно да се договори и направи, и почетната цена запонува од $288.000 па се нагоре.

Оваа информација за првпат беше фатена од TechRaptor, и многу медиуми брзо ја пренесоа веста. Тоа е максималната цена и доаѓа со место од 120 секунди на емитувањето. Сакате помалку време, тоа е малку поевтино, но не многу. Погодок од 90 секунди чини 234.000 долари, 60 секунди околу 179.600 долари, и 30 секунди ќе ви одземат приближно 125.000 долари.

Ако не сакате да потрошите толку многу на отварањето, можете да ја добиете вашата игра на пред-шоуто. Сепак, сè уште е прилично скапо. За хит од 120 секунди на предшоуто, чини приближно 144.226 долари. За 90 секунди, ќе чини околу 117.000 долари, 60 секунди околу 90.000 долари, и за само 30 секунди, сè уште е 62.500 долари.

Сепак, и покрај високата цена, студијата не се чинеше дека се исклучени бидејќи местата на главната емисија од Gamescom ONL се распродадени. Сепак, сè уште можете да резервирате за пред-шоуто.

И иако за некои може да биде изненадување, овие цени не се ништо ново. За Summer Game Fest оваа година, наводно чинел 250.000 долари за само една минута. Ако сакавте повеќе време, на пример 2,5 минути, гледавте да потрошите над 500.000 долари.

Не се верува дека секој натпревар треба да се плати. Бидејќи некои од помалите инди игри што се прикажуваат за време на овие преноси веројатно немаат буџет да си дозволат толку голема цена. Сепак, сè уште е нешто да се видат цените поврзани со вакво шоу.

GG LFM

W00t w00t? GG ис лукинг фор мор!​
Стани дел од тимот на GG.MK!

GG ЛОВЦИ НА ТРОФЕИ

покажете го пленот

Претплати се на нашата мејлинг листа

Нема спам, нема замарање!
Само гејминг!