Нова Dune игра ставена на Kickstarter

Започна Kickstarter капања за новата Dune: War for Arrakis. Новата Друштвена Игра, дизајнирана од дизајнерите на War of the Ring, Marco Maggi и Francesco Nepitello, е игра со 2 до 4 играчи што ги спротивставува силите на House Harkonnen против Paul Atreides и неговата армија од герилски борци Фремен. Како и War for the Ring, Dune: War for Arrakis има асиметрична игра – страната на Harkonnen се обидува целосно да ги избрише силите на Fremen со уништување на нивните Sietches. Во меѓувреме, страната на Atreides се обидува да заврши скриена цел, која може да ја заврши со освојување поени на три различни патеки, со што ќе го зацементира подемот на Atreides на власт.

Додека играчите ќе ги маневрираат своите сили низ пустината Arrakis ширум планетата, ликовите од романите на DUNE ќе се појавуваат како водачи, обезбедувајќи бонуси за борба кога се користат. Неколку ликови ќе „еволуираат“ со текот на времето (и Paul и Jessica ќе имаат повеќе минијатури), додека другите ликови ќе се појавуваат само на дел од играта кога ќе се случат одредени настани. Играчите, исто така, ќе треба да се справат со трајната закана од Sandworms, со тоа што Fremen ќе можат да повикаат Sandworm и да го искористат за да ги извадат силите Harkonnen.

Ќе забележиме дека War of the Ring е една од највисоко оценетите игри на сите времиња на BoardGameGeek и дека Dune: War for Arrakis се чини дека користи дел од механиката од таа игра, но со карактеристична тема Dune.

Поддржувачите на Kickstarter ќе добијат копија од играта со залог од 110 долари, иако трошоците за испорака ќе се применат посебно. Заклучно со пресот, Kickstarter собра над 200.000 долари, што е двојно повеќе од неговата првична цел од 100.000 долари.

МАРКЕТИНГ

About The Author

Во новиот блог пост, PlayStation објави дека планираат да додаде компјутерска поддршка за уредот PSVR2 некаде во 2024 година.

Компанијата соопшти дека „во моментов ја тестираме способноста на игрите на PSVR2 да пристапат до дополнителни игри на компјутер“.

Бидејќи овие планови сè уште се во фаза на тестирање, фановите може да очекуваат поддршката за компјутер да пристигне подоцна во текот на годината.

Сепак, ова е само шпекулација. PlayStation не откри точен датум на објавување. Но, компанијата потврди дека „се надеваме дека ќе ја направиме оваа поддршка достапна во 2024 година“.

PlayStation VR

Уредот PSVR2 првпат беше објавен минатата година, со повеќе од триесет игри на лансирање. Ова вклучуваше тринаесет сосема нови наслови. Сепак, VR просторот продолжува да се шири. PlayStation VR2 сепак би можел да користи поширок избор на игри, а поддршката за компјутер дефинитивно би била голем скок напред.

Фановите веќе шпекулираат за некои од потенцијалните компјутерски игри кои би имале корист од овој пристап. Но, PlayStation не елаборираше колку ќе биде обемна поддршката. Apple Vision Pro објавен претходно овој месец, на различни критики. Некои корисници, меѓу другото, не беа задоволни од неговата тежина.

Значи, PSVR2 веројатно има еден конкурент помалку таму. Иако, сè уште има разговори дека Xbox би можел да инвестира во рачен уред некогаш во иднина. Засега, Мајкрософт неодамна објави дека работи на „моќна“ конзола од следната генерација.

Џим Рајан, кој ќе се повлече од функцијата извршен директор во Sony Interactive Entertainment следниот месец, неодамна ги наведе своите најдобри PlayStation игри од секоја генерација.

Се надеваме дека PSVR2 наскоро ќе има можност да вклучи повеќе свои класици со поддршка за компјутер оваа година.