Интервју

Македонското инди студио MystiveDev

Здраво дечки. MystiveDev e малечко инди студио кое (моментално) се состои од двајца членови – Боби Мојсовски и Жанко Мојсовски. Студиото беше “официјално“ формирано пред три години со почетокот на изработка на првата видео игра – Mirror Forge. Кога би зборувале генерално за почетоците, ќе треба да се навратиме некои 8 – 9 години наназад.

Прочитај повеќе
Интервју

ИНТЕРВЈУ: Dark-1 на PAX West 2023 со Скопје

Интервју со Кристијан Трајковски од Dark-1 | Во соработка со Асоцијација на Македонската индустрија за видео игри MGI Dark-1 е една од ретките инди компании во Македонија која опстојува повеќе од 10 години. Полека, без труби и фанфари, но со константно темпо момицте влегуваа во гејм дев сферата. На почетокот со мали игри кои практично

Прочитај повеќе
Колумна Интервју

Медиумската Култура претставена во Игри од страна на Студенте на ФИНКИ

Во дигиталната ера, медиумската култура се уште стои како сложено нешто со самата структура на современото општество. Како што поминуваме низ 21-от век, длабокото влијание на медиумите врз секој аспект од нашите животи е нешто од кое што не може ни да се криеме ни да бегаме, со тоа ние ги обликуваме нашите ставови. Од

Прочитај повеќе
Интервју

Интервју со Виктор Главиновски – “Првиот Mobile Suit Gundam Mecha Hub во Македонија – Japan.net.mk”

Внимание Gundam Гик Фанатици од Македонија! Подгответе се за возбудлив настан кој ќе ве пренесе директно во светот на Mobile Suit Gundam. Mobile Suit Gundam Mecha Hub доаѓа во Скопје, нудејќи имерзивно искуство кое ќе ве претстави на овој култен аниме серијал како никогаш до сега! Без разлика дали сте долго време фанови или воопшто

Прочитај повеќе