Интервју

Интервју со Џијан Емин

Џијан Емин е музички уметник, чие име се асоцира со високо квалитетни музички изведби и иновативни проекти. Познат како бивш член на групата “Архангел”, тој се истакна како диригент на Македонска филхармонија во различни проекти, вклучувајќи ги масовните концерти “Скопје за Боуви” и “Пинк Флојд” во Градскиот парк. Неговата посветеност кон музиката го водела да

Прочитај повеќе
Интервју

Интервју со Дебелиот Крај

Ново Throwback GGMK Thursday кое што овој пат е многу повеќе хумористично! Едно од најталентираното дуо во Македонија, Симе и Наско успеваа да донесат осмех на сите без капка пот! Нивната песна “CENA” се уште живее во главите на многумина македонци уште и ден денеска. Погледнете го нивното гостување во нашиот подкаст! Нормално се работи

Прочитај повеќе
Интервју

Интервју со Јанко “Јади Бурек” Илковски

Со две раце, доколку можеме и повеќе, потпишување дека Јанко Илковски е една од главните причини за која што денес постои поимот Гејминг во Македонија! Без сите тие емисии кои што Јанко ги правеше на радио а после и на телевизија, луѓето многу потешко ќе дознаваа за игрите, ќе имаа игри за играње и многу

Прочитај повеќе
Интервју

Интервју со DJ Гоце САФ

Не знам за вас, но јас Сакам Афро Фризура! Како што јас сакам таква фризура, многу одамна сакаше и еден од најдобрите, односно културно е да се каже Најдобриот DJ од Македонија – Гоце Саф! Нешто што можеби некои не го знаат за Гоце е тоа што он е огромен гик и гејмер! Нормално поради

Прочитај повеќе
Интервју

Интервју со Марко Марковиќ – GP

Во далечната 2016 година кога нашиот “GG.MK Подкаст” ја започнуваше величествената трета сезона, на гости го имавме најголемиот Македонски Јутубер кој што се уште го држи рекордот на нашата сцена! Величествениот Марко Марковиќ – GP кој што направи пример за што значи да се биде Јутубер во Македонија уште тогаш ги кажа работите кои што

Прочитај повеќе
Интервју

Интервју со Michał Słapa: Во CD Projekt Red ги поминав моите најтешки и најлоши 10 години како Гејм Дизајнер

Благодарение на Македонска Асоцијација за Развивање Игри (МАГДА) имав можност да присуствувам на една од најголемите Конвенции и Конференции во Европа – Game Industry Conference (GIC) која се одржува секоја година во Познан, Полска на почетоците од месец октомври. Секоја година настанот станува се поголем и поголем, и после Ковид пандемијата луѓе со нетрпение чекаат

Прочитај повеќе
Интервју

Интервју со Ведран Андонов – Македонскиот претставник на Европското Првенство во “Catan”

Најголемата продавница за Друштвени Игри и секаков вид на производи од делот на Поп Културата “Гоблин Друштвени Игри” на 20ти август оваа година го одржаа првото офицјиално државно првенствно во најголемата Друштвена Игра “Катан“. Тоа државно првенство беше организирано благодарение на тоа што ќе се одреди најдобриот играч во “Катан” од Македонија кој ќе ја

Прочитај повеќе
Интервју

Интервју со Милош Хетлеровиќ од Ebb Software: Scorn испадна хит поради тоа што сме мал тим со големи идеи!

Благодарение на Македонска Асоцијација за Развивање Игри (МАГДА) имав можност да присуствувам на една од најголемите Конвенции и Конференции во Европа – Game Industry Conference (GIC) која се одржува секоја година во Познан, Полска на почетоците од месец октомври. Секоја година настанот станува се поголем и поголем, и после Ковид пандемијата луѓе со нетрпение чекаат

Прочитај повеќе
Интервју

Интервју со Patrick Liu: Со моето 20 годишно искуство во DICE, Mojang, King, Rovio, Spotify и Fast Travel Games тврдам дека Шведска е Земјата на Гејм Дизајнот!

Благодарение на Македонска Асоцијација за Развивање Игри (МАГДА) имав можност да присуствувам на една од најголемите Конвенции и Конференции во Европа – Game Industry Conference (GIC) која се одржува секоја година во Познан, Полска на почетоците од месец октомври. Секоја година настанот станува се поголем и поголем, и после Ковид пандемијата луѓе со нетрпение чекаат

Прочитај повеќе
Интервју

Македонското инди студио MystiveDev

Здраво дечки. MystiveDev e малечко инди студио кое (моментално) се состои од двајца членови – Боби Мојсовски и Жанко Мојсовски. Студиото беше “официјално“ формирано пред три години со почетокот на изработка на првата видео игра – Mirror Forge. Кога би зборувале генерално за почетоците, ќе треба да се навратиме некои 8 – 9 години наназад.

Прочитај повеќе