Извршниот директор на OpenAI – Sam Altman е отпуштен: Компанијата „повеќе нема доверба во неговата способност да продолжи да води“

Креаторите на ChatGPT OpenAI објави дека Сем Алтман е тргнат од функцијата главен извршен директор на компанијата и како член на нејзиниот одбор на директори. Целосно е избркан од компанијата. Алтман беше заменет со главниот технолошки директор на OpenAI, Мира Мурати, која ќе ја извршува функцијата привремен извршен директор додека не се најде постојана замена.

Причината за ненадејното заминување на Алтман не беше откриена, но објавата на OpenAI сугерира дека, од гледна точка на одборот, се случила некаква несоодветност.

“Mr. Altman’s departure follows a deliberative review process by the board, which concluded that he was not consistently candid in his communications with the board, hindering its ability to exercise its responsibilities. The board no longer has confidence in his ability to continue leading OpenAI.”

Изјава за Медиумите

Одборот на директори на OpenAI изрази благодарност за „многу придонеси на Алтман за основањето и растот на OpenAI“ во изјавата, но рече дека „лидерството е неопходно додека одиме напред“.

Ненадејното отстранување на Алтман е вистински шок. Заедно со тоа што беше главен извршен директор на OpenAI, тој беше и јавно лице на компанијата: тој се појавуваше на различни конференции поврзани со вештачката интелигенција (вклучувајќи го и DevDay на OpenAI пред само неколку недели), а во мај сведочеше пред Конгресот на САД, прашувајќи за создавање на нова владина агенција која ќе го регулира развојот на вештачката интелигенција. Претходно оваа недела, Алтман на Твитер објави дека OpenAI „го паузира пријавувањето на ChatGPT Plus“, бидејќи побарувачката за услугата го надминала нејзиниот капацитет.

Но, тој, исто така, претседаваше со период на големи финансиски загуби на OpenAI, и иако тоа е тешко неочекувано од новите, врвни технолошки компании, тоа веројатно не му направи никаква услуга. Набргу откако веста за неговото отпуштање излезе во јавноста, Алтман објави кратка изјава на Твитер, иако не понуди увид во причината зад тоа.

Без оглед на причината, промената на Алтман беше дочекана со шок и шпекулации на социјалните мрежи, и одредено незадоволство од нејасната природа на изјавата на компанијата. Како што рече корисникот на Твитер, Џефри Милер, „Ако вашата објава за промена на раководството на компанијата остави милиони луѓе да се запрашаат дали тоа го зголемува или намалува краткорочниот ризик од човечко истребување, вашата компанија треба да размисли повеќе од само повисокото раководство“.

МАРКЕТИНГ

Спорели на:

About The Author

Се појавија нови протекувања на кои се прикажани видео снимки од некои возила кои доаѓаат до Helldivers 2. Претходно оваа недела се појави протекување во кое беа прикажани машини кои доаѓаат во играта, кои се чини дека се дел од содржина која треба да дојде наскоро. Новото видео, објавено од GameOverDeo на YouTube, покажува нови возила, оружје и механизми со поголеми детали.

Разбирливо е дека, заедницата го спореди ова возило со возилото Warthog од Halo, кое се контролира како еден играч го вози, а друг пука со горната пушка. Во меѓувреме, други снимки ги прикажуваат механизмите во акција. Во моментов не е јасно кога новото ажурирање ќе дојде на играта, но еден член од студиото во несогласувањето на играта изјави дека механизмите биле „добро да почкаат некое време“, што сугерира дека тие би можеле да дојдат порано отколку подоцна.