Sony го прекина производството на PSVR 2 поради слаба продажба

Во неодамнешниот извештај, се декларира дека Sony го паузира производството на уредот PSVR2 додека не „се продадат сите уреди кои што си стојат“. Оваа вест доаѓа во време на пад на продажбата што се појави поради недостаток на содржина компатибилна со уредот. Во извештајот објавен од Блумберг, се покажа како PSVR2 е во постојан пад откако беше објавен во 2023 година, кој беше надминат од уредот META Quest VR.

Што понатака?

Уредот PSVR2 на Sony страда на пазарот кој сè уште се обидува да ја усоврши VR технологијата – и има голема конкуренција. Има очекувања дека пазарот на VR ќе расте во наредните години, но PSVR2 малку заостанува. Во написот на Блумберг, цитат преземен од Јиџија Жаи, аналитичар на Macquarie, гласи:

The high price of VR hardware acts as the main hurdle for its expansion. Currently, there are limited games that support VR devices, and that will also lead to lack of motivation for players to purchase VR hardware. This limited content also has a reason – the development cost for VR games is substantially higher than normal titles.

Тоа е секако висока цена што го блокира пристапот до VR технологијата за повеќето корисници. Неодамнешното лансирање на уредот на Vision Pro на Apple беше исмејувано од потрошувачите кога беше откриено дека уредот доаѓа со цена од 3499 долари. Тоа е многу подалеку од цената од 550 долари поврзана со PSVR2, но тоа е повеќе од цената на сосема нова конзола за PlayStation 5, што ги прави потрошувачите да се тресеат на колена во повеќето случаи.

Шест недели по лансирањето, Sony објави дека PSVR2 продаде речиси 600.000 единици. Аналитичарите сугерираат дека продаде нешто повеќе од еден милион единици во првата година. Минатиот декември, шефот на глобалниот бизнис на SIE, Ерик Лемпел, изјави за Financial Times дека PSVR2 е „малку предизвикувачка категорија во моментов“, додавајќи дека мислел дека „генерално има поголеми очекувања за тоа што ќе направи VR за игрите“. Се чини дека PSVR 2 се продаваше слабо за време на празничната сезона во 2023 година. RoadToVR ја следеше продажбата на Амазон на Meta Quest 2 и 3 во споредба со PSVR2 за време на празничната сезона и откри дека слушалките на Meta значително ги надминуваат продадените PSVR2.

МАРКЕТИНГ

Спорели на:

About The Author

По долгогодишни барања од фановите, PlayStation објави дека конечно ќе ги донесе трофеите на ПЦ. Бидејќи PlayStation продолжи да ја продлабочува својата поддршка за платформата за PC со нови изданија на игри, фановите почнаа да сакаат да видат дополнителни елементи и функции што се гледаат на PS5 и PS4. Сега, веројатно најголемата таква карактеристика, Трофеи, конечно треба да се појави на компјутер со следното издание на PlayStation за хардверот.

Ловците ги острат нивните контролери

По ексклузивниот извештај на TrueTrophies дека Sony тестира трофеи за PlayStation PC уште во 2023 година, воодушевени сме што можеме да кажеме дека трофеите на PlayStation PC конечно се потврдени за лансирање во мај 2024 година. Плус, сето тоа започнува со една од најдобрите игри за PS5 на компјутер што добива поддршка за трофеи при лансирањето!

Објавено преку блогот за PlayStation, трофеите за PlayStation PC ќе бидат пуштени во четврток, 16 мај 2024 година, заедно со издавањето на Ghost of Tsushima Director’s Cut за компјутер. Ова значи дека на PC за првпат ќе има отклучување на Платинум трофеј. Новата трофејна компатибилност на компјутер, исто така, ќе биде лансирана заедно со новото преклопување на PlayStation/PC, кое исто така ќе ви овозможи да ги префрлите списокот на пријатели и поставките на профилот на PSN од PS5 и PS4.

Корисниците на PC ќе треба да се најават на нивните PSN акаунти додека играат игри на компјутер компатибилни со трофеи за да добиваат трофеи. Тоа ќе им овозможи и пристап до нивниот PSN.

Исто така, не е потврдено дали претходно објавените игри за PC PlayStation ќе добиваат поддршка за трофеи или дали сите PlayStation PC игри ќе добиваат поддршка за трофеи понатаму. Безбедно е да се претпостави дека игрите како God of War Ragnarok и Marvel’s Spider-Man 2 ќе добијат поддршка за трофејот за PlayStation PC кога на крајот ќе бидат лансирани на платформата. Сепак, останува нејасно дали игрите како Horizon Forbidden West или Ratchet и Clank Rift Apart ќе го следат примерот.