PlayStation 5 Pro пристигнува наскоро! Се што треба да знаете за новата конзола

Официјално се случи протекување на PlayStation 5 Pro кое што се потврди дека е вистинско и дека конзолата ќе има големи промени во хардвер и треба да пристигне некаде пред крајот на 2024 година. Медиумот Insider Gaming збореше со изворот кои што сакале да останат анонимни бидејќи не биле овластени да зборуваат за плановите на компанијата, и потврдуваат дека YouTube каналот Moore’s Law is Dead е реална, и покрај критиките на објавувачот и протечените спецификации.

На почетокот на 2023 година, преку медиумот Key to Gaming беше најавено дека PS5 Pro е под кодното име „Trinity“ и ќе таргетира подобрени и конзистентни FPS со резолуција 4K (4K120FPS), нов „режим на перформанси“ за резолуција 8K и подобрен RayTracing. Дополнително, беше објавено дека Trinity ќе има 30 WGP и 18000mts меморија.

Денес беше потврдено дека новиот харвер кој што ќе го има новата конзола се следниве:

  • Рендерирање 45% побрзо од PS5
  • 2-3x Ray-tracing (x4 некогаш)
  • 33.5 Teraflops
  • PSSR (PlayStation Spectral Super Resolution Upscaling)
  • Подршка за 8K резолуција во SDK случаеви
  • Прилагодена архитектура за машинско учење
  • AI Accelerator, подржува 300 TOPS на 8 bit computation / 67 TFLOPS of 16-bit floating point

Медиумот Insider Gaming исто така сподели документација од порталот за програмери дека Devkits се достапни за студиа од First-Party од септември 2023 година, Third-Party од јануари 2024 година и од пролет 2024 година ќе бидат достапни и тест уреди кои ќе бидат идентични со финалниот производ. Спремајте се!!!

МАРКЕТИНГ

About The Author

По долгогодишни барања од фановите, PlayStation објави дека конечно ќе ги донесе трофеите на ПЦ. Бидејќи PlayStation продолжи да ја продлабочува својата поддршка за платформата за PC со нови изданија на игри, фановите почнаа да сакаат да видат дополнителни елементи и функции што се гледаат на PS5 и PS4. Сега, веројатно најголемата таква карактеристика, Трофеи, конечно треба да се појави на компјутер со следното издание на PlayStation за хардверот.

Ловците ги острат нивните контролери

По ексклузивниот извештај на TrueTrophies дека Sony тестира трофеи за PlayStation PC уште во 2023 година, воодушевени сме што можеме да кажеме дека трофеите на PlayStation PC конечно се потврдени за лансирање во мај 2024 година. Плус, сето тоа започнува со една од најдобрите игри за PS5 на компјутер што добива поддршка за трофеи при лансирањето!

Објавено преку блогот за PlayStation, трофеите за PlayStation PC ќе бидат пуштени во четврток, 16 мај 2024 година, заедно со издавањето на Ghost of Tsushima Director’s Cut за компјутер. Ова значи дека на PC за првпат ќе има отклучување на Платинум трофеј. Новата трофејна компатибилност на компјутер, исто така, ќе биде лансирана заедно со новото преклопување на PlayStation/PC, кое исто така ќе ви овозможи да ги префрлите списокот на пријатели и поставките на профилот на PSN од PS5 и PS4.

Корисниците на PC ќе треба да се најават на нивните PSN акаунти додека играат игри на компјутер компатибилни со трофеи за да добиваат трофеи. Тоа ќе им овозможи и пристап до нивниот PSN.

Исто така, не е потврдено дали претходно објавените игри за PC PlayStation ќе добиваат поддршка за трофеи или дали сите PlayStation PC игри ќе добиваат поддршка за трофеи понатаму. Безбедно е да се претпостави дека игрите како God of War Ragnarok и Marvel’s Spider-Man 2 ќе добијат поддршка за трофејот за PlayStation PC кога на крајот ќе бидат лансирани на платформата. Сепак, останува нејасно дали игрите како Horizon Forbidden West или Ratchet и Clank Rift Apart ќе го следат примерот.