Disney купија акции во вредност од $1.5 Милијарди во Epic Games за правење Универзум во Fortnite

Disney и Epic Games се здружуваат со тоа што гигантот кој го доминира светот веќе еден век купи акции во вредност од $1.5 Милијарди, со главна причина – Правење на Нов и Голем универзум во Fortnite. Покрај инвестицијата, и Disney и Epic Games објавија дека двете компании ќе „соработуваат на целосно нов универзум на игри и забава што дополнително ќе го прошири досегот на саканите приказни и искуства на Дизни“.

Веста беше објавена како дел од новиот извештај за заработката на Дизни во првиот квартал за 2024 година.

“Our exciting new relationship with Epic Games will bring together Disney’s beloved brands and franchises with the hugely popular Fortnite in a transformational new games and entertainment universe. This marks Disney’s biggest entry ever into the world of games and offers significant opportunities for growth and expansion. We can’t wait for fans to experience the Disney stories and worlds they love in groundbreaking new ways.”

Изјава од Извршниот Директор на The Walt Disney Company – Роберт А. Ајгер

Извршниот директор и основач на Epic Games, Тим Свини, додаде:

“Disney was one of the first companies to believe in the potential of bringing their worlds together with ours in Fortnite, and they use Unreal Engine across their portfolio. Now we’re collaborating on something entirely new to build a persistent, open and interoperable ecosystem that will bring together the Disney and Fortnite communities.”

Партнерството кое се случува гласи дека Дизни, ќе гледаат не само да ставаат нов контект во Fortnite, туку ќе им понуди начини на играчите да „играат, гледаат, купуваат и се занимаваат со содржини, ликови и приказни од Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, Avatar. и повеќе.”

Не беа објавени други детали за претстојниот(и) проект(и), ниту пак имаше индикации кога ќе пристигне. Дизни вели дека овој потфат, сепак, ќе биде повеќегодишен проект.

МАРКЕТИНГ

About The Author

Се појавија нови протекувања на кои се прикажани видео снимки од некои возила кои доаѓаат до Helldivers 2. Претходно оваа недела се појави протекување во кое беа прикажани машини кои доаѓаат во играта, кои се чини дека се дел од содржина која треба да дојде наскоро. Новото видео, објавено од GameOverDeo на YouTube, покажува нови возила, оружје и механизми со поголеми детали.

Разбирливо е дека, заедницата го спореди ова возило со возилото Warthog од Halo, кое се контролира како еден играч го вози, а друг пука со горната пушка. Во меѓувреме, други снимки ги прикажуваат механизмите во акција. Во моментов не е јасно кога новото ажурирање ќе дојде на играта, но еден член од студиото во несогласувањето на играта изјави дека механизмите биле „добро да почкаат некое време“, што сугерира дека тие би можеле да дојдат порано отколку подоцна.