Нови 12 игри номинирани за 2024 Video Game Hall of Fame

Официјално се објавени игрите кои што се номинирани за 2024 World Video Game Hall of Fame од страна на The Strong National Museum. Листата оваа година е исполнета со игрите Asteroids, Elite, Guitar Hero, Metroid, Myst, Neopets, Resident Evil, Tokimeki Memorial, Tony Hawk’s Pro Skater, Ultima, and You Don’t Know Jack.

“The finalists this year have the honor of competing to be in the 10th class of inductees to the World Video Game Hall of Fame.

Even 10 years in, there’s no shortage of deserving contenders that have had enormous influence on pop culture or the game industry itself. These games span decades. Asteroids is an icon of the late 70s arcade. Myst showed the potential of CD-ROM technology in the 90s. Neopets became a staple of browser-based, free games as we entered the 2000s. And Guitar Hero, which is less than 20 years old, has already proven its staying power.”

Изјава од извршниот директор на The Strong’s International Center for the History of Electronic Games – Jon-Paul C. Dyson

Со објавувањето на номинираните, гласањето сега е отворено за јавноста за да се утврди кои ќе бидат овогодинешните примени. Гласањето ќе трае од 14 до 21 март, а примените ќе бидат објавени за време на церемонијата на 9 мај.

Тековните игри во куќата на славните вклучуваат Pong, Wii Sports, StarCraft, Animal Crossing и многу повеќе. Можете да ги видите сите игри на официјалната веб-страница.

Светската Куќа на славните за видео игри се наоѓа во Националниот музеј за игра на Силен во Рочестер, Њујорк.

МАРКЕТИНГ

About The Author

По долгогодишни барања од фановите, PlayStation објави дека конечно ќе ги донесе трофеите на ПЦ. Бидејќи PlayStation продолжи да ја продлабочува својата поддршка за платформата за PC со нови изданија на игри, фановите почнаа да сакаат да видат дополнителни елементи и функции што се гледаат на PS5 и PS4. Сега, веројатно најголемата таква карактеристика, Трофеи, конечно треба да се појави на компјутер со следното издание на PlayStation за хардверот.

Ловците ги острат нивните контролери

По ексклузивниот извештај на TrueTrophies дека Sony тестира трофеи за PlayStation PC уште во 2023 година, воодушевени сме што можеме да кажеме дека трофеите на PlayStation PC конечно се потврдени за лансирање во мај 2024 година. Плус, сето тоа започнува со една од најдобрите игри за PS5 на компјутер што добива поддршка за трофеи при лансирањето!

Објавено преку блогот за PlayStation, трофеите за PlayStation PC ќе бидат пуштени во четврток, 16 мај 2024 година, заедно со издавањето на Ghost of Tsushima Director’s Cut за компјутер. Ова значи дека на PC за првпат ќе има отклучување на Платинум трофеј. Новата трофејна компатибилност на компјутер, исто така, ќе биде лансирана заедно со новото преклопување на PlayStation/PC, кое исто така ќе ви овозможи да ги префрлите списокот на пријатели и поставките на профилот на PSN од PS5 и PS4.

Корисниците на PC ќе треба да се најават на нивните PSN акаунти додека играат игри на компјутер компатибилни со трофеи за да добиваат трофеи. Тоа ќе им овозможи и пристап до нивниот PSN.

Исто така, не е потврдено дали претходно објавените игри за PC PlayStation ќе добиваат поддршка за трофеи или дали сите PlayStation PC игри ќе добиваат поддршка за трофеи понатаму. Безбедно е да се претпостави дека игрите како God of War Ragnarok и Marvel’s Spider-Man 2 ќе добијат поддршка за трофејот за PlayStation PC кога на крајот ќе бидат лансирани на платформата. Сепак, останува нејасно дали игрите како Horizon Forbidden West или Ratchet и Clank Rift Apart ќе го следат примерот.